Ga op pad met onze City Walks!

Met Horatius langs de Via Appia

Via-Appia-Antica-Rome (3)

De Via Appia loopt van Rome naar Brindisi, in Puglia. Er zijn nog heel wat authentieke stukken van de oude weg te vinden, in alle vier de regio’s die je als reiziger doorkruist: Lazio, met vlak na de muren van Rome een aantal kiwiplantages, het welvarende Campanië, het ongenaakbare Basilicata en het olijfboomrijke Puglia.

Via-Appia-Antica-Brindisi

Tijdens de reis proberen we ons in te leven in vroegere reizigers, zoals Horatius, die in opdracht van Augustus dezelfde reis maakte en daarvan een dagboek achterliet in zijn Satiren. Het is een unieke ervaring om elke dag te starten met het lezen van een deel van dit dagboek en daarna dezelfde tocht af te leggen.

Via-Appia-Antica-Rome (1) Via-Appia-Antica-Rome (2)

Onderweg zijn de pleisterplaatsen van toen uitgegroeid tot belangrijke steden en knooppunten, met juweeltjes als Benevento (hier staat de boog van Trajanus en de prachtige Santa Sofia), Sperlonga en Melfi. Verder staan er langs de weg beroemde villa’s zoals die van Tiberius bij Sperlonga (met prachtige beelden die de avonturen van Odysseus tot leven wekken), grafmonumenten (zoals het graf van Cicero) en fascinerende, onbekende landschappen.

Via-Appia-BeneventoSperlonga-villa-Tiberius

Bijzondere ontdekkingen geven deze reis iets extra’s. Zo werden we helemaal stil bij het eenvoudige graf met de tekst: ‘Reizigers, blijf even staan bij dit niet zo mooie graf van een hele mooie vrouw. Zij heette Clodia, ze spon wol. Dat was het. Loop nu maar verder.’ Contact met de levenden was voor de doden belangrijk. Zo hield men bijvoorbeeld op de sterfdag van een geliefd familielid een picknick bij het graf, waarbij de dode van alles een deel kreeg.

Het is ook en vooral fascinerend te bedenken wie er voor jou al over de Via Appia hebben gereisd, van Romeinen als Horatius en bijna alle keizers tot Paulus, die in elk geval de laatste 120 kilometer naar Rome liep. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het Amerikaanse leger dat over de Via Appia de Eeuwige Stad binnen trok.

En dan alles wat er langs de weg is gebeurd… De meest gruwelijke gebeurtenis was wel de onderdrukte slavenopstand van Spartacus: als afschrikwekkend voorbeeld werden duizenden slaven langs de Via Appia gekruisigd.

Horatius-Via-Appia-Aeneas-Travel

Tijdreis langs de Via Appia
Rolf en Inge van Aeneas Travel nemen je in oktober graag mee op reis langs de Via Appia, in omgekeerde volgorde, dus van Brindisi naar Rome.

Rolf: ‘Elk jaar is er een reis waar we extra naar uitkijken. Dit jaar is dat onze Via Appia-reis. Meestal ontstaat zo’n reis omdat Inge met een thematisch plan komt, dat we dan in een voorbereidend bezoek gaan uitwerken. Maar voordat we deze reis konden samenstellen, moest er heel wat meer gebeuren. Er bestaan namelijk nauwelijks boeken over de Via Appia en de meeste informatie konden we dan ook alleen ter plekke vinden, dankzij gesprekken met onder anderen kosters en suppoosten.

De reis eindigt met een wandeling over de muren van Rome, waarna we te voet het beginpunt van de Via Appia bereiken, waar de reiziger vroeger door een gigantisch ‘billboard’ in marmer werd begroet. Helaas is dat door een van de pausen gesloopt en als bouwmateriaal gebruikt voor onder andere de Sint-Pieter. Typisch Rome: niets blijft, maar alles resteert.’

Wil je samen met Rolf en Inge deze bijzondere reis langs de Via Appia maken? Alle details vind je via www.aeneastravel.nl. Voor meer informatie kun je ook mailen rolfingesmit1@gmail.com.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *