Ga op pad met onze City Walks!

Verliefd op Puglia

Toen France Janssen (geboren in Maastricht) twaalf jaar oud was, ging ze voor het eerst met haar familie op vakantie naar Italië, naar Toscane. Zoals haar naam doet vermoeden, was Frankrijk eigenlijk de favoriete vakantiebestemming van de familie. Maar dat veranderde voorgoed na die eerste kennismaking met Italië…

verliefd-op-Puglia (3)

Frances oudere zus  reisde onmiddellijk af naar Italië zodra ze haar VWO-diploma op zak had. Aanvankelijk om de taal te leren, maar inmiddels woont ze al twintig jaar in Florence, waar ze als architect werkzaam is.

France laat geen kans onbenut om haar zus in Florence op te zoeken en Italië verder te verkennen. Ze woont in Amsterdam waar ze na het behalen van haar Master Communicatiewetenschappen werkte in public relations en de reclame. Momenteel werkt ze aan een roman, geïnspireerd op de bijzondere ontmoeting met een Italiaan, met wie ze nu bijna twee jaar samen is.

Dankzij deze Italiaan leerde France in de zomer van 2014 voor het eerst Puglia kennen. France: ’Ik lag op het strand van Rosa Marina, vlak bij Ostuni en sms’te mijn vriendinnen: ‘Het is een sprookje’. Ik was met de man van mijn dromen en leerde een Italië kennen dat al die tijd voor me verborgen was.’

verliefd-op-Puglia (1)

Twee dagen daarvoor was ze aangekomen op het vliegveld van Bari, waar hij op haar stond te wachten: Edoardo D’Innella, geboren en getogen in Bari. Hij is net als France vijfendertig jaar oud en werkzaam als strafadvocaat met een Master in bedrijfsrecht, verworven aan de business school van Il Sole 24 Ore in Milaan.

France: ‘Hoe Edoardo en ik elkaar hebben leren kennen, laat ik even in het midden. Wat ik er nu over loslaat is dat ik toen, op het vliegveld van Bari, Edoardo voor het eerst echt ontmoette.’ Het werd een onvergetelijke vakantie van trulli, kristalheldere zee, pittoreske dorpjes en romantisch dineren in authentieke masserie. Dit was een kant van Italië die ze nog niet eerder gezien had. Een ongepolijste ruwe diamant, zoals ze Puglia typeert.

verliefd-op-Puglia (5)

Op dit moment reizen Edoardo en France veel op en neer tussen Amsterdam en Puglia. Edoardo heeft een appartement in Bari en een paar huizen en grond in Ostuni. Sinds een jaar of zeven is hij zich gaan interesseren in toeristische vastgoedbeleggingen. Zo is er een ‘kleine business’ ontstaan, uit liefde voor zijn regio. Hij houdt ervan op zoek te gaan naar nieuwe gebouwen of grond om zijn projecten te realiseren. Hij wordt altijd verrast door prachtige nieuwe ontdekkingen. Zo heeft zijn huis in Ostuni, waar ze tijdens die eerste vakantie samen verbleven, nog authentieke architectonische details.

verliefd-op-Puglia (8)verliefd-op-Puglia (6)verliefd-op-Puglia (4)

Edoardo: ‘Het was een kleine boerderij. In het souterrain, waar nu de woonkamer is, was een stal en daarboven leefden de boer en zijn vrouw. Nu is dat een slaapkamer. In het souterrain zie je de gewelven, nog helemaal in originele staat.’

France: ‘Het huis heeft een heerlijke binnentuin. Onder de pergola die in de zomer vol hangt met druiven schuilen we ‘s ochtends in de schaduw om ons op te laden voor een dag aan het strand of we trekken er met de auto op uit om een van de vele schattige dorpjes te ontdekken die Puglia rijk is. Als we in de namiddag terugrijden, over landweggetjes met aan weerszijden de olijfvelden en masserie, zien we de heuvel waarop la città bianca prijkt al voor ons liggen. Het is een magisch gezicht.’

verliefd-op-Puglia (7)

Ieder jaar ziet Edoardo het aantal toeristen groeien. Edoardo: ‘Puglia is altijd een populaire uitwijkregio geweest voor Italianen. Omdat het klimaat hier ruim negen maanden per jaar zeer aangenaam is, hebben veel Italianen hier een vakantiehuis, maar steeds meer Europeanen ontdekken Puglia en de vraag naar vakantiehuizen en B&B’s is groot.

Veel Engelsen kopen hier grond en laten er kleine vakantievilla’s bouwen. Het is een slimme investering. De grond is nog relatief goedkoop en met het oog op de toenemende toeristen, kan de verhuur veel opbrengen.’ France: ‘We willen de kleine business graag laten uitgroeien tot een serieuze onderneming. We gaan er helemaal voor om onze passie voor het ondernemen en voor Italië samen te brengen in deze projecten. We hebben het gevoel dat hiermee alles samenkomt en op zijn plaats valt.’

France zal ons komende tijd regelmatig op de hoogte houden van haar leven met Edoardo in Puglia en alle schatten die zij en Edoardo daar ontdekken. Ze zal vanuit het diepe zuiden van Italië de liefde voor Puglia aanwakkeren – en elke blog vullen met prachtige plaat(s)jes.

verliefd-op-Puglia (2)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

6 reacties

 1. Karin van Dieijen

  We gaan deze zomer naar Puglia. Heeft iemand nog tips voor gezellige restaurants met goede prijs/kwaliteit verhouding? We logeren bij San Vito Dei Normanni in de buurt. Andere leuke tips ook zeer welkom.

 2. Ciao Karin! wat een heerlijk vooruitzicht, deze zomer in Puglia. Je vindt al onze tips (met naast alle tips en verhalen van de blog nog veel en veel meer) in onze Special over Puglia > https://ciaotutti.nl/italie-special/ontdek-puglia-een-sprookje-dat-echt-bestaat/ Geniet van de voorpret!

 3. Hoi Karin,
  In Fasano zit een geweldige lekkere pizzeria waar je voor een prikkie (duurste pizza is geloof ik 8 Euro) pizza kan eten. We aten met z’n tweeen voor onder de 20 Euro een geweldige pizza met drinken erbij. Piazza Mercato Nuova heeft de (autovrije) straat. Leuk stadje ook.
  Maar overal kan je prima eten. Er is hierbij maar 1 tip: ga eten waar de locals ook eten. En ga er niet om 7 uur zitten maar na 8-en (of later). Daarvoor lekker wandelen en genieten van een mixje op een terras. Pas je aan aan het Italiaanse leven, dat is genieten!
  Hans

 4. FRance, wat leuk um op dees meneer gèt vaan diech te huure! Vöäl succes mèt alles wats diech, of eielik geer, oondernumps. Dikke poen, Mejon

 5. Hoi Saskia , mijn vraag , ik wil ontzettend graag een culinaire reis maken naar Puglia , heb jij misschien een of meerdere adressen waar ik dat zou kunnen doen ? Met vriendelijke groetjes

 6. Ciao Angelica! heerlijk idee, Puglia is zó mooi en je kunt er zo ontzettend lekker eten… Ik zou even contact opnemen met Nostra Passione, zie http://nostrapassione.com/ontdekpuglia/ Ik heb zelf ook een culinaire reis met hen gemaakt en het was allemaal even mooi en lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *