Download gratis de Ciao tutti app!

Chef Italië – Italiaanse liefde en culinaire passie op locatie

Het is op een zaterdagmiddag, rond de klok van half vijf, als Paul en zijn vrouw Lianne met groot enthousiasme ontvangen worden door Gabriele, Giovanni en Fabio van Chef Italië. Deze drie vrolijke kookvrienden hebben elkaar gevonden in een gezamenlijke liefde: Italiaans koken met passie!

Chef-Italië-koken-op-locatie (1)

Chef Italië is een initiatief van Gabriele, die het concept van authentiek Italiaans koken bij de mensen thuis wil introduceren. Allereerst in het meest Italiaanse stukje van Nederland: Zuid-Limburg. Chef Italië brengt de Italiaanse keuken, gemaakt met verse ingrediënten en door échte Italianen, bij je thuis – of op locatie. Zelf hoef je helemaal niets te doen. Of helemaal niets: je moet vooral volop genieten!

Maar Chef Italië kookt niet alleen bij je thuis; je kunt er ook terecht voor workshops, kooklessen, catering, groepsevenementen en wijnproeverijen. Dat laatste is een specialiteit van Gabriele. Door jarenlange ervaring is hij een groot wijnkenner.

Gabriele is afkomstig uit Monzambano, een klein dorpje ten zuiden van het Gardameer. Hij kookt graag gerechten uit de keuken van het noorden, zoals eenvoudige, traditionele pasta’s en romige risotto’s. Giovanni is de zuidelijkste kok van de drie, hij komt uit Nocera Inferiore, in de buurt van Salerno, en weet alles van de traditionele zuidelijke keuken, geïnspireerd op oude recepten en familietradities.

Fabio, afkomstig uit Ferrara, is de meest professionele chef van het trio. Hij heeft technisch koken als specialiteit en beheerst creatieve, complexe en professionele kooktechnieken. Hij is dan ook erg in voor eigentijdse gerechten en een moderne twist.

Chef-Italië-koken-op-locatie (2)

De drie heren wonen en werken tegenwoordig in Zuid-Limburg. Gabriele en Giovanni zijn getrouwd met hun Nederlandse liefde en hebben hier een gezinnetje gesticht. Fabio heeft zijn liefste in Italië gevonden en is samen met haar naar Maastricht verhuisd, waar hij – net als Gabriele en Giovanni – ook thuis graag achter het fornuis duikt.

Ook wij mochten dat een avond doen. We werden uitgenodigd om een keur aan antipasti te maken, gevolgd door pizza, carne en dolci maken. Paul en Lianne mocht het proefondervindelijk ervaren in Maastricht, waar Gabriele sinds kort een nieuwe, professionele keuken huurt. Ook voor de drie chefs was het de eerste keer dat ze in deze keuken werkten en was het af en toe nog een beetje zoeken naar potten en pannen. Gelukkig ging alles vergezeld van wat lollig Italiaans spektakel – net als in een Italiaanse keuken.

Niet voor niets is het motto tijdens de workshop: plezier staat voorop! Door spelenderwijs te leren hoe je bepaalde gerechten bereidt of bepaalde technieken gebruikt, hopen de heren dat het Italiaanse kookvirus ook overslaat naar de gasten. Daar zijn ze bij Lianne in elk geval al te laat mee… Zij heeft dat virus namelijk al jaren en is helemaal in haar element tussen de drie Italiaanse chef-koks.

Chef-Italië-koken-op-locatie (4)

Als welkom wordt er getoost op een mooie (kook)avond met een cocktail van vruchtensap, prosecco en een sinaasappelschijfje. Nadat de boodschappen en verse ingrediënten uitgepakt zijn, wordt er door de heren een experimentele ontdekkingstocht in gang gezet. Nieuwsgierig worden alle kastjes opengetrokken, apparatuur wordt afgetast en uitgeprobeerd en het ‘goede keukengevoel’ word gezocht…

Samen met een aantal familieleden van de chefs werken Gabriele, Giovanni, Fabio en Lianne energiek en met liefde aan een uitgebreid menu, terwijl Paul alles met de camera vastlegt.

Chef-Italië-koken-op-locatie (3)

Gabriele: ‘Liefde voor eten zit in onze genen, we zijn geboren met een passie en talent voor koken. Dit willen we graag met iedereen delen, zoals we dat thuis ook doen. We houden van eten! Daarom sluiten we ook geen compromissen. Het koken gebeurt met aandacht. Aandacht voor de keuze in (lokale) producten en de juiste bereiding. De sfeer is wat het gerecht afmaakt.’

Tijd voor actie! Gabriele neemt twee dames onder zijn hoede om pizza te maken. Een eenvoudige maar lekkere pizza van bloem, water, gist, zout en olijfolie. Gabriele doet voor hoe het deeg gekneed en uitgerold moet worden. Aan de ingrediënten kan het in elk geval niet liggen, die zijn top, en ook de dames kneden het deeg met liefde.

Chef-Italië-koken-op-locatie (5) Chef-Italië-koken-op-locatie (6) Chef-Italië-koken-op-locatie (6a) Chef-Italië-koken-op-locatie (7) Chef-Italië-koken-op-locatie (7a)

Fabio gaat samen met de andere dames polpettine, balletjes, van geroosterde aubergine maken. Het vruchtvlees wordt eerst gepureerd en vermengd met gekookte orzo. Orzo is een soort graan, in de vorm van een grote rijstkorrel. Samen met melanzane grigliate, olijfolie en peterselie worden er spiedino’s, spiesjes, van gemaakt. Heerlijk als bijgerecht of als aperitivo-hapje.

Chef-Italië-koken-op-locatie (9)Chef-Italië-koken-op-locatie (9a)

Terwijl er druk gekookt wordt, worden we alvast verwend met een stukje parmigiana di melanzane die overheerlijk is en de smaakpapillen alvast opwarmt. Natuurlijk mag een bijbehorende rode wijn niet ontbreken…

Chef-Italië-koken-op-locatie (10) Chef-Italië-koken-op-locatie (11)

Ondertussen is Fabio druk bezig om samen met zijn assistentes een bouillon te trekken van verse groenten. Fabio houdt een halve ui boven het gas voordat deze in de bouillon verdwijnt. ‘Dan krijgt de bouillon een intensere kleur,’ zegt hij. Die tip gaan we zeker onthouden!

Chef-Italië-koken-op-locatie (12a) Chef-Italië-koken-op-locatie (12b) Chef-Italië-koken-op-locatie (13)

Dan is het tijd voor crespelle, flinterdunne pannenkoekjes, met vier soorten kaas (mozzarella, geraspte Parmezaanse kaas, ricotta en mascarpone) en heel fijn gehakte walnoten. Deze ultradunne pannenkoekjes worden na het vullen dichtgevouwen en vervolgens op een puree van courgette gelegd. ‘Ze moeten zo dun zijn, dat je er bijna La Gazzetta dello Sport doorheen moet kunnen lezen,’ aldus Fabio.

Hier bovenop komt een lepeltje brunoise gesneden groenten. Deze snijtechniek, waarbij de harde groenten zoals wortel, courgette, paprika en rode ui in ieniemienie dobbelsteentjes worden gesneden, wordt door Fabio nauwkeurig voorgedaan. En ja, als chef let hij er zeer goed op dat de dames de snijtechniek goed beheersen. ‘Koks moeten soms wel een hele dag oefenen om deze snijtechniek onder de knie te krijgen,’ zo vertelt hij. Blijven oefenen dus!

Het resultaat mag er zijn, het levert een waar kleurenpalet op! Dit frisse kleurrijke geheel wordt vervolgens geblancheerd met de bouillon die we eerder gemaakt hebben. Als laatste gieten we nog een beetje bechamelsaus over de pannenkoekjes, maken het af met de gesneden groenten, een blaadje sla en een toefje peterselie als finishing touch op het bord. En voilà…het feest kan beginnen!

Chef-Italië-koken-op-locatie (14) Chef-Italië-koken-op-locatie (15) Chef-Italië-koken-op-locatie (16) Chef-Italië-koken-op-locatie (17)

Giovanni is inmiddels al bezig om de gevulde tomaten met broodkruim voor te bereiden. Hij krijgt hulp van zijn drie charmante dochters, die het snijwerk voor hun rekening nemen. De volle ronde tomaten lachen ons tegemoet. Het broodkruim wordt lekker op smaak gebracht met Spaanse peper, knoflook, basilicum, peterselie en wat peper en zout. Na het gratineren in de oven ontstaat een heerlijk smakelijk hapje.

Chef-Italië-koken-op-locatie (18a) Chef-Italië-koken-op-locatie (18b)

Zonder dat we het in de gaten hebben, zijn we al een paar uurtjes bezig. Na afloop van elk gerecht wordt het gezellig met z’n allen opgepeuzeld en zijn we klaar voor een nieuwe ronde. Trek hebben we dus niet, al doet elk gerecht ons het water opnieuw in de mond lopen.

Na de tomaten is het tijd voor carne, het vlees. Giovanni heeft heerlijk malse kalfslapjes meegenomen waar we saltimbocca alla romana van gaan maken. Nadat de kalfslapjes geplet zijn, leggen we er een stukje prosciutto en een blaadje salie (een klassiek Romeins kruid) erbovenop, dat we vast zetten met een prikker en waarna ze heerlijk bruin gebakken worden.

Chef-Italië-koken-op-locatie (19a) Chef-Italië-koken-op-locatie (19b) Chef-Italië-koken-op-locatie (20)

Als toetje maken we een trio dolci, met zowel een Frans, Engels als Italiaans tintje. Allereerst een moelleux au chocolat, lauwwarm opgediend, waardoor de zachte, vloeibare inhoud er iets goddelijks van maakt. Daarbij een carrot cake, worteltaartje, bestreken met roomkaasglazuur, en ten slotte natuurlijk de niet te versmaden tiramisù. Alles wordt tot op het laatste kruimeltje smakelijk opgegeten.

Chef-Italië-koken-op-locatie (22) Chef-Italië-koken-op-locatie (22a) Chef-Italië-koken-op-locatie (22b) Chef-Italië-koken-op-locatie (22c)

Maar het was niet alleen lekker; de heren zorgden voor een zeer leerzame workshop, waarbij ze zich alle drie van hun beste kant hebben laten zien. Ze hebben duidelijk veel plezier in hun werk en hebben ogen, oren en tijd voor de leerling-koks. Precies zoals het motto van Chef Italië luidt: Great food requires a lot of care and attention.’

Wil je ook eens lekker Italiaans genieten van Chef Italië, neem dan eens een kijkje op ChefItalie.nl en laat je met zuidelijke passie verwennen door Gabriele, Giovanni en Fabio. Of dit nu bij jou thuis is, op locatie in bijvoorbeeld een vakantiehuisje of via een workshop, het kan allemaal! Buon appetito!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.