Home » Gastblog » Marie-José en Coen uit Lazio » Op naar de lente!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Op naar de lente!

Tuinarchitecte Marie-José Reynaerts woont samen met haar man Coen Vreeke in het noordelijkste puntje van de regio Lazio, niet ver van de grens met Umbrië en Toscane. Op Ciao tutti laat Marie-José ons meegenieten van haar groene belevenissen in Italië. Dit keer stuurt ze ons een heerlijke dosis lente vanuit Lazio!

Marie-José: ‘Vorige week stormde het behoorlijk, niet alleen in Nederland maar ook hier in Midden-Italië. ’s Nachts wil het nog wel een beetje vriezen, maar toch is de lente duidelijk in aantocht.

Je ziet het aan het licht, je voelt het aan de al echt warme zon zodra ze boven de heuveltoppen uitkomt. Fantastisch mooi zijn de rust en stilte van het nog altijd diepe wintergroen met hier en daar al duidelijke tekenen van nieuw leven.

Misschien dat ik daarom zo van bloembollen en knolletjes houd. Zodra zij hun kopjes boven de aarde geworsteld hebben, is het gewoon echt voorjaar.

Optimistisch als ik ben, vind ik dat de dagen al echt lengen en juist dat licht wekt de natuur uit haar winterslaap. Als daar dan ook nog eens zeer regelmatig de zon bij komt kijken, zoals we hier in Italië gelukkig heel vaak hebben, is het helemaal feest. Nog even en ook de krokussen en narcissen kleuren alles weer vrolijk.

Ik zag al een foto van een prachtig intens geel bloeiende mimosa, op het eiland Elba, daar waar het in de winter net een fractie zachter is qua temperatuur dan bij mij op het vasteland. Nog even en ook hier vallen alle mimosabomen weer op in het landschap en in de steden en dorpen door hun gele bloei.

De mijne heeft al een voorzichtige waas van geel. En lekker dat ze ruiken! Een mooi gebruik in Italië is dat op 8 maart, Internationale Vrouwendag, de vrouwen een bosje of takje mimosa krijgen. Ze noemen het heel toepasselijk, La Festa della Donna, het feest van de vrouw.

Deze periode van het vroege voorjaar is hier in Italië uitermate geschikt om allerlei veranderingen in de tuin aan te brengen. Misschien dat de in Nederland en Vlaanderen wonende lezers beter nog even kunnen wachten, maar wij hebben de rozen al gesnoeid. Dat begint al voor kerst, hier is de winter echt de ideale periode om meerdere tuinklussen te doen.

Zolang het gras nog in rust is, kunnen we naar hartenlust planten en verplanten. Voor de meeste heesters en bomen is het nu ook de beste tijd om te snoeien, mits het niet vriest. Voor peren- en appelbomen bijvoorbeeld, maar ook voor de druif is het nu echt de tijd.

Borders kun je nu voorbereiden en van de juiste meststoffen voorzien. Ik doe dat altijd in januari. Fantastisch als al dat werk klaar is, zodat je er vanaf de vroege lente al optimaal van kunt genieten.

Omdat ik in het gelukkige bezit ben van vier honden wandel ik, tussen alle tuinbedrijven door, heel veel. Ik hoor hier al regelmatig de vogeltjes fluiten. Op naar de lente!

Ook zo’n zin in een vrolijke lentetuin? Neem gerust contact met me op als je daar hulp bij nodig hebt. Dat kan via de website van Bisconti of via reynaertsmj@gmail.com.’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *