Home » Gastblog » La Festa della Repubblica
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

La Festa della Repubblica

Ciao! 

Mijn naam is Sofie Steylaerts, 25 jaar en al ruim tien jaar Italiëgek. De liefde voor Italië is begonnen met het horen van de (toen nog onbegrijpelijke) teksten van Eros Ramazzotti vanaf de achterbank van de auto en na mijn eerste vakantie in Toscane was ik helemaal verkocht.

Jaren later ben ik voor acht maanden naar het prachtige Firenze vertrokken om daar de taal te leren die mij van jongs af aan zo aantrok. Na dit avontuur was ik echter nog niet uitgeleerd, zo vond ik zelf, en heb ik in Amsterdam mijn bachelor en master Italiaanse taal & cultuur behaald. Nu ben ik op zoek naar een leuke, uitdagende baan die aansluit bij mijn passie voor Italië. Met deze gastblog op Ciao tutti krijg ik ondertussen de kans om mij onder te blijven dompelen in alles wat Italië zo mooi maakt… 

Sofie

Sofie in Rome

Met de inhuldiging van onze nieuwe koning en daarmee ook gelijk de (voorlopig) laatste Koninginnedag achter de rug, vroeg ik mij af hoe dit eigenlijk in Italië zit… Feestdagen zijn er in Italië genoeg, maar kennen de Italianen ook een dag waarop er zo uitbundig gevierd wordt als op Koninginnedag?

Een koningshuis hebben ze in Italië natuurlijk allang niet meer. De laatste koning van Italië is officieel gezien koning Umberto II, zoon van Vittorio Emanuele III die van 1900 tot 1946 regeerde. Vlak voordat de monarchie werd afgeschaft, droeg Vittorio Emanuele het koningschap over aan zijn zoon. Of hierbij ook een hele ceremonie, inclusief balkonscène, hermelijnen mantel en veel ‘zo waarlijk helpe mij God almachtig’–jes aan te pas kwam, vraag ik me ten zeerste af.

Maar goed, in mei 1946 werd Umberto di Savoia  de nieuwe koning. Hij heeft echter maar 33 dagen mogen regeren, want tijdens een referendum op 2 juni 1946 werd besloten dat Italië, na 85 jaar een koninkrijk te zijn geweest, zou veranderen in een democratische republiek. De leden van het koninklijk huis, de Savoia’s werden verbannen uit Italië. Pas sinds 2002 maakt een wijziging in de grondwet het mogelijk dat de mannelijke afstammelingen van deze familie weer voet op Italiaanse bodem mogen zetten.

Festa-della-Repubblica

Sinds 1946 is Italië dus een republiek. Op 2 juni wordt ieder jaar in heel Italië La Festa della Repubblica gevierd wordt, DE nationale feestdag. Zou dit dan de ‘Koningsdag’ van Italië zijn? Hoe wordt deze dag in Italië gevierd, vroeg ik me af…

Ik denk dat ik met zekerheid kan zeggen dat je er geen kinderen op kleedjes zult zien met tweedehands spulletjes en dat er niet koek gehapt wordt door de president, maar zouden er wel muziek spektakels zijn? Worden er vlaggen uitgehangen? Zijn er feestjes op straat?

Ik ben helaas zelf nog niet in die periode in Italië geweest dus ik zou het jullie niet kunnen zeggen. Wat ik wel heb ontdekt is dat het er dit jaar sobertjes aan toe zal gaan.  In de Corriere della Sera van 2 mei 2013 staat in grote letters Crisi, Napolitano annulla il ricevimento per la festa della Repubblica . Ieder jaar is er op de vooravond van deze feestdag kennelijk een groot feest, maar dit jaar heeft (inmiddels ex-) president Napolitano besloten dat het vanwege de crisis allemaal wel wat minder mag. Wel zal er zoals gewoonlijk een toespraak gehouden worden door de president, er zal een militaire parade over de Via dei Fori Imperiali in Rome zijn en worden de tuinen van het Palazzo Quirinale zoals gebruikelijk die dag opengesteld voor publiek.

Festa-della-Repubblica2

foto: okroma.it

Geen handjes schuddende Napolitano in de straten van Rome dus, maar toch wel de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Volgend jaar wellicht!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *