Ga op pad met onze City Walks!

Veloce, vega, Italiana!

Jacintha Bokma, de koningin van de vegetariërs, schreef in het verlengde van De kleine vegetariër, De dikke vegetariër en De dunne vegetariër, nu het vernieuwende De snelle vegetariër. Want ook voor de haastige harde werkers zijn er genoeg heerlijke vegetarische opties, die echt niet veel tijd hoeven tekosten. Kan dat? Jazeker!

De-snelle-vegetariër-kookboek

Jacintha begint haar boek met een korte toelichting, een kijkje achter de schermen, waarin ze toegeeft dat het ook voor haar wel eens een uitdaging was. Gelukkig had ze het beste testpanel gewoon thuis op de bank zitten: haar half-Italiaanse man en vier kritische kinderen.

De dag beginnen met een boterham met hagelslag, of met een super ontbijtmuffin? Ontbijten met een bord cornflakes, of met een zelfgemaakte granola? Ja, we weten allemaal wat we zouden kiezen. Smoothie erbij en de perfecte start van je dag is compleet.

Jacintha drinkt bijvoorbeeld een powersmoothie na het sporten. Ciao tutti’s Eline volgt haar advies op, en maakt ‘m na een flinke ronde hardlopen. De bananen geven een energieboost en de amandelmelk zit boordevol eiwitten die de spieren weer herstellen.

De-snelle-vegetariër (1)

‘Hartverwarmend, makkelijk: soep!’ dat schrijft Jacintha boven haar soepenhoofdstuk. Met recepten variërend van tomaten-venkel-sinaasappelsoep tot wortel-paprikasoep kiest Eline uiteindelijk voor de ‘surprise-soep’. Een soep die je gemakkelijk kunt oppimpen met van alles en nog wat. Kijk wat je in huis hebt, of maak ‘m sjiek met een bladerdeegje voor als er bijzondere gasten op bezoek komen. De snelle vegetariër geeft genoeg inspiratie.

Voor Ciao tutti maakte Eline linzensoep, een nostalgisch gerecht dat ze meerdere malen at aan een lange Italiaanse eettafel in Piemonte.

De-snelle-vegetariër (2)

Wat heb je nodig (voor 4 personen)?
100 gram droge zwarte linzen, 1 witte ui, 2 tenen knoflook, 1 winterwortel, verse basilicum, verse tijm, verse bieslook, groentebouillon, witte wijn, peper en zout en olijfolie, plus crème fraîche en verse kruiden voor de garnering

Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan, en bak daarin de knoflook, de ui en de verse kruiden zachtjes aan. Snijd de winterwortel in blokjes en bak deze vijf minuten mee. Voeg nu de linzen toe en laat ze het vrijgekomen groentevocht opnemen.

Wacht tot de pan bijna droog staat en voeg dan een scheutje wijn toe. Wacht weer tot het vocht is opgenomen en giet dan de bouillon erbij tot de linzen goed onder water staan. Draai het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel meer bouillon toe als al het vocht is opgenomen.

Proef of de linzen gaar zijn en neem de pan van het vuur. Pureer de soep met de staafmixer en voeg indien nodig extra bouillon toe tot de gewenste dikte is bereikt. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met crème fraîche, verse kruiden en evt. wat geraspte montasio.

Wil jij ook zulke lekkere ontbijtjes en soepen maken? Of wil je inspiratie opdoen voor supersnelle pesto’s,  bijzondere gegrilde groenten, of net-even-anders pasta’s? Bestel De snelle vegetariër dan via deze link bij bol.com.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *