Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Het schitterende eiland Elba & tuinieren in een pot

Tuinarchitecte Marie-José Reynaerts verhuisde samen met haar man Coen Vreeke naar Trevinano (in het noorden van de regio Lazio). Samen hebben ze een eigen bedrijf opgezet: Bisconti Case e Giardini. Op Ciao tutti laat Marie-José ons meegenieten van haar groene belevenissen in Italië, met dit keer een bezoek aan Elba.

Elba-bezoek-botanische-tuin (3)

Marie-José: ‘Begin mei had ik het voorrecht om een weekje op Elba door te brengen. Daar was ik, ondanks een leven lang kriskras door Italië toeren, nog nooit geweest.

Wat een schitterend eiland! Niet alleen de onvoorstelbaar blauwe, kristalheldere zee die, bij ieder bochtje een zo mogelijk nog mooiere kleur lijkt aan te nemen en steeds zichtbaar is, maar ook vanwege de enorme diversiteit. Heuvels, laagland, pittoreske dorpjes, een berg met kabelbaan, een zeer interessante historie (waarvan onder meer het huis van Napoleon en de mijnen getuigen). Echt een eiland waar je op allerlei gebied aan je trekken komt.

Elba-bezoek-botanische-tuin (4)

En dan heb ik het nog niet gehad over het heerlijke eten en de vriendelijkheid van alle mensen die we tegenkwamen. Ik was zeer aangenaam verrast. Dat de zon de hele week scheen, dat het een aangename 26 graden was en dat we ook nog eens heerlijk konden zwemmen (toegegeven, het water was wat fris) maakte het werkelijk tot een feestweek.

Dat kwam goed uit, want ik was die week jarig – en een mooiere plek om mijn verjaardag te vieren, had ik me niet kunnen wensen. Ik kan Elba van harte aanraden, waarbij het voor- of najaar misschien, zoals zo vaak in Italië, de prettigste periode is.

Elba-bezoek-botanische-tuin (1) Elba-bezoek-botanische-tuin (2)

Elba’s botanische tuin
Ik heb natuurlijk ook een bezoekje gebracht aan een mooie tuin op Elba, de Giardino Botanico dell’Ottone, vlak bij het dorpje Ottone, op enkele kilometers van Portoferraio. Elba heeft een rijk mijnverleden en de namen Ottone en Portoferraio, letterlijk koper en ijzerhaven, getuigen hier nog van.

Op dit prachtige plekje van ongeveer twee hectare is sprake van een uit de hand gelopen hobby, want zo ongeveer alle palmboomsoorten uit de hele wereld zijn hier bijeengebracht. Samen vormen deze palmbomen een schitterend decor. Het zou me niets verbazen als dit het groenste plekje van Elba blijkt te zijn.

Elba-bezoek-botanische-tuin (6) Elba-bezoek-botanische-tuin (7) Elba-bezoek-botanische-tuin (10)

Met heel veel liefde en geduld is er een oase gecreëerd die echt fantastisch is. Eucalyptusbomen, andere tropische planten en enorme cactussen dragen ook bij aan de sfeer. Wat een rust (en dat terwijl het tegenwoordig onderdeel uitmaakt van een camping…).

Al in de oudheid ging men op expeditie om te zoeken naar bijzondere planten en bomen. Gedurende de renaissance werd dit nieuw leven ingeblazen en verspreidde deze ‘mode’ zich over heel Europa. Het gebruik en de kennis van exotische bloemen, planten en bomen heeft ook het leven in de meer noordelijke gebieden enorm verrijkt.

Elba-bezoek-botanische-tuin (8) Elba-bezoek-botanische-tuin (9)

Macchia mediterranea
De vegetatie van Elba is puur mediterraan, waar ik zo van hou. Planten die tegen droogte, zilte lucht en hitte kunnen, die lekker door elkaar groeien en de mooiste bloemen maken. Bij een van onze vele wandelingen op Elba, hoog boven de azuurblauwe zee, kwamen we ook een bord met informatie over deze macchia mediterranea tegen.

Deze vegetatie blijkt te zijn ontstaan nadat de mens in het algemeen en de Etrusken in dit geval in het bijzonder de bossen vol hoge steeneiken kapten om plaats te maken voor hun activiteiten. Op Elba deden ze dit vooral om de mijnen te voeden, door middel van grote vuren. Ik hoop dat jullie je een voorstelling kunnen maken hoe heerlijk dat allemaal samen ruikt. De planten zijn zeer aromatisch en daar lopen is gewoonweg, voor mij althans, een feestje.

Elba-macchia-mediterranea

(met dank aan Monique en haar man voor hun gastvrijheid en aan Renee voor het boek Toscane Zuid & Elba)

Tuinieren in een pot
Ook een feestje, maar dan van een andere orde, is het vullen van mooie potten en bakken met planten. Ik doe meestal wat grind onder in de vaas en stop gezellig van alles bij elkaar. Soms op kleur, soms juist lekker contrasterend. Met vaste planten, dan ben je voor een paar jaar klaar, maar ook met éénjarigen natuurlijk.

Ook met bloembollen kun je langdurig bloeiende bakken maken. En laat die bollen lekker in de bakken zitten, volgend jaar komen ze vanzelf weer op. Wel verwilderingsbollen gebruiken dan. Of je doet iets bijzonders juist apart in een pot, dan valt het op.

Bisconti-Italië-tuinieren-in-een-pot (1) Bisconti-Italië-tuinieren-in-een-pot (2) Bisconti-Italië-tuinieren-in-een-pot (5)

Heel sterk visueel werkt herhaling en eenvoud. Italianen zijn er meester in. Dezelfde vasi, steeds dezelfde plant erin en dan een hele rij. Ook citroenbomen in de meest prachtige potten etaleren ze zo bij de wat meer weelderige villa’s en buitenverblijven. Het blijft een sprookje om naar te kijken.

Je hebt wel werk aan dat tuinieren in een pot. De planten zijn ten volle van jou afhankelijk voor water en voedsel. In warme periodes is zelfs twee keer per dag water geven geen overbodige luxe. De cotto werkt dan namelijk als een oventje. Daar moet je wel rekening mee houden. Maar je krijgt voor al die moeite een prachtig spektakel terug!’

Bisconti-Italië-tuinieren-in-een-pot (4)Bisconti-Italië-tuinieren-in-een-pot (3)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Wat een schitterend artikel, echt heel interessant….de foto’s zijn subliem. Complimenten Marie-José!

  2. Yolande van Aubel

    Met kleur schrijft Marie-Jose bloemrijke teksten over haar ervaringen, krijg bij het lezen daarvan altijd een gevoel van wat doe ik hier in godsnaam in dit kikkerland. Als ze een boek zou uitbrengen wil ik het ‘eerste’ exemplaar!

  3. Prachtig! Éen woord: Prachtig!
    Super mooie foto’s 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *