Download gratis de Ciao tutti app

Pareltjes in de buurt van La Fenella

Ciao tutti! Gastblogger Jeannette Kalfsterman vertelt ons elke maand over haar Italiaanse avontuur in Le Marche. Dit keer geeft ze tips voor de leukste uitjes vanaf haar Italiaanse thuis, La Fenella, met een historische watermolen.

La-Fenella-omgeving (3) La-Fenella-omgeving (4)

Jeannette: ‘Le Marche? Waar ligt dat? Regelmatig krijg ik vragen over ons Italiaanse avontuur. En het blijft bijzonder leuk om het uit te leggen. Als ik vertel da we graag willen wonen en werken in Italië, wordt er meestal instemmend geknikt. Maar Le Marche roept verbaasde gezichten op. De meesten kennen het niet. Eerlijk gezegd had ik er tot vijf jaar geleden ook nog nooit van gehoord. Toscane kende ik, Umbrië een beetje, maar Le Marche beslist niet.

Onlangs heeft The Guardian Le Marche uitgeroepen tot een van de beste (vakantie)bestemmingen voor 2016. We staan in deze ‘hot list’ tussen andere, adembenemende bestemmingen over de hele wereld. The Guardian roemt de pracht van onze regio: schone stranden, bijzondere plekken en kunst. Het is er nog authentiek en ongerept. En ook niet onbelangrijk: zeer betaalbaar.

La-Fenella-omgeving (2)

Een geografische opfrisser: Le Marche ligt aan de Adriatische kust. De hoofdstad is Ancona, waar je vanaf onder andere Weeze gemakkelijk, snel en betaalbaar heen kunt vliegen. Op weg van het vliegveld van Ancona naar La Fenella rijd je langs de kust, met prachtige uitzichten.

Al snel ga je het binnenland in en rijd je over slingerende bergweggetjes. Het binnenland verbergt een aantal diepe en mysterieuze grotten, zoals de spectaculaire Grotte di Frasassi, de favoriete attractie van onze zoon Floris. Hij is er in korte tijd al vijf keer geweest en verheugt zich er al op om er volgend jaar zijn verjaardag te vieren.

La-Fenella-Grotte-di-Frasassi

Ook vind je er de uitgestrekte Verdicchio-wijngaarden, met tussen de wijnranken op bijna elke bergtop wel een bijzonder middeleeuws stadje. Het leven in Le Marche gaat een stuk langzamer, maar is veel intenser. De mensen zijn vriendelijk, hardwerkend en trots op hun lokale cultuur, natuur en producten. Le Marche staat bekend als de regio van eerlijk en gepassioneerd eten. ‘Chi lavora mangia, chi non lavora mangia, beve e dorme.’ Oftewel: ‘Wie werkt eet, wie niet werkt eet, drinkt en slaapt.’ Voor zowel het middag- als avondeten wordt tijd uitgetrokken; haastig eten doe je hier beslist niet. Geniet van het leven samen met familie en vrienden, zonder continu te haasten en aan 101 dingen tegelijk te denken.

Naast dit fijne levensritme zijn er in Le Marche tal van mooie plekken te vinden. Vanaf ons landgoed heb je al deze pareltjes binnen handbereik!

Allereerst Urbino, echt een must om te bezoeken. Het is de belangrijkste renaissance stad van Le Marche en het historisch centrum prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Naast een rijke historie heeft deze stad ook veel gezelligheid te bieden. Door de vele studenten is het er heerlijk levendig.

Urbino-La-Fenella

Dan Mondavio, waar je Il Giardino vindt, het restaurant van onze aannemer Arturo. De meeste streekgenoten hebben twee banen. Zo ook Arturo. Overdag renoveert hij op geweldige wijze historische gebouwen, ’s avonds staat hij gepassioneerd pizza’s te maken in zijn restaurant. Een prima keuken op een uitzonderlijke plek met een prachtig uitzicht. De boom op het terras zou overigens nog geplant zijn door Franciscus van Assisi.

Een tocht naar Mondavio is uitstekend te combineren met een bezoek aan Corinaldo. Beide middeleeuwse stadjes behoren tot i borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

La Fenella staat aan de rand van het beschermde regionale natuurpark Parco Gola della Rossa. Dit is het groene hart van Le Marche met bijzondere flora en fauna en geweldig voor natuurliefhebber en sportievelingen. In dit park liggen de eerder genoemde Grotte di Frasassi, een van de meest spectaculaire grottenstelsels ter wereld. Een rondleiding door de grotten is een groot avontuur, met natuurlijke sculpturen van soms wel 190 miljoen jaar oud! Ze spreken tot de verbeelding met namen als Kameel, Beer, Reuzen en Spaghetti.

La-Fenella-Gole-della-Rossa (1) La-Fenella-Gole-della-Rossa (2)

Op slechts vijfendertig kilometer van La Fenella ligt de prachtige badplaats Senigallia, met een dertien kilometer lang, mooi  vlak en schoon zandstrand met zeer helder en zuiver zeewater. Op de sfeervolle promenade is het heerlijk flaneren en kijk je je ogen uit naar de mooi uitgedoste Italianen.

La-Fenella-Senigallia (1) La-Fenella-Senigallia (2) La-Fenella-Senigallia (4)

Op de hoek van de promenade bevindt zich onze favoriete culinaire hotspot: Angelino sul mare. De fritto misto is om je vingers bij af te likken. We hebben gasten gehad die hier in één week drie keer hebben gegeten, zo lekker vonden ze het!

La-Fenella-fritto-misto

Sirolo, aan de Riveria del Conero, steelt je hart. De uitzichten zijn ongelofelijk, er is een geweldig strand en er zijn vele leuke restaurants met heerlijk eten. Het rotsachtige landschap is charmant en bijzonder. De zee heeft een prachtige schakering van kleuren.

Qua culinaire activiteit is de truffeljacht een aanrader. La Fenella staat in een vruchtbare vallei met een speciaal microklimaat. De combinatie van de beek, vruchtbare aarde en eikenbomen maakt dat op ons terrein de beroemde truffel, il tartufo aanwezig is. In de herfst gaan we met een lokale truffeljager en zijn hond op zoek naar truffels. Bijzonder om mee te maken dit geweldige samenspel tussen de mens en zijn hond.

Onze honden worden ook gelokt door de beloning die de truffelhonden krijgen. Zij doen voor spek en bonen mee en begrijpen niet waar al die drukte om is. Maar gemotiveerd graven ze mee en krijgen dan hun beloning. Na deze zoektocht maakt kok Luciano de heerlijkste truffelproeverijen, gecombineerd met prachtige streekwijnen.

La-Fenella-truffeljacht (1) La-Fenella-truffeljacht (2)

In onze buurt vind je een behoorlijk aantal authentieke restaurants, waar je voor weinig geld fantastisch kan eten. Een van onze favorieten is Ristorante Il Piccolo Ranch. Gastheer Angelo (hieronder trots op de foto) en zijn familie verzorgen de heerlijkste lunches en diners. In de zomer is het terras geopend met fenomenaal uitzicht over de prachtige heuvels en landerijen. Ook La Collina di Biducci is om te watertanden; je eet er de goddelijkste antipasto.

La-Fenella-Il-Piccolo-Ranch

Tot slot: zullen we de geheimen van Le Marche onder ons houden? Dan kunnen we er samen in alle rust van genieten. Het hoeft toch ook niet te druk te worden, toch?’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *