Download gratis de Ciao tutti app

Leef je droom!

Gastblogger Jeannette Kalfsterman vertelt ons regelmatig over haar Italiaanse avontuur. Centraal in haar blogreeks staat de historische watermolen en landgoed La Fenella: un posto magico, een magische plek voor ontspanning en inspiratie in Le Marche.

Om haar droom – de voltooiing van La Fenella – te verwezenlijken, leven Jeannette en haar man René sinds twee jaar gescheiden. René werkt in Italië aan de renovatie van La Fenella, zoon Floris woont sinds de zomer ook op La Fenella. Jeannette woont en werkt nog heel even in Nederland; in mei maakt ook zij de overstap naar Italië en zal het hele gezin op La Fenella wonen.

Jeannette: ‘Zo vlak voor mijn vertrek wil ik deze blog graag opdragen aan alle lieve mensen die ons hebben gesteund in het bereiken van deze mooie en bijzondere droom. Leef je droom, zoals je aan ons verhaal kunt zien, worden dromen ook écht werkelijkheid!

L’inverno a Fenella
La Fenella in de winter is van een magische schoonheid. Er was veel, heel veel sneeuw gevallen en dat was voor Floris geweldig. De schoolbus reed niet en hij had lange tijd sneeuwvrij. Elke ochtend ging hij direct vanuit huis met de honden het bos in, heuvel op, heuvel af.

Voor René was het hard werken, met weinig vrije tijd. In de afgelopen vijftig jaar tijd is er weinig tot niets in onze bossen gekapt en daar is door de lokale houthakkers nu serieus werk van gemaakt. Goed voor de natuur die weer vrij kan bloeien en groeien. Voor René betekende dit vooral veel hout kloven en hakken om voldoende voorraden aan te leggen voor de haarden en kachels.

Veel van zijn tijd ging ook op aan het begeleiden van Floris op de scuola media. Floris is afgelopen september gestart en voelde zich gelukkig snel thuis. Zes dagen per week staan René en Floris om zes uur op, want om zeven uur moet Floris aan het begin van de oprijlaan staan, waar chauffeur Pepe (de kinderen noemen hem Pe) hem met de schoolbus ophaalt.

Daar wordt hij om kwart voor twee ‘s middags ook weer afgeleverd. Behalve als het regent, dan rijdt Pepe tot aan de voordeur van La Fenella. Italianen zijn er namelijk ten diepste van overtuigd dat regen zo ongeveer het ergste is waar je mee geconfronteerd kan worden: als je nat wordt, dan ben je morgen zeker ziek!

Dat geldt overigens niet alleen voor kinderen. Ook de bouwvakkers leggen direct het werk neer zodra het maar een beetje miezert. In onze ogen vreemd, totdat je je realiseert dat zij bij veertig graden in de brandende zon fluitend doorwerken, terwijl wij Nederlanders dan het bijltje er bij neer gooien. Het is maar welk klimaat je gewend bent!

Op zaterdagmiddag start voor Floris het weekend en ‘s avonds gaan vader en zoon vaak uit eten in hun favoriete ristorante, Il Piccolo Ranch. Daar worden ze liefdevol opgenomen in een grote Italiaanse vriendengroep.

Maar dat huiswerk! Alles is in het Italiaans en René heeft er vele geduldige uren op zitten om met Floris opdrachten uit te pluizen. Samen zijn ze middagen bezig om natuurkundeopdrachten te simuleren zodat Floris de begrippen ‘zwaartekracht’ en ‘dichtheid’ begrijpt en vervolgens in het Italiaans zijn proefwerken kan maken.

De grote inzet van René en in het bijzonder van Floris werden beloond. Het eerste rapport van Floris was goed en zijn leraren complimenteerden hem met zijn openheid en energie. Nu het voorjaar is begonnen, maakt Floris zijn huiswerk zelf en heeft René er geen omkijken meer naar.

La primavera
De lente heeft zijn intrede gedaan op La Fenella. Met het mediterrane klimaat is het bijna altijd heerlijk weer, met prachtig blauwe luchten. In snel tempo begint de natuur te ontluiken. Tijd om La Fenella voor te bereiden op het vakantieseizoen.

Dit jaar draaien we ons tweede seizoen en er staan vernieuwingen op de agenda: we willen onze gasten steeds positief kunnen verrassen. Een stuk renovatie aan het molenaarshuis, twee (extra) nieuwe terrassen waaronder een groot lounge terras aan de beek. En sfeer verlichting in de bomen en oprijlaan. De mood boards zijn ontworpen, diverse terrasmeubelen en hangmatten zijn getest en René en onze aannemer Arturo gaan de komende tijd weer vol verve aan de slag.

En wat is een man zonder een groot stuk speelgoed? Twee weken geleden is onze vintage oranje tractor op rupsbanden uit het bouwjaar 1964 gearriveerd. Dit gaat het graven en maaien een stuk gemakkelijker maken.

Het voorjaar betekent ook de dertiende verjaardag van Floris en zijn eerste verjaardagsfeest in Italië. Uitnodigingen zijn uitgedeeld en er komen uit zijn klas tien jongens en meisjes. Floris heeft een sportieve bootcamp op Fenella bedacht met een groot pizzafeest. De mannen zijn druk bezig met het klaarmaken van onder andere de trampoline, kabelbaan en het aanleggen van het voetbalveld.

De familie voor even compleet
En last but not least: La Fenella is nu echt up and running en begin mei is het zover… Dan vertrek ook ik naar Italië. Toen we in 2013 het landgoed en de watermolen kochten, konden we niet vermoeden dat we uiteindelijk ruim twee jaar gescheiden zouden leven. Het was een groot offer, met hoogte- en dieptepunten, maar de moeite waard om samen – in afzondering – onze talenten in te zetten om van Fenella een centrum voor inspiratie te maken. We did it!

Nu ga ook ik de stap zetten naar Italië. Mijn thuisbasis wordt La Fenella, hoewel ik van daaruit nog regelmatig in Nederland zal zijn voor opdrachten bij klanten. René en Floris zijn al druk met een integratieplan. En ze verheugen zich er vooral op om mij veel hout te laten hakken (waarover meer in de volgende blog). A presto!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *