Download gratis de Ciao tutti app!

Cucina Italiana – ervaar de Italiaanse keuken in Eindhoven

Twee enthousiaste Italianen die Nederlanders alle ins en outs willen leren van de Italiaanse keuken en eetgewoonten, dat zijn Giovanni, kok, en Ailén, journaliste. Via een Nederlandse vriendin kwamen ze al regelmatig op bezoek in Nederland en vorig jaar besloten ze Italiaanse kookworkshops in Eindhoven te gaan geven, om te kijken of er enthousiasme was voor onder andere het zelf maken van verse pasta.

Onze Eindhovense fotografe Inge van Beekum nam een kijkje in de keuken van Cucina Italiana en laat ons meegenieten van al het lekkers dat er in deze Italiaanse keuken in Brabant wordt gemaakt.

Inge: ‘Een aantal keer reisden Giovanni en Ailén met al hun kookspullen vanuit Milaan naar de Brabantse lichtstad. Hun workshops en heerlijke gerechten (met klassieke pasta’s, al dan niet in een moderne variant, zoals een buonissimo bietenrisotto) waren meteen zo’n groot succes, dat ze zonder twijfel besloten Italië te verruilen voor Eindhoven.

Met Cucina Italiana organiseren ze nu niet alleen workshops, maar ook wijnproeverijen, catering en zogenaamde conversatiediners, voor Nederlanders die Italiaans willen leren. Zo leer je meteen de meest nuttige woorden, want hoe kun je nou op een leukere manier Italiaans leren dan aan tafel en in de keuken?

Ailén en Giovanni zijn, naar eigen zeggen, wereldburgers, maar honderd procent Italiaans wanneer ze aan tafel zitten of in de keuken staan. In hun workshops leren ze je niet alleen de kracht en basis van de Italiaanse keuken, maar verassen ze je ook met varianten op klassieke gerechten.

Zo stond er bij de eerste workshops die ze hebben gegeven altijd één gerecht centraal, bijvoorbeeld risotto, waar ze drie varianten op maakten: de klassieke risotto met funghi, een arancina (een gefrituurde risottobal) en een risottogerecht met rode biet.

Van begin tot eind leer je de gerechten maken en dat betekent in het geval van een pastarecept ook héél véél verse pasta maken, in veel verschillende soorten en maten. Dat lijkt veel werk, maar voor Italianen is het gewoonte – en eigenlijk is het ook eenvoudig. Als je maar geduld, de juiste techniek en goede ingrediënten hebt! Eenmaal aan tafel begrijp je al na één hap niet meer waarom die zak gedroogde pasta uit de supermarkt in je keukenkastje staat…

Na de basisworkshops besloten Ailén en Giovanni meer focus te leggen op streekgerechten, wat leidde tot workshops per regio, met typische gerechten uit Piemonte, Emilia-Romagna en Sicilië op het menu.

Ook de wijnproeverijen hebben vaak een streek als thema. Zo organiseerde Cucina Italiana in samenwerking met een Italiaans wijnhuis een proeverij met wijnen uit Le Marche, uiteraard met heerlijke bijpassende gerechten.

De kookworkshops bevatten naast verrassende recepten ook streekproducten. Er wordt uitgebreid ingegaan op de historie van de gerechten en van typische ingrediënten. Zo maak je kennis met nieuwe gerechten en ook met typische Italiaanse kooktradities voor Kerstmis en Pasen.

Na het koken wordt de tafel gedekt. Om het echte Italiaanse dinergevoel te krijgen (oké, de olijfbomen missen nog…) wordt er gezamenlijk aan een lange tafel gegeten, met uiteraard volop vino… Salute!’

Benieuwd naar de kookworkshops van Cucina Italiana? Op woensdag 7 juni wordt er van 18.00 tot 22.00 uur verse lasagne gemaakt (en geproefd). Op zaterdag 24 juni staat Puglia in the picture, met een kookworkshop met recepten uit de regio (11.00 tot 14.30 uur). Op vrijdag 9 en vrijdag 23 juni proef je van Siciliaanse wijnen tijdens een diner met gerechten van het eiland (aanvang 19.30 uur). Meer informatie – ook over andere workshops, cursussen en activiteiten – vind je op de website van Cucina Italiana.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *