Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Voorjaarsboden: camelia’s, bollen & tulpen

Tuinarchitecte Marie-José Reynaerts verhuisde bijna vijf jaar geleden samen met haar man Coen Vreeke naar Trevinano (in het noorden van de regio Lazio). Op Ciao tutti laat ze ons meegenieten van haar kleurrijke werk. Dit keer brengt ze het voorjaar!

camelia-Italië (1)

Marie-José: ‘Een mooier welkom bij je huis dan een prachtige camelia, in bloei, is haast niet denkbaar. En dan liefst eentje met een beetje volume. De camelia japonica, de naam zegt het al komt uit Japan (en China), uit hooggelegen streken en doet het wonderwel in het Italiaanse klimaat. Het is een plant die enorm tot de verbeelding spreekt , vooral door de mooie bloemen. Zowel in de literatuur als in opera en ballet is de camelia een dankbare inspiratiebron.

Ze stelt eigenlijk weinig eisen, af en toe wat voeding, af en toe wat zure grond rond de kluit verdelen, meer doe ik er niet aan. Ook zouden ze liever niet op het oosten geplaatst moeten worden, omdat de ochtendzon in de winter bij vriezend weer de verdamping al op gang brengt – maar als de grond bevroren is kan de plant er niets mee. Bij mij staan echter twee meer dan manshoge exemplaren op het oosten en die hebben nergens last van.

Meestal bloeit de camelia echt vroeg in het voorjaar, met al in februari duidelijke bloemknoppen die in maart tot volle bloei te komen. En niet zomaar een paar bloemen, nee een massa bloemen. Sommige jaren zelfs zo veel dat de plant zelf haast lijkt te bezwijken onder haar eigen bloemenmassa.

camelia-Italië (2)

Voordat alles echt zichtbaar tot leven komt en voordat de blaadjes weer aan de bomen verschijnen, bloeit de camelia al. Er zijn heel veel verschillende kleuren bloemen. Ze blijven altijd groen, met een prachtig glanzend blad. Je kunt ze snoeien, maar persoonlijk ik hou wel van dat beetje wilde uiterlijk.

Ooit heb ik bij een klant een tientallen meterslange volwassen cameliahaag aangelegd. Dat komt niet vaak voor, maar wat was het resultaat prachtig!

camelia-haag-Italië (1) camelia-haag-Italië (2)

Als je een mooi plaatsje hebt, goed in het zicht, plant daar dan een camelia. Als je zeker wilt zijn van de kleur, koop haar dan als ze bloeit. Overigens doen ze het ook fantastisch in een pot. In Florence staan ze op verschillende pleinen prachtig en deftig te wezen in potten, als terrasafscheiding.

Voorjaarsbollen
En dan de voorjaarsboden bij uitstek: de bollen, die zo ingeburgerd Nederlands zijn dat het soms lijkt alsof je ze in Italië niet zou mogen gebruiken omdat ze ‘te Hollands’ zouden zijn. Nou, niets is minder waar. Wat maakt het uit of ze van origine uit Turkije (toch echt Middellandse Zee-gebied) of uit Nederland komen? Je kunt ze overal gebruiken…

Wat ik er zo leuk aan vind, is de enorme verscheidenheid aan toepassingen, kleuren en combinaties maar vooral dat ze je overduidelijk vertellen, zelfs op de meest sombere dagen: ‘Geen zorgen, het voorjaar is onderweg!!’

Als je kwalitatief goede bollen koopt, heb je er bovendien ook nog eens jaren plezier van. Ik gebruik meestal bollen die goed verwilderen zodat ze zich, als ze het naar hun zin hebben, vermeerderen en ieder jaar sterker en beter terugkomen. Eén keer planten en verder regelt de natuur het zelf. Heerlijk toch?

Markeer oprijlanen, of ze nu twee of tweehonderd meter lang zijn met narcisjes. Wat een feest als je aan komt rijden! Ik heb zelf een stuk helling onder een grote haag op een rij gabbioni (stenen in grote vierkante ‘netten’ gestapeld ter versteviging), een deel van de tuin dat ik tot rotstuin gepromoveerd heb. Een paar mooie keien, wat vaste planten en bodembedekkers en daarin honderden bollen. Narcisjes, botanische tulpen, anemonen, blauwe druifjes, ranonkels, krokussen en laagblijvende sieruien (allium) zorgen ieder voorjaar weer opnieuw voor een waar (bescheiden) spektakel. Ik word daar blij van.

tuin-voorjaar-Italië (1) tuin-voorjaar-Italië (2)

Je kunt verschillende bollen in allerlei variaties in potten stoppen, laag voor laag, de laatst bloeiende onderop. Zo heb je er maanden plezier van. Laat wel altijd het blad afsterven, ook al ziet dat er niet zo fraai uit. Dat hebben de bollen nodig om weer energie op te doen voor het volgende bloeiseizoen.

Kleurrijke tulpen
Ik wil jullie graag een van mijn lievelingstulpjes voorstellen, de tulipa clusiana cynthia. Echt een kunstwerkje. Het lijken wel fluwelen bloemblaadjes in een bijzondere kleur romig zachtgeel, met een toefje roze. Het mooie van botanische tulpen is dat je ze gewoon in de grond mag laten zitten. Ze zijn vaak herkenbaar aan de wat stervormige bloemen. Overigens kies ik meestal ook bij de andere tulpen altijd die soorten die geschikt zijn voor verwildering en dus in de grond kunnen blijven.

Zijn ze niet prachtig, deze verschillende soorten tulipa clusiana cynthia, in verschillende stadia van bloei?

voorjaar-Italië-tulpen (2) voorjaar-Italië-tulpen (3) voorjaar-Italië-tulpen (4)

Zoals jullie al hebben kunnen lezen in deze blog over de mooiste tuinen van Italië, heeft het gebruik van tulpen ook zijn weg gevonden in Italië. Elk voorjaar is er een ware tulpenzee te zien in het Parco Giardino Sigurtà bij het Gardameer, maar ook de Villa Pisani bij Padua is een waar bollenfestijn (dit jaar nog te bezichtigen tot 15 april).

Een andere tuinentips is de Roseto Comunale, de rozentuin, in Rome – een bijzondere plek met prachtige rozen (de tuin opent elk jaar op Romes verjaardag, 21 april). Door het milde klimaat staan alle rozen vanaf de eerste week van mei al in volle bloei. Zeker dit jaar, nu de winter hier in het centrale deel van Italië eigenlijk een jaartje heeft overgeslagen, belooft het een prachtig spektakel te worden.

rozentuin-Rome

Zelf zal ik begin mei een bezoek brengen aan de botanische tuin op Elba. Ook hoop ik de Giardino di Ninfa te kunnen bewonderen in de provincie Latina, ten zuiden van Rome, tussen Frosinone en Latina. Dat moet een waar lustoord zijn, een parkachtig sprookje. Ik ben zeer benieuwd en zal er zeker verslag van doen. Alla prossima!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

 1. Zeer mooi! Grtjs

 2. Anne-Marie van Remmen

  Het is elke keer weer genieten van jullie “Ciao Tutti”. Ook hier bij ons begint alles nieuw leven te krijgen en genieten we van de vele voorjaarsbloemen die weelderig bloeien en zich elk jaar vermeerderen. Ga dit jaar weer wat nieuwe soorten proberen, en heb klimrozen “Santana” besteld, om te planten dichtbij lavendel (dit zou de rozen luizenvrij houden). Lieve mensen, ga zo door, jullie blog maakt mensen gewoonweg blij!

 3. Yolande van Aubel

  Wat een bijzonder fraai artikel. De passie spat er van af. Inderdaad een sprookje.
  Dank voor inspiratie en doorgaan, vooral doorgaan.

  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *