Home » Gastblog » Isaac uit Rome » Carnaval zonder Brabant
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Carnaval zonder Brabant

Isaac is Brabander van geboorte maar voelt zich inmiddels ook een echte Romein. Hij deelt zijn ervaringen, zowel de leuke als de minder leuke, voortaan elke twee weken met ons. Vandaag blikt hij terug op het gemiste carnavalsgedruis in Brabant:

Voor een geboren en getogen Brabander zoals ik was het de afgelopen tijd best vervelend om erg actief te zijn op verschillende social media. Eerst werd ik als enorm slechte bierdrinker genomineerd voor de ondertussen beruchte neknomination en daarnaast zag ik vele posts, tweets en andere berichten voorbijkomen van carnavalvierende vrienden in het Brabantse. Op dat soort momenten wil ik graag in Nederland zijn en meedoen aan deze gekte.

In Italië wordt er ook carnaval gevierd, maar toch nét even anders dan in Brabant. Er zijn in sommige plaatsen wel optochten en feestjes waar je verkleed heen dient te gaan, maar geen hossende taferelen met veel alcohol. Ik had deze periode bijvoorbeeld veel mensen die een appartement wilden boeken in Venetië om het carnaval daar mee te maken. Daar is carnaval een hele chique aangelegenheid, met prachtige maskers kostuums.

In Rome is carnaval vooral meer een groot kinderfeest. Vorig jaar ging was het eerste jaar dat mijn zoontje, Daniel, carnaval ‘vierde’. Nonna had een meccanico-pak gemaakt. Als automonteur ging hij een hele middag met confetti gooien op een pleintje in de buurt. Hij was beretrots op zijn pak aangezien hij een gepassioneerd autofan is, maar verder vond hij het maar niks.

Carnaval-Isaac

Dit jaar ging Daniel één dag als duiveltje verkleed naar zijn schooltje. De confetti-gooi-dag was in het water gevallen omdat hij koorts had. Maar dit vond hij niet zo’n probleem. Ten eerste vond hij zijn pak niet leuk – ondanks dat hij het zelf had uitgekozen – en ten tweede vond hij dat confettigooien op het plein ook maar saai. Ik heb veel moeite moeten doen om hem in ieder geval voor eeuwig vast te mogen leggen. Hij wilde niet poseren in dit pak. Het is goed te zien dat hij het Brabantse carnaval (nog) niet bepaald door zijn aderen heeft stromen…

Carnaval-Isaac-2

Ikzelf heb helemaal geen carnaval gevierd. Ik volgde met heimwee naar Brabant de foto’s en filmpjes op de social media en luisterde op kantoor (met oordopjes) naar carnavalsmuziek van Johnny Purple.

Mijn schoonouders daarentegen gingen wel op pad. Verkleed en wel naar een privéfeestje met vrienden en kennissen. Ik vroeg nog of ik ze misschien op moest halen, zodat ze een glaasje meer konden drinken. De blik in hun ogen deed mij onmiddellijk begrijpen dat ik een domme vraag had gesteld. Maar natuurlijk drinken Italianen niet teveel, hooguit één glaasje en verder lekker dansen. Geen gehos en geen alcohol.

Brabant… ik heb je gemist en ik hoop tot volgend jaar! Alaaf!’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *