Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Oogsttijd: 472 kilo olijven (en meer)

Het was eigenlijk Betty’s bedoeling om een blog te schijven over een van de volgende pittoreske plaatsen die het meer van Bolsena omringen, maar moeder natuur riep: de olijven moesten worden geplukt! Voor Ciao tutti doet ze verslag van haar ervaring als ‘beginnende boer’.

olijven-oogst-2015-Gradoli

‘September, oktober en november zijn oogstmaanden en aangezien wij zowel een wijn- als een olijfgaard hebben, hebben we afgelopen tijd al onze aandacht besteed aan het verzamelen en laten verwerken van deze mooie vruchten tot onze eerste eigen wijn en olijfolie.

Omdat we nog geen enkele kennis hadden van het proces, besloten we alles dit jaar maar gewoon over ons heen te laten komen en mee te deinen op de golven van kennis en ervaringen die met ons gedeeld werden door plaatselijke vrienden en experts. We lieten ons adviseren over de aan te schaffen netten en kratten en verbaasden ons erover dat je daar met gemak een halve dag aan kunt besteden. Niets is vanzelfsprekend en alles hangt samen met elkaar, dus een goed advies is minstens zo gecompliceerd.

olijven-oogst-2015-Gradoli (1) olijven-oogst-2015-Gradoli (2)

Nadat we de netten onder de bomen hadden gelegd en weer verlegd totdat ze uiteindelijk goed lagen, gingen we gewapend met kleine gele harkjes vakkundig aan de slag. Elke olijf wordt met een ferme beweging van het takje getrokken. Ik realiseerde me hoe bijzonder het is dat de olijven deze behandeling aangrijpen om los te laten, terwijl alle blaadjes stevig aan de takjes blijven zitten.

Na een dag plukken, met hulp van een vrienden, hadden we acht kratten vol olijven. Om olie te kunnen laten maken bij de frantoio, de olijvenpers, was een oogst van minimaal driehonderd kilo nodig. Dus plukten we met spierpijn nog twee dagen door totdat al onze twintig kratjes vol zaten. Bij de frantoio bleken we maar liefst 472 kilo te hebben geplukt!

olijven-oogst-2015-Gradoli (3) olijven-oogst-2015-Gradoli (4) olijven-oogst-2015-Gradoli (5)

De olijven werden er gewassen, verpulverd en in een enorme centrifuge werden pulp en water gescheiden van de pure olie. Het was een bijzonder moment om voor het eerst onze eigen olijfolie te proeven. Ze is nog een beetje scherp, maar vol en fruitig van smaak.

olijven-oogst-2015-Gradoli (6) olijven-oogst-2015-Gradoli (7) olijven-oogst-2015-Gradoli (8) olijven-oogst-2015-Gradoli (9) olijven-oogst-2015-Gradoli (10)olijven-oogst-2015-Gradoli (11) olijven-oogst-2015-Gradoli (12)

We voelden ons moe, voldaan en supertrots, maar de moed zonk ons een beetje in de schoenen bij het idee dat we pas twintig procent van alle olijven hadden geoogst. Gelukkig vonden we in onze kennissenkring een paar plukkers die de rest van de olijfgaard voor hun rekening wilde nemen in ruil voor een deel van de olie. Hun tempo lag vele malen hoger en het was duidelijk dat een beetje ervaring en systeem in het plukken geen overbodige luxe zijn. Binnen een paar dagen was ook de rest van de olijven geoogst.

Wanneer ik nu door de olijfgaard wandel, voelt het een beetje kaal aan, zonder al die mooie vruchten. Maar ik ben bijzonder blij met de vijftig liter olijfolie in onze voorraadgrot. En ondertussen staat de wijn nog te fermenteren totdat hij gebotteld kan worden.

Nu we dit oogstproces eenmaal hebben meegemaakt, zullen we volgend jaar beter voorbereid zijn en zal alleen de smaak ons nog verrassen…’

Betty Franke woont samen met haar man en twee kinderen sinds juli 2015 in Gràdoli, aan het Lago di Bolsena. Ze doet daar onderzoek voor haar volgende roman. Via haar website Arte-mi-sia.com kun je haar volgen en meegaan op reis door het hart van Italië.

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *