Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Veel meer dan één Venetië

Joost Mangnus trakteert ons elke maand op een verhaal over Venetië. Dit keer vertelt hij over meerdere Venetiës ter wereld:

‘Ben je nooit in Venetië geweest, maar wel in Giethoorn? Of in Brugge? Dan ben je toch in de Noord-Italiaanse stad geweest. Althans, een beetje dan.

Amsterdam-VenetieAmsterdam – het Venetië van het noorden

Intrigerende lijst
Ben je wel eens in Giethoorn of in Brugge geweest, dan zie je daar iets van Venetië terug. Als je tenminste wat fantasie hebt – en Venetië associeert met huizen aan het water. Want die heb je natuurlijk in Giethoorn. In Brugge. En ook in Amsterdam. Hamburg. Bangkok. L’Isle-sur-la-Sorgue. Om maar wat van de vele plaatsen in de wereld te noemen die met Venetië worden vergeleken.

Op Wikipedia staat een uitgebreid overzicht van de Venetiës van de wereld. Het is een mooie lijst, een intrigerende lijst. In de hierboven genoemde steden ben ik geweest. In Giethoorn, Brugge, Amsterdam en L’Isle-sur-la-Sorgue zag ik wel wat van Venetië terug. Maar in Bangkok? Hamburg? Die steden zijn wel heel anders dan die Noord-Italiaanse stad. Maar wie weet heb ik daar wat over het hoofd gezien. Heb ik een paar huizen gemist. Of een watertje. Ik zou er graag nog eens naartoe gaan om het uit te zoeken.

Giethoorn-VenetiëGiethoornIsle-sur-la-Sogne-VenetiëL’Isle-sur-la-Sorgue

Verhalen van over de hele wereld
Net zoals ik graag naar Sint-Petersburg zou gaan. Naar Stockholm. Fort Lauderdale. Suzhou. Vylkove. Tenochtitlan. Eigenlijk zou ik wel naar alle steden willen die Venetië worden genoemd. Zodat ik met eigen ogen kan zien wat er Venetiaans aan is. Zodat ik daar foto’s van kan nemen. Zodat ik daar bewoners kan spreken. Wat vinden zij van de vergelijking met Venetië? Zijn ze zelf ooit in la Serenissima geweest? En zo ja, wat vonden ze ervan? Zijn ze net zo geboeid door die geweldige lagune-stad als ik? Zouden ze daar ook wel willen wonen? En hoe blij zijn ze dat ze in ieder geval wonen in een stad waarvan de bijnaam doet denken aan die Italiaanse parel?

Het zouden prachtige verhalen worden, daar ben ik van overtuigd. Verhalen die ik het liefst in een groot boek zou bundelen. Met prachtige foto’s. Waar Venetië van afspat, waar  ter wereld de dochterstad zich ook bevindt. ‘Venices of the world’ zou ik het boek noemen. Of, misschien mooier nog, ‘Venezie del Mondo’.

Brugge-VenetiëBrugge
Bangkok-Venetië
Bangkok

Digitaal op reis
Maar ja, ik wil ook wel thuis zijn. Bij mijn vrouw en kinderen. En dat gaat lastig als ik de hele wereld rondreis. En hoe moet ik dat trouwens betalen? Al die vluchten? En al dat gereis zelf in de steden, op zoek naar dat stukje Venetië. Hoeveel zal dat niet kosten?

Maar aan de andere kant wil ik wel die droom waarmaken. Dat boek schrijven. Met die verhalen van over de hele wereld. Dan maar zonder te reizen. Dat is eigenlijk ook niet nodig, in deze digitale wereld. Misschien kan ik de inwoners van al deze Venetiës wel bereiken via internet, mail, social media, fora etcetera. Misschien kan ik hen vanuit thuis vragen om iets te schrijven over hun stad, over de gelijkenissen met dé stad. Wellicht willen ze ook wel foto’s sturen.

Maar wacht, niet alleen de inwoners kunnen er iets over vertellen. Ook toeristen natuurlijk. Het kan best zijn dat zij in een van de buitenlandse steden ook Venetië hebben ontdekt. En er foto’s van hebben genomen. Jij misschien ook?

Overal in Venetië
Ben jij in Giethoorn geweest? In Brugge? Amsterdam, Stockholm, L’Isle-sur-la-Sorgue of een van de andere Venetiës van de wereld? En wil je je ervaringen graag delen? Plaats dan een reactie onder dit blog. Of stuur mij een e-mail. Wie weet, staat jouw verhaal straks ook in het boek ‘Venezie del Mondo’. En mocht dat boek toch niet doorgaan, dan heb je toch maar mooi stil gestaan bij de meest bijzondere stad die er is. En ben je er weer even geweest – waar ook ter wereld…’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Ik ben in The Venetian in Las Vegas geweest. Weliswaar een hotel en geen stad, maar wel een plek die het meest op Venetië lijkt van allemaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *