Download gratis de Ciao tutti app

5x zien, proeven en beleven rondom La Fenella (Le Marche)

Gastblogger Jeannette Kalfsterman vertelt ons regelmatig over haar Italiaanse avontuur. Centraal in haar blogreeks staat het landgoed La Fenella – un posto magico, een magische plek, in Le Marche. In deze blog deelt Jeannette vijf fijne plekjes waar ze zelf ook graag komt – een mooie mix van zien, proeven en beleven.

Wandelen en (wild)plukken
Jeannette: ‘In onze streek wordt geïnvesteerd in goede wandelroutes en bewegwijzering. Mijn favoriet is een wandeling met streekgenoot en gids professore Ardegno, een bevlogen wetenschapper en historicus.

In alle vroegte gaan we met hem op pad. Onderweg wijst hij ons op alles wat groeit en bloeit. Zo plukken we wilde asperges, bospaddenstoelen en bijzondere kruiden en groenten om mee te koken. In zijn op hout gestookte oven maakt Ardegno daar de heerlijkste streekgerechten van.

Na een verkwikkende lunch gaan we verder op zoek naar schatten uit het verleden. De fundamenten van La Fenella stammen uit het jaar 1000 en vlak in de buurt vinden we de stenen resten van een Romeinse villa en brug. Moe en vol verhalen komen we weer thuis. Dit smaakt altijd naar meer!

Terug in de tijd in Loretello
De comune Arcevia, waar La Fenella deel van uitmaakt, was in het verleden een bolwerk van de pauselijke staat. Het gebied werd beschermd door negen strategisch opgestelde kastelen. Loretello is een van deze negen burchten. Het stamt net als onze watermolen uit het jaar 1000.

Er woont nu slechts een handjevol Italianen. Op loopafstand staat een charmant museumpje met diverse gebruiksvoorwerpen en materialen uit het verre verleden. Ik kan je aanbevelen om je bezoek af te sluiten met een pizza bij Ristorante La Grotta di Loretello.

Op avontuur in en nabij de Grotte di Frasassi
Een bezoek aan de grotten van Frasassi verveelt nooit. Het zijn beslist de mooiste grotten van Europa met grote zalen vol aansprekende sculpturen die bij jong en oud tot de verbeelding spreken. Wij maken hier graag een sportief uitje van en combineren dit met een bezoek aan het klim- en avonturenpark Frasassi Avventura.

Wijn proeven
Le Marche kent veel kleinere wijnhuizen, die bij het grotere publiek vaak onbekend zijn. Dat is jammer, want ze maken hier prachtige wijnen. De bekendste is de Verdicchio di Jesi, die ondertussen ook buiten Le Marche ruimschoots te koop is.

Wij gaan regelmatig proeven bij onze ‘huisleverancier’ Villa Ligi te Pergola. De familie Tonelli maakt al generaties lang de mooiste wijnen. Mijn favoriet is de Bianchello, een witte wijn die mooie prijzen heeft gewonnen.

Een ander favoriet wijnhuis is Azienda Fiorini, op een prachtig landgoed. Tegen een geringe vergoeding krijg je naast een rondleiding ook een degustazione, proeverij, van wijn en olijfolie met hapjes.

Tijdens het laatste weekend in mei openen veel wijnhuizen in heel Italië hun deuren. Tijdens deze zogenaamde Cantine Aperte kun je op pad langs bekende en onbekende wijnhuizen om te proeven.

Ga zwemmen in de romantische baai van Sirolo
Onze favoriete plek om te zwemmen is Sirolo, aan de voet van de Monte Conero. De zee is er glashelder met prachtige, exotische blauw- en groentinten. In het voor-  en najaar is het strand rustig en kun je er ongestoord genieten.

Sirolo zelf is een charmant, schilderachtig dorpje met een paar goede restaurants. Wij lunchen graag bij Ristorante della Rosa, met een prachtig uitzicht over de baai en ongelofelijk lekkere visschotels.’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *