Download gratis de Ciao tutti app

Teamwork makes the dream work

Gastblogger Jeannette Kalfsterman vertelt ons regelmatig over haar Italiaanse avontuur. Centraal in haar blogreeks staat de historische watermolen La Fenella: un posto magico, een magische plek voor ontspanning en inspiratie in Le Marche.

Om hun droom – de voltooiing van La Fenella – te verwezenlijken, hebben Jeannette en haar man René twee jaar gescheiden geleefd. René werkte in Italië aan de renovatie van La Fenella en vorig zomer is ook zoon Floris geëmigreerd. Tot voor kort woonde en werkte Jeannette in Nederland. Begin mei heeft zij haar baan opgezegd en de overstap naar Italië gemaakt. Het gezin is nu compleet.

Een man, een vrouw en een team
Jeannette: ‘Ruim twee maanden voordat de zomervakantie begon en onze eerste gasten zouden arriveren, was La Fenella nog vol bedrijvigheid. René had zijn handen vol gehad om Floris goed te laten wennen aan zijn eerste jaar scuola media. Ook de strenge winter gaf weinig tijd om projecten aan te pakken.

Mijn komst naar La Fenella betekende twee handen extra erbij, maar ook ‘vreemde’ ogen die mee keken. René was gewend alleen te werken en nu kwam ik met vragen en had ik zelfs op een avond in Excel een kluslijst met taakverdeling gemaakt. Hoeveel kan een man verdragen?

De eerste paar weken draaiden we een beetje om elkaar heen en liep het nog niet echt vlot. Gelukkig zagen we beiden al snel de humor ervan in. En na goed overleg vonden we elkaar en gingen we als team aan de slag. Hoe fijn was het om samen te wonen en te werken, veel te lachen en zaken op te pakken die ertoe doen.

Elke avond klus-overleg en met een wijntje samen over het terrein lopen en de progressie te zien. Na een dag hard werken (met zo’n vijftienduizend fitbit stappen op de teller) rolde ik om tien uur ’s avonds uitgeput in bed.

Een groot project was de renovatie van de centrale hal en het trappenhuis in de molen. Op die hal met gewelven en muurschilderingen waren we vier jaar geleden verliefd geworden. De hal leidt naar het huis van de voormalige eigenaar van de molen, il padrone. Hier hebben we de appartementen voor de gasten gemaakt.

De voormalige eigenaren, de familie Caverni, was een van de rijkste families van Le Marche. De muurschilderingen in de hal getuigden dan ook van veel rijkdom, maar helaas waren ze door jaren van leegstand verweerd en verwaarloosd. Het was tijd om de hal en de fresco’s weer een nieuw leven te geven. Hierbij kregen we hulp van een goede vriendin met veel expertise in het restaureren. Met hulp van adviezen van lokale experts was zij in staat om de oude kleuren zo goed mogelijk terug te krijgen. Na weken van mengen, verven, beoordelen en opnieuw mengen en verven was het resultaat meer dan geweldig.

Ook een aantal terrassen werd verfraaid. Uit de gekapte bomen van ons eigen terrein maakte René een prachtige pergola voor een van de terrassen. We investeerden ook in nieuwe beplanting zoals druivenranken en sinaasappel- en citroenbomen. En niet te vergeten de hangmatten en de relaxstoelen.

Met meer dan vijftig lampjes werden oprijlaan en terrassen bij het de molen verlicht. ’s Avonds gaven zij de indruk van vlammende fakkeltjes. Zo’n magnifiek gezicht dat er regelmatig auto’s bleven stilstaan om vanaf de heuvel naar La Fenella te kijken.

Zinderende zomer met Lucifer
We hadden een lange zomer, met ‘dank’ aan hittegolf Lucifer. Ruim drie maanden lang viel er geen druppel regen. Het was de warmste zomer sinds tachtig jaar. Gelukkig heeft de molen een meter dikke muren en was er binnen koelte.

Voor de watervoorziening hebben we een waterput en gelukkig ook aansluiting op de gemeentelijke waterleiding, want op een gegeven moment viel zelfs de waterput droog. Met veel sproeien in de vroege ochtend en avond konden we veel van onze beplanting te redden.

Voor de boeren in onze omgeving was het echt een noodlottige zomer. De zonnebloemenoogst was een ravage. Druiven werden eind augustus al geplukt, in plaats van het najaar. Er was dringend behoefte aan regen. Medio september kwam na maanden uiteindelijk de verlossing en konden we de eerste regendruppels verwelkomen.

Verliefd op de molen
Begin juli arriveerden de eerste gasten op la Fenella. Twee gezinnen die La Fenella gezamenlijk in haar geheel hadden afgehuurd. Bij aankomst slaakten ze kreten van enthousiasme: ze waren meteen verliefd op de molen. Het grootste compliment kwam van de kinderen die de hal vergeleken met een sprookjeskasteel.

Beide mannen waren goede koks en verguld met de grote grotkeuken met professionele apparatuur. Na een week vertrokken deze fijne gasten en was voor ons de kop eraf. Vanaf dat moment was het elke zaterdag wisseldag en dat betekende in de ochtend gasten uitzwaaien, een hele dag met drie man schoonmaken en La Fenella verfraaien en einde middag de nieuwe gasten fris en fruitig verwelkomen. Zeer intensief maar zo’n dankbaar werk…

Nu is het oktober en maken we ons op voor de herfst met zijn intens verrassende kleuren en smaken. We hebben net een geweldige retraite voor vrouwen achter de rug, een prachtige combinatie van ontspanning door yoga en wandelen, goede gesprekken en genieten van la dolce vita.

De komende weken daarna gaan we samen met onze gasten op truffeljacht en gaan we volop genieten van Slow Food bij lokale restaurants. Overdag is het nog zonnig, maar stiekem ben ik ook blij dat in de avond de open haard weer aan mag. Nu kunnen we ontspannen van ons glas wijn genieten, zonder planningen in Excel en klusoverleg. Al zijn we stiekem alweer nieuwe plannen aan het smeden voor volgend seizoen…’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *