Download gratis de Ciao tutti app

La Fenella – het ideale decor voor de Italiaanse droom

Ciao tutti! Vandaag stellen we een nieuwe gastblogger aan jullie voor: Jeannette Kalfsterman, die ons elke maand vertelt over haar Italiaanse avontuur in Le Marche. Ze begint haar blogreeks met het ideale decor voor haar Italiaanse droom: de historische watermolen La Fenella, een magische plek voor vakantie- en businessinspiratie.

La-Fenella-Le-Marche (1) La-Fenella-Le-Marche (15)La-Fenella-Le-Marche (5)

Jeannette: ‘Mijn hele familie houdt van Italië, van la dolce vita en van inspirerende plekken om samen het verschil te maken. Dat geldt zowel mijn man René (55) als voor onze kinderen Floris (11) en Jesse (23) – maar ook voor de honden Quincy (herder/Leonberger), Marie (Jack Russel) en onze nieuwste aanwinst Maremma-pup Pluis.

La-Fenella-Le-Marche (16)La-Fenella-Le-Marche (2) La-Fenella-Le-Marche (6)

In de zomer van 2013 hebben we een antieke watermolen in Caudino, in de regio Le Marche, gekocht: La Fenella. We zijn er ontzettend blij mee, maar de molen vraagt van ons allemaal tegelijkertijd een groot offer. Sinds de aankoop leven we namelijk gescheiden.

René woont met de honden in Italië en werkt gedreven met streekgenoten aan de grote renovatie van de molen en landgoed. Floris en ik wonen in Nederland. Floris zit in groep 8 en ik werk als directeur bij een IT-bedrijf. Jesse woont op zichzelf en studeert. Floris gaat in september ook naar Italië, om daar te starten op de lokale scuola media. En ik? Ik ‘doe het licht uit’ en vertrek naar Italië zodra mijn werk in Nederland af is, zo rond het voorjaar van 2017. We hebben veel contact met elkaar via Skype en zien elkaar in de schoolvakanties. Het is beslist niet ideaal, maar we houden het vol – dankzij onze gezamenlijke droom.

La-Fenella-Le-Marche (8) La-Fenella-Le-Marche (13)

Maar laat ik starten bij onze zoektocht. Waarom ga je als gezin dit avontuur aan, terwijl je in Nederland zo veel hebt opgebouwd? Gek toch? Eigenlijk begon het al tijdens de jeugd van René. Hij werd begin jaren zestig al op vakantie meegenomen naar Italië. Het werd al snel zijn tweede thuisland.

Nadat wij een relatie kregen, werd Italië onze favoriete vakantiebestemming. Maar daar bleef het niet bij… In 2010 besloten we om actief in Italië te gaan zoeken om ons wonen en werken anders vorm te geven. Niet om Nederland te ontvluchten – het is immers een fijn land. Voor ons werd de wens echter steeds groter een om unieke inspirerende plek in een heerlijk klimaat te creëren, waar we wonen en werken beter zouden kunnen combineren.

Al snel hadden we ons oog laten vallen op Le Marche: vriendelijke, hardwerkende en trotse mensen, een heerlijk klimaat en nog volop rust en ruimte. We hebben zeker honderd huizen bekeken voor we in maart 2011 met onze makelaar naar een antieke watermolen met fundamenten uit het jaar 1000 reden.

La-Fenella-Le-Marche (14)

Ondanks de harde regen waren we op slag verliefd. De watermolen was sterk verwilderd en volop begroeid. Ze stond al vijftien jaar leeg en we moesten ons echt een weg banen om er binnen te komen. Eenmaal binnen werden we als vanzelf betoverd: prachtige gewelfde gangen met muurschilderingen en grotten onder de molen. Een groots terrein van dertien hectare met een avontuurlijk bos, heuvels en een murmelende beek met waterval.

Onze makelaar sprak van een bijzonder microklimaat waar wilde asperges, witte truffels en vele andere heerlijkheden ongestoord kunnen groeien en bloeien. En oh ja, ergens in het bos op het landgoed stond ook nog een ruïne van een kleine molen, waar vroeger het veevoer werd gemalen. Door de regenval was het helaas onmogelijk om het bos in te gaan. De potentie van de watermolen was enorm: alles waarvan wij van droomden – en nog veel meer – was hier mogelijk. Echter: met alle noodzakelijke verbouwingen was de molen ver boven budget. De jaren daarna bleven we verder zoeken, maar we werden niet meer zo geraakt als daar bij die molen.

In mei 2013 vierden we een week heerlijk vakantie in Le Marche. Vanzelfsprekend werd dit gecombineerd met het bezichtigen van huizen. We zagen prachtige boerderijen en villa’s, maar ons hart werd niet beroerd. Op de terugreis besloten we te stoppen met onze zoektocht.

Twee dagen later hoorde ik René schreeuwen: onze molen bleek weer in beeld. In één weekend was ze fors in prijs verlaagd. Rene boekte direct een vlucht en was een dag later terug in Italië om te onderhandelen. Het werd nog spannend: we kregen onverwacht concurrentie van Belgen. De onderhandelingsvaardigheden van René en de kundige makelaar die ons begreep, maakten dat we de molen konden kopen.

In juli 2013 was het zover: de molen was van ons! De aankoop moest groots worden gevierd. We hadden alleen koud water tot onze beschikking, maar dankzij lieve behulpzame vrienden hebben we de inwoners van de drie omliggende dorpen (Caudino, Palazzo en Costa) uit kunnen nodigen voor een kennismakingsborrel en een rondleiding door de molen. Dit werd het begin van een jaarlijkse traditie van zomerfeesten op La Fenella, waarover later meer.

La-Fenella-Le-Marche (3) La-Fenella-Le-Marche (9)

Vanaf dat moment is La Fenella het decor voor onze Italiaanse droom – een decor dat ik graag met jullie wil delen. Alla prossima!

La-Fenella-Le-Marche (7)

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *