Home » Gastblog » Isaac uit Rome » Vrienden van ver
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vrienden van ver

Isaac van Aggelen is Brabander van geboorte maar woont sinds een paar jaar in de buurt van Rome en voelt zich inmiddels ook een echte Romein. Hij deelt zijn ervaringen, zowel de leuke als de minder leuke, elke twee weken met ons.

Isaac: ‘Eens in de zoveel tijd komen er vrienden of familieleden enkele dagen over. Afgelopen week was het weer zover. Twee vrienden, die ik al van jongsaf aan ken, kwamen enkele dagen naar ons huis in Cerveteri.

De meeste vrienden die komen, genieten volop van het Italiaanse leven. Dat was ook nu het geval. Eind september, nog zo’n 28 graden, dan is een dagje strand niet verkeerd. Ondanks de temperatuur waren we bijna de enigen op het strand. ‘s Avonds lekker eten en drinken en de volgende dag op pad om de omgeving te zien.

De meeste van mijn vrienden zijn al regelmatig in Rome geweest en ondanks dat een dagje Rome altijd blijft trekken, wilde ik deze keer eens wat anders in de omgeving laten zien. Gelukkig zijn er in mijn omgeving naast Rome en het strand van Cerenova/Campo di Mare vele andere prachtige plaatsen om te zien. Ik neem jullie vandaag mee op pad!

Etrusken-Cerveteri (1) Etrusken-Cerveteri (4)

Le necropoli della Banditaccia
Eerst gaan we naar de necropoli della Banditaccia, waar je een idee krijgt hoe de Etrusken vroeger leefden. De Etrusken hadden de gewoonte om graven te maken in de vorm van echte huizen en deze te decoreren met kunstwerken en in te richten met meubels. De overledenen werden omringd met allerlei gebruiksvoorwerpen (bijvoorbeeld juwelen en wapens maar ook voedsel en drank). De overledene kon een soort van leven voortzetten in een omgeving die hem bekend was. De overtuigingen van de Etrusken was namelijk dat in deze huizen het hiernamaals was. De duizenden verschillende soorten graven vertegenwoordigen de groei van de economie, cultuur en religie.

Het symbool van de necropolis van Cerveteri is de tumulo, een cirkelvormige structuur gemaakt van tufsteen met een opeenstapeling van aarde erboven, die één of meer graven van dezelfde familie bevat. Dit alles wordt prachtig weergegeven in een 3D-film en in 3D-animatie in de graven. Daarnaast is er ook nog een museum, il Museo Nazionale Cerite (eveneens met 3D-animatie) in het centrum van het dorp, met veel aardewerk van de Etrusken.

Anguillara

Lago di Bracciano, Anguillara
Het Braccianomeer is een kratermeer van vulkanische oorsprong. Het water is schoon en er kan in gezwommen worden. Er zijn kleine strandjes op verschillende plekken om te zonnen en daarnaast zijn er vele andere activiteiten zoals waterfietsen. Rondom het meer van Bracciano liggen verschillende hele karakteristieke dorpen. Naast Bracciano zijn er Anguillara (op de foto hierboven) en Trevignano. In de zomer worden deze dorpjes overspoeld met kamperende Nederlanders, maar in het najaar keert de rust terug.

Sasso

Sasso
Sasso is een middeleeuwse burcht op een berg. Mooi om even heen te gaan om te bekijken en een koffietje te drinken met de mensen die er wonen.

Cascate dei Colli Ceriti

I Colli Ceriti
Onbekend bij de meeste mensen zijn de ongerepte bossen van Colli Ceriti (Monti della Tolfa), een natuurgebied dat garant staat voor onvergetelijke momenten. Je staat echt midden in de natuur en moet echt op avontuur. Het ontdekken van de bossen doe je dan ook niet even snel, maar de sfeer van deze plek is bijna magisch. De sporen die zijn achtergelaten door vroegere bewoners en door de natuur (met onder andere vulkanisch gesteente), de vele riviertjes en beken en de tarijke watervalletjes zijn adembenemend mooi.

Isaac-vrienden

Een dagje in de natuur of op het strand wordt natuurlijk afgesloten met een heerlijk diner, met daarna een espresso (geen cappuccino, ook niet voor de Nederlandse vrienden), een ijsje en als allerlaatste natuurlijk een glaasje (geen fles) limoncello, om te toosten met de vrienden van ver!’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *