Joke over Italiaanse wijn

De sterren van tafel – wijn bij het winters feestmenu

Joke tipt vandaag de beste wijnen bij het feestelijke Italiaanse wintermenu van Italiaans Koken met Antoinette, waarmee we jullie vorige week verrasten. Joke: ‘Hoewel je winterjas te warm aanvoelt en de bomen nog niet al hun bladeren hebben laten vallen, is de decembermaand toch al echt half voorbij. Een maand die voor jou, ondanks het milde weer, wellicht een lichte huivering met zich meebrengt. Dit jaar is het jouw beurt, je kon er echt niet meer onderuit en de familie schuift dit jaar gezellig bij je aan tafel. Hoewel je koken heerlijk vindt, ligt de druk met de feestdagen toch …

Lees meer »

Eten bij Marisa in Venetië

Marisa is een gevestigde naam onder de Venetianen en staat al een eeuwigheid op Jokes to do-lijstje. Gelukkig kon ze er begin november eindelijk aanschuiven. Voor Ciao tutti doet ze verslag. Joke: ‘In mijn inspiratiebron voor de Venetiaans horeca, de gids Venezia, Osterie & Dintorni die ik van vriendin Paola kreeg, staat Marisa prominent op bladzijde eenenveertig afgebeeld. Haar worstarmen in een iets te tuttige bloemenjurk met daaroverheen een onbesmeurd keukenschort, waarvan ik denk dat dat in de praktijk zelden zo schoon is. Paola heeft er met potlood een drietal uitroeptekens bijgezet met de tekst lo devi provare, ‘dit moet …

Lees meer »

Alberto Alessi en zijn Signora Eugenia

Keukengadgets waar je mondhoeken van omhoog krullen, dat is voor ons, en we denken voor velen met ons, waar Alessi voor staat. Kleurrijk, innovatief en uitblinkend in functionaliteit. Naast kekke kookwekkers, toffe theepotten en feestelijke fruitpersen wordt er sinds enkele jaren ook wijn gemaakt in huize Alessi – een wijn waar de hele familie Alessi haar steentje aan bijdraagt. In 2000 werden de eerste wijnstokken geplant aan het Lago d’Orta, in 2008 waren er voor het eerst enkele flessen te verkrijgen op de Italiaanse markt en begin oktober 2015 werden de wijnen op de Nederlandse markt gelanceerd, als eerste land …

Lees meer »

Tor(v)ino

Al tijdens haar studie aan de Hoge Hotelschool te Maastricht raakte Ciao tutti’s wijnblogger Joke gegrepen door de wondere wereld van wijn. Nu werkt ze bij Wijnkoperij De Gouden Ton en neemt ze ons op Ciao tutti regelmatig mee naar Italië. Dit keer reizen we naar Turijn, de hoofdstad van Piemonte: ‘Via Lagrange 3, va bene,’ antwoordt de taxichauffeur op mijn verzoek. Vloekend en tierend rijdt hij via de linkerweghelft richting het stadscentrum van Turijn. Op een kruising zie ik in mijn ooghoek een rood licht voorbij flitsen en enkele tienden seconden later komen er van weerszijden auto’s op ons af gereden, druk …

Lees meer »

Piemontese tafe(re)len

Al tijdens haar studie aan de Hoge Hotelschool te Maastricht raakte Ciao tutti’s wijnblogger Joke gegrepen door de wondere wereld van wijn. Nu werkt ze bij Wijnkoperij De Gouden Ton en neemt ze ons op Ciao tutti regelmatig mee naar een specifieke Italiaanse wijnregio. Dit keer reizen we naar Piemonte: ‘Creatieve workshops, teambuildingsurvivals of steengrillen; niets daarvan is terug te vinden op het programma van het jaarlijkse personeelsuitje van Wijnkoperij De Gouden Ton. Turijn is het vertrekpunt van onze teamtrip dit jaar, waarna een verkenningstocht door een van de mooiste wijngebieden van de hele wereld volgt, Piemonte. Wijn en spijs is het jaarlijks …

Lees meer »

Wijn proeven bij Giovanni Chiappini in Bolgheri

Joke neemt ons vandaag mee naar een prachtig pareltje in Toscane: het wijnlandgoed van Giovanni Chiappini. Andiamo?! Joke: ‘In de zomer van 2009 rijd ik op de slingerende weg van Bolgheri naar Castagneto Carducci. Gedurende die zomer werkte ik op camping Molino a Fuoco en ik ga met een aantal dames die op de camping verblijven op pad. Ze willen graag wijn proeven – en volgens de eigenaar van de camping moet er hier in de buurt een prachtig wijnlandgoed liggen. De bus is tot de nok toe vol, want er is veel animo. Om mij heen de opgewonden uitroepen …

Lees meer »

Il giro dei bacari

Joke: ‘Deze maand wijk ik, letterlijk en figuurlijk, van mijn gebruikelijk onderwerp wijn. In plaats van te bloggen over wijn lig ik ergens in een hangmat op een Thais Bounty-eiland met een koud Singha-biertje binnen handbereik. Een echte ontdekkingsreiziger ben ik eigenlijk helemaal niet. Niet dat ik het niet leuk vind om nieuwe dingen te ontdekken, maar dat doe ik liever op bekende plekken. At home far away from home, dat is voor mij vakantie. Net zoals zoveel Italiëliefhebbers biedt Italië mij dat ultieme gevoel van thuiskomen. Venetië, dat is de plek waar ik mijn eerste tweede thuis vond. In …

Lees meer »

Roma, non basta un vino

Joke: ‘Ter plekke inspiratie opdoen, dat is, volgens mij, het geheim van een goede blog. Voor mijn thema deze maand, Rome en wijn, reisde ik daarom eerder deze maand naar Rome. Ook in het geval van wijn geldt: Roma non basta una vita. Mijn nichtje Mariëtte offerde zich op om me gezelschap te houden en het is afzien. Bergladingen cultuur afgewisseld met zo af en toe een perfect gezette cappuccino of espresso, een ambachtelijk bereid ijsje of een uitgebreide lunch. Zie dan nog maar eens de tijd te vinden om wijnbars te spotten waar de lokale wijnen een plekje op …

Lees meer »

Een stukje Soave in Rotterdam

Las jij enkele weken geleden Jokes gastblog over de Soave? Je kreeg toen vast trek in een glas gekoelde Soave in het warme Italiaanse lentezonnetje? Of was het de Italiaanse keuken die je deed watertanden? Of wilde je spontaan naar je favoriete vakantieland vertrekken om ter plekke de som op de proef te nemen? Dat hoeft niet, want de Soave is dichterbij huis dan je denkt… Joke heeft goed nieuws voor alle wijnliefhebbers: ‘Op 14 mei aanstaande kun je op een wel hele bijzondere manier kennis maken met de wijnen van Pieropan. Wijnkoperij De Gouden Ton Rotterdam organiseert die avond …

Lees meer »

Proef de bijzondere biodynamische wijn van Alois Lageder

Kraakwitte bergtoppen, heldere zonnestralen en blakend groene berghellingen. Waar de sneeuw stopt vangen de wijnranken aan, hoog opgebonden, pergola genoemd of en guyot; met wijdgespreide armen. Een prachtig tafereel, het kunstige bladerwerk versierd met druppels water en verlicht door de ochtendzon. Tel daar de prettige Noord-Italiaanse georganiseerdheid en de stevige bergkost bij op en het plaatje is compleet, we zijn in Alto-Adige, of Südtirol. Oenotria, ofwel het land van de wijn, zo werd Italië lang geleden door de Grieken gedoopt. Met haar enorme lengte beslaat de laars een grote variëteit aan wijngebieden. Van Alto-Adige als meest noordelijke wijngebied tot Sicilië …

Lees meer »