Home » Italiaans eten » Autore – ambachtelijke chocolade uit Italië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Autore – ambachtelijke chocolade uit Italië

Campanië staat bekend om romige buffelmozzarella, zomerfrisse limoncello, pasta in alle vormen en maten en de onovertroffen pizza napoletana. Maar wisten jullie dat er ook heel bijzondere chocolade vandaan komt? Ciao tutti ging proeven – en laat jullie vandaag meegenieten.

Autore-chocolade-Italie-8

Autore – 100% Made in Italy
Een paar jaar geleden aten we al eens een paar reepjes Autore-chocolade, bij een Italiaans delicatessenwinkeltje om de hoek van ons kantoor. Helaas nam de eigenaar de reepjes tijdens latere bezoeken aan Italië nooit meer mee en bleef de plank waar de lekkernijen lagen leeg.

Gelukkig ontdekten we nu dat we de authentieke chocolade van Autore weer gewoon in Nederland kunnen kopen, dankzij Marike Anker van MariCase. Zij ontdekte de chocolade tijdens Amsterdam DaGustare. Niet veel later stond ze midden in Casa Autore, de kleine fabriek in het zuiden van Italië, waar de Autore-reepjes worden gemaakt.

Autore-chocolade-Italie

Bijzondere signatuur
Het idee voor deze bijzondere chocolade kwam van Antonio Autore. Hij gaf de chocolade niet alleen zijn naam, maar ook zorgde voor de bijzondere signatuur: zoveel mogelijk met de hand bereid, met natuurlijke ingrediënten, volgens ambachtelijke traditie. De smaak moet waanzinnig zijn, hetgeen wordt bereikt door – uiteraard geheime – originele, verrassende receptuur.

Autore-chocolade-Italie-6 Autore-chocolade-Italie-7

Sommige recepten en smaakcombinaties heeft Antonio zelf bedacht, maar de basis is al eeuwenoud. Antonio vertelt trots dat een aantal recepten dateert uit 100 voor Christus (!), toen in het oude Rome al blokjes met suiker, amandelen en hazelnoten werden gemaakt, onder de naam cupedia. De Romeinse dichters lieten zich lyrisch uit over deze lekkernij.

Ook aan het hof van Ferdinand I, koning van Napels, werd van chocoladereepjes gesnoept. De pausen volgden zijn voorbeeld en langzamerhand maakte heel Europa kennis met deze lekkernij uit Napels – een traditie die Autore graag voortzet. Maar de chocolade moet volgens Antonio niet alleen goed smaken; het moet er ook goed uitzien. Door de mooie verpakking ga je al watertanden voor je de chocolade zelf ziet en ruikt!

Een kijkje in de fabriek
De chocolade wordt gemaakt in een kleine fabriek in San Marco dei Cavoti, op een uurtje rijden van Napels. In dit dorpje, waar Antonio Autore is geboren en getogen, wordt al generaties lang chocolade gemaakt.

Autore-chocolade-Italie-3 Autore-chocolade-Italie-4

Alles wordt hier gemaakt, de croccantino wordt er gesneden, de chocolade wordt er met de hand ingepakt in de doosjes. Er werken negen mensen, die samen zorgen voor het hele proces. Antonio’s moeder helpt ook mee – alles straalt saamhorigheid en liefde voor het vak uit, hetgeen je meteen proeft in de reepjes chocolade. Je zet je tanden in pure passie!

Bij een kopje koffie bewonderen we de geschenkdozen met allerlei smaken van de Autore-chocolade. Hieruit is het goed proeven, zo blijkt. Er zijn chocoladereepjes met croccantino, met croccantino, honing én vijgen, met kokos, met munt, met gianduia, met gianduia al caffè… Maar welke is nu het lekkerst?

Autore-chocolade-Italie-2 Autore-chocolade-Italie-9

Een bezoek aan de fabriek is wandelen door een waar Luilekkerland. Zeker als we de Minuto-chocolaatjes ontdekken, kleine verwennerijen voor bij de koffie of thee, of even tussendoor. Vooral die met pistache is góddelijk!

Bijzonder: bier met chocolade, chocolade met bier
Marike maakte tijdens haar bezoek aan de fabriek ook kennis met een goede vriend van Autore, Mario Cipriano. Cipriano is de bedenker van het biermerk Karma. Samen met Autore maakte Cipriano ook een bijzonder chocoladebier én chocolade met bier erin. Een wellicht onverwachte combinatie, maar bijzonder lekker. Hopelijk binnenkort ook hier te proeven!

Autore-chocolade-Italie-5

Zelf proeven?
Marike is na haar bezoek aan de fabriek begonnen met het verspreiden van het Autore-‘virus’, zodat de Autore-chocolade ook in Nederland weer verkrijgbaar is. Op haar website MariCase vind je alle verschillende verkoopadressen in heel Nederland (aan adressen in België wordt gewerkt).

Wil je de mooie geschenkdozen in grotere aantallen bestellen, bijvoorbeeld als kerstgeschenk? Neem dan even contact op met Marike, zodat zij de bestelling tijdig kan doorgeven aan Antonio Autore.

Autore-chocolade-Italie-11Autore-chocolade-Italie-10

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *