Home » Gastblog » Marie-José en Coen uit Lazio » Water in de tuin en drie prachtige mediterrane planten
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Water in de tuin en drie prachtige mediterrane planten

water-in-de-tuin-Italië

Italië is een land van extremen. In de politiek, in de natuur, maar ook qua karakter van de bewoners: aan de ene kant een onbegrensde vriendelijkheid, aan de andere kant soms ronduit hard en stug van geest.

Extreem ook zijn de eisen waar gerechten aan moeten voldoen en wee degene die er iets aan toevoegt, verandert of anderszins iets van creativiteit toepast. Extreem is ook de schoonheid en diversiteit van noord naar zuid. Wat een ongelofelijk prachtig land!

Extreem is toch ook het weer. Over het algemeen zonnig en vriendelijk, maar ook venijnig koud, alsof iemand de diepvries van Siberië heeft opengezet en die wind rechtstreeks naar Italië blaast. Afgelopen Eerste en Tweede Kerstdag zaten we buiten in de zon. Maar op 28 december trok mijn prachtige mimosaboom het niet meer. De wind was zó koud dat ze helaas het loodje legde en met veel gekraak en gesteun omviel. Ook wij waagden ons een paar dagen niet buiten. Van het ene uiterste in het andere dus.

Het klimaat in Italië schijnt nog sneller te veranderen dan in andere landen. Qua ‘warmer worden in zijn geheel’ staat Italië zelfs wereldwijd in de top drie. Afgelopen zomer was het een prachtzomer, als je tenminste van veel zon en warmte houdt. Sommige weken kon je beter van onvervalste hitte spreken. Mamma mia, wat was het heet!

water-in-de-tuin-Italië-2

En dan is het ineens weer raak. Op 14 september viel er zoveel regen dat rivieren buiten hun oevers traden en bruggen instortten. Verschrikkelijk dat er hierbij ook doden te betreuren vielen.

Het is overigens niet zo dat het in Italië zoveel minder regent dan in Nederland. Als je de cijfers van bijvoorbeeld Amsterdam en Rome naast elkaar legt, dan zit daar eigenlijk niet zo veel verschil in. Wel significant is het aantal dagen dat het regent, in Amsterdam vele, vele malen meer.

Ergo: de hoeveelheid die valt is wel vergelijkbaar maar de tijd waarin het valt is in Rome veel korter. Daardoor is er dus vaak overstromingsgevaar. Er valt te veel regen ineens en dat kan niet verwerkt worden. Dat is een taak die de overheden nu toch echt serieuzer zouden moeten nemen, daar valt nog heel veel te winnen.

Op veel kleinere schaal, in een tuin bedoel ik, is die vaak kortstondige maar hevige regen ook een factor om rekening mee te houden. Afvoerkanalen, drainage, hellingpercentages… allemaal zaken die goed bestudeerd en kundig uitgevoerd moeten worden. Ook een bepaalde soort beplanting op taluds kan helpen. Brem, acacia’s, rozemarijn, maar ook gewoon gras. Alles behalve kale grond.

water-in-de-tuin-Italië-3

Voor alle dagen dat het niet regent – en die zijn gelukkig veruit in de meerderheid – is een irrigatiesysteem zo goed als onmisbaar. Hoewel ik voorstander ben van het vooral niet teveel verwennen van planten, laat hun wortels maar lekker diep hard werken, ontkom je er in Italië niet aan om voldoende te sproeien en je potten zelfs meerdere malen per dag van vers water te voorzien.

Vooral in de zogenaamde vegetatieve periode (mei) wanneer de plant, in Italië explosief, groeit. Zonder of met te weinig water lijdt de plant dan behoorlijk. In de hitte van de afgelopen zomermaanden hebben de planten het ook best moeilijk, met iedere dag die brandende zon boven hun hoofd. Nu er in augustus wat forse onweersbuien zijn geweest, zie je dat de tuinen er nu opgefrist en als nieuw bijstaan. De rozen hebben zich ook herpakt en bloeien weer uitbundig, prachtig om te zien.

Kunst blijft het toch om vooral niet teveel water te geven. Echt, liever iets te droog dan te nat. Dat geldt zeker voor de drie toppers van vandaag, te gebruiken in de Italiaanse tuin: de Polygala, de Lagerstroemia en de Plumbago.

Voor Nederland in de volle grond helaas onmogelijk maar als kuipplant absoluut een aanwinst, ze zijn alle drie beeldschoon.

polygala (1) polygala (2)

De Polygala myrtifolia is een wintergroen (mits het niet te koud is) haast aaibaar struikje. Het heeft hele zachte blaadjes met prachtige paarse bloemen. Je kunt er perken mee vol zetten, ze bloeit prachtig in een pot, maar ook tussen andere planten in een border is dit een regelrechte topper. De Polygala, in het Nederlands ook wel bekend onder de naam vleugeltjesbloem, heeft weinig water nodig en bloeit echt maandenlang.

De Lagerstroemia indica is een zeer bekende verschijning in Italiaanse tuinen. Het is een exotisch aandoende boom die uitstekend in een mediterrane tuin past. Ze wordt niet al te groot en groeit langzaam. Een meter of vier worden ze gemiddeld. Ze wil wel droge voeten, vooral in de winter, en staat liefst zo beschut mogelijk. De bloemen komen in pluimen, in mooie sprekende kleuren: lila, roze, fuchsia en paars.

Lagerstroemia (1) Lagerstroemia (2)

Ik heb zelf een perk met Lagerstroemia in het midden en Polygala als onderbeplanting: maandenlang kleur gegarandeerd!

Tot slot voor deze keer de Plumbago auriculata, een klimplant met ongelofelijk helder lichtblauwe bloemetjes die eindeloos verschijnen, tot ver in oktober. Ik zie dat men er in Italië ook wel hagen van maakt, maar het meest zie je deze mannentrouw, zoals de plant in Nederland heet, als klimmer. Ze kan in de volle grond makkelijk een meter of drie hoog worden. Na eventuele vorst kun je de Plumbago wat terugsnoeien; ze loopt gegarandeerd weer uit.

Plumbago (2)

Alla prossima,
Marie-José

Over Marie-José en haar groene vingers
Tuinarchitecte Marie-José Reynaerts verhuisde bijna vier jaar geleden samen met haar man Coen Vreeke naar Trevinano (in het noorden van de regio Lazio), naar de boerderij die ze in 2004 al gekocht hadden. Deze ruim driehonderd jaar oude podere hebben ze eigenhandig (letterlijk) helemaal verbouwd, steeds in vakantieperiodes. Maar het werd iedere keer moeilijker om er weer weg te gaan – en dus zijn ze uiteindelijk gebleven en hebben ze er een eigen bedrijf opgezet: Bisconti Case e Giardini. Voor Ciao tutti doen ze regelmatig verslag van het wonen en werken in Italië én van alle mooie tuinen die je in de laars kunt vinden.

cadeautjes-van-de-Italiaanse-natuur-4

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Ik hoop dat ik in mijn nieuwe (binnenkort verhuizing) Nederlandse tuin ook zo’n mooie Italiaanse bloemen kan krijgen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *