Ga op pad met onze City Walks!

Bijzondere avonturen in Salento

Negen maanden per jaar woont Robbert Zoon in Otranto, waar hij samen met zijn Italiaanse vriendin Orto dell’Idro heeft opgezet. Op Ciao tutti geeft hij je regelmatig een kijkje in de keuken, met vandaag vooral het antwoord op de vraag hoe ze in Puglia verzeild raakten.

Robbert: ‘Blij ben ik, dat ik de kans krijg om mijn ervaringen in het zuiden van Puglia hier te delen. Ik heb de laatste tien jaar aardig wat reisavonturen meegemaakt met mijn backpack in Azië en Latijns-Amerika.

Maar sinds mijn vriendin en ik ons in de hak van de Italiaanse laars hebben gevestigd, maken we ook hier bijna dagelijks bijzondere avonturen mee. Ik word echt vaak verrast door de prachtige natuur, eeuwenoude historie en rijke cultuur in de streek Salento.

Eerst zal ik even kort uitleggen wat ik doe in Italië en waarom ik heb gekozen voor dit deel van Europa. Mijn Italiaanse vriendin (geboren en getogen in Ferrara) en ik hebben jaren afwisselend in New York en Amsterdam gewoond.

Interessant en spannend, ja. Maar wat betreft de kwaliteit van leven en de nodige rust was onze situatie niet ideaal. Dus zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe vaste basis om samen te wonen en om onze passie te delen met anderen: inspiratie bieden voor een duurzame en holistische lifestyle.

Na een jarenlange zoektocht binnen Zuid-Europa en met name steeds meer in de Italiaanse regio Puglia, hebben we uiteindelijk gekozen voor de havenstad Otranto. Dit ligt in de streek Salento, het zuidelijke deel van Puglia. De hak van de Italiaanse laars. Hier hebben we een stukje land gekocht met daarop een huisje en oude grotten waar we diverse activiteiten organiseren.

En ja, hoe ga ik het gevoel omschrijven waarom ik Otranto en de streek Salento zo bijzonder vind? Het is gewoon puur, rustiek, authentiek en nog niet zo georganiseerd als in Nederland en Vlaanderen.

Los van de bekende toeristische highlights in het zuidelijke deel van Puglia (prachtige stranden, natuurparken, kastelen, de stad Lecce) zijn er nog zoveel andere unieke bezienswaardigheden in Salento die nog niet of nauwelijks gepromoot worden. Zoals eeuwenoude hunebedden, de traditionele dans en muziek (pizzica), de ondergrondse kerken en tunnels, de meer dan honderd historische grotten in onze prachtige vallei en de vele dorpsfeesten in Salento, inclusief spectaculair verlichte straten.

Otranto is de meest oostelijke stad van Italië, waar je heel mooi de zonsopkomst kunt zien. De zon rijst op over zee met in de verte de bergen van Albanië, dat net als Griekenland erg dichtbij ligt.

Wat ik ook heel bijzonder vind, dat het rondom Otranto nog heel veilig en vertrouwd is. Je ziet soms auto’s en scooters op straat geparkeerd staan met de sleutels nog in het contactslot. Fietsen zonder slot en voordeuren die gewoon openstaan. Dat kun je je in Nederland of Vlaanderen toch niet meer voorstellen?

Salento noem ik ook wel ‘Ape-land’. Je ziet hier zo veel olijfboertjes rondrijden in hun Piaggio Ape, die leuke kleine driewielertjes. Het mooiste vind ik een Ape met een oud boertje en zijn vrouw erin, hobbelend over de openbare weg (en soms zelfs op de snelweg).

Ook oude modellen van de Fiat 500 en Vespa scooter zie je hier nog veel rondrijden – of bij mensen in de garage staan onder een dikke laag stof. Voor de mensen hier is het een oud functioneel transportmiddel, voor mij is het een vintage design object.

Tot slot wil ik kort nog even wat vertellen over de mensen hier. Die zijn echt heel vrijgevig, behulpzaam en sociaal. Spullen geven en delen, vooral eten, is heel normaal hier.

Zo hebben wij een ‘Nonna Enza’, een lokale oma, die ons ziet als een van haar eigen kinderen en ons bijna elke dag zelfgemaakte gerechten aanbiedt. Nee zeggen is geen optie en dat vind ik eigenlijk wel prima. Haar traditionele maaltijden zijn namelijk erg lekker. In ruil nemen wij onze Nonna Enza soms mee uit voor een borrel of een wandeling. Goede deal!

Jullie zijn natuurlijk van harte welkom bij ons in Otranto, ook voor deelname aan onze activiteiten, zoals yoga, wandelingen in onze prachtige vallei of meewerken in onze groentetuin. Op de website van Orto dell’Idro vind je meer informatie.

Ook deel ik graag mijn lokale kennis wanneer je zelf een event of retreat wilt organiseren in Salento. Neem daarvoor een kijkje op RobbertZoon.nl/Salento, waar je alle mogelijkheden vindt die deze unieke streek te bieden heeft.’

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *