Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Caffè Covalo – koffie met likeur uit Le Marche

Als we terugkeren uit Italië, barst onze koffer bijna uit zijn voegen van alle lekkere souvenirs die we er onderweg hebben ingestopt. Van een bijzondere salami tot een truffelkaas, van vers geperste olijfolie tot een lokale likeur.

In Fano (Le Marche) kregen we ooit een fles Moretta, de lokale likeur met donkere tonen van rum, de pit van brandy en een vleugje frisse anijs. Het recept is ontstaan in de haven van de stad, waar de vissers vaak na een nacht varen en vissen graag even op wilden warmen.

Een van de verkleumde vissers bedacht om het laatste beetje koffie te mixen met alles wat er nog over was: een laagje brandy, wat rum, anijs en een stukje citroenschil: la Moretta was geboren!

Tot voor kort werd Moretta alleen geproduceerd en gedronken in Fano, maar dankzij Ramon Covalo, een Amsterdammer met Italiaanse roots, kunnen we nu ook zonder een bezoek aan dit havenstadje genieten van de lokale likeur. De dag dat Ramon voor het eerst Moretta dronk, met uitzicht op de haven van Fano, staat in zijn geheugen gegrift. Dit geweldige recept moet gedeeld worden, zo vond hij.

Dat was echter makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig waren ze bij meester distilleerderij Herman Jansen minstens zo enthousiast over deze bijzondere Italiaanse likeur. Drie jaar lang werkte men aan het recept en nu is hij er dan eindelijk: Moretta Covalo, Ramons versie van het authentieke, Italiaanse recept, met passie, liefde en Nederlands vakmanschap.

Caffè Covalo – ‘een vloeibaar bonbonnetje’
In Fano wordt Moretta gedronken in combinatie met een espresso. Zo’n Caffè Covalo is ook ver ten noorden van deze stad dé perfecte afsluiting van een etentje. Niet alleen omdat het erg lekker is (wij quoten: ‘Vloeibaar bonbonnetje!’ en ‘Cadeautje na het eten’), maar het ziet er ook nog eens mooi uit.

De perfecte Caffè Covalo wordt gepresenteerd in een smal glas, zodat er drie lagen te zien zijn. Van onder naar boven: likeur, koffie en crema, met als finishing touch een klein citroenschilletje.

Je maakt het zo: doe circa 30 ml Moretta Covalo in een klein glas. Verwarm de likeur kort met het stoompijpje van je espressoapparaat (of in de magnetron). Schenk er 30 ml espresso bij, liefst via de wand van het glas of met een lepeltje, zodat je drie mooie lagen krijgt: likeur, espresso en crema. Voeg tot slot een klein stukje citroenschil toe. Buonissimo!

Cocktails of tiramisù met Moretta Covalo
Moretto Covalo is overigens niet alleen lekker in combinatie met espresso. De likeur is dankzij de gelaagdheid van smaken ook heerlijk om puur te drinken, on the rocks, in combinatie met bijvoorbeeld gingerale of in een cocktail.

Op een winterse dag is een scheutje Moretta Covalo ook heerlijk in je warme chocolademelk met slagroom. En wat dacht je van een beetje likeur in de tiramisù? Ook al zo lekker!

Benieuwd naar deze bijzondere likeur? Moretta Covalo is te koop bij verschillende slijterijen en online via Moretta-Covalo.com. Een fles (70 cl) kost € 24,95.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *