Download gratis de Ciao tutti app!

De aantrekkingskracht van het platteland van Piemonte

Nicolas en Natascha wonen in Piemonte, waar ze samen al bijna tien jaar lang Agriturismo Verdita runnen. Toen ze tien jaar geleden hierheen verhuisden, verklaarden de Italianen hen voor gek. Nu zien ze zelf hoe heerlijk het platteland van Piemonte is en weten ze de rust meer te waarderen.

Natascha: ‘Jaren geleden, toen grote fabrieken zoals Ferrero zich vestigden in Piemonte en er een bloeiende glasindustrie ontstond, lieten veel boeren hun boerderij voor wat het was om een vaste baan in de fabriek te krijgen.

Locals vertellen dat de boeren in de buurt van de Ferrero-fabriek van hun baas te horen kregen dat ook het land waardevol was en dat ze hun boerderij niet mochten verwaarlozen. Gelukkig maar, want anders was de wereldberoemde Barolo-wijn wellicht een stille dood gestorven.

In de Bormidavallei was dat helaas niet het geval. De enigen die in de landbouw bleven werken en op het platteland bleven wonen, waren diegenen die nergens anders voor geschikt waren. Zij werden dan ook als losers beschouwd. ‘Boer’ werd bijna een scheldwoord en de Bormidavallei liep langzaam maar zeker leeg.

Je zou denken dat die mentaliteit in de tussentijd is veranderd. Helaas is niets minder waar. Zo hoorde ik onlangs een streekgenote vertellen dat zij niet uitgenodigd waren voor het huwelijksfeest van een familielid omdat haar man ‘maar een boer was’. Vertel je dat je in de Bormidavallei woont, dan krijg je een medelijdende blik toegeworpen.

Toen wij ruim tien jaar geleden onze lavendelboerderij begonnen, verklaarde iedereen ons voor gek. Niemand begreep waarom je een succesvolle carrière in het buitenland zou opzeggen om in zo’n gat als Merana een boerderij te beginnen. Men vond het zelfs verdacht en mensen vroegen zich af waar we voor gevlucht waren…

Ondertussen ontstaat er gelukkig ook een tegenbeweging. Verschillende jonge Italiaanse koppels uit de stad hebben leegstaande boerderijen in de vallei opgekocht om er ook een landbouwactiviteit te beginnen.

Zo is er Stefano, die van een stad aan de zee richting het binnenland trok en er na een studie scheepsbouwkunde voor koos om in Merana een eigen kaasboerderij op te zetten, Il Merlo Bianco. Zijn filosofie is dat zijn geitenboerderij een gesloten cirkel is: alles wat zijn geiten eten, komt uit eigen productie. Van maïs en graan tot hooi en fruit, alles wordt door hem gekweekt. Industriële voeding komt er bij hem niet in.

Ook volgt hij het natuurlijke biologische ritme van de geiten. Ze bevallen in februari en er wordt dus enkel robiola-geitenkaas gemaakt van maart tot november. De geiten worden twee keer per dag gemolken en die melk wordt dagelijks volgens de traditionele technieken tot kaas verwerkt in zijn laboratorium. Veel van onze gasten wandelen de heuvel af om die heerlijke robiola bij hem te kopen.

Onze buren, Matteo en Giulia, zijn jonge dertigers die de voor Italianen zeer onlogische stap gezet hebben van de grote stad naar het platteland. Giulia werkte bij McDonalds en Matteo was informaticus. Samen hebben zij nu de gelukkigste kasjmiergeiten van Italië, waarmee ik je in deze blog al liet kennismaken.

En zij zijn niet de enigen. Steeds meer jonge mensen uit de stad dromen van een nieuw leven op het Italiaanse platteland. Volgens onderzoek is het openen van een agriturismo dé droom van veel Italiaanse jongeren.

Het lijkt erop dat ook sommige locals erin beginnen te geloven. Verschillende boeren en andere kleine zelfstandigen uit de streek zijn zich aan het verenigen met als doel het toerisme in Merana en de Bormidavallei aan te wakkeren en lokale producten te promoten.

Dat ze het nog steeds als een halve grap beschouwen, bleek uit het antwoord van een van de leden op de vraag waarom een toerist naar hier zou komen. ‘Omdat ze goed gek zijn!’

Maar ondertussen wordt er wel enthousiast gebrainstormd over het organiseren van allerlei activiteiten voor onze gasten en andere toeristen in de streek. Cristina van het pastalaboratorium wil graag meer ravioliworkshops geven, anderen zullen op hun boerderij rondleidingen en proeverijen houden, wandelpaden worden schoongemaakt en er staan diverse begeleide wandelingen op de agenda.

Een supertoeristische streek zal het hier wel nooit worden en dat zoeken onze streekgenoten ook niet, maar toeristen die het persoonlijk contact met de lokale bevolking appreciëren, die op zoek zijn naar rust en naar plekken ver weg van de platgetreden paden, die op ontdekkingstocht willen trekken door een uniek landschap en willen smullen van eenvoudige, overheerlijke Italiaanse boerenkost, die zullen hier, net als wij, een klein Italiaans paradijsje vinden vol authentieke belevenissen!’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *