Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Should I stay or should I go? Milaan in augustus

Inge woont en werkt in Milaan, ook in augustus, als de stad bijna verlaten en zomers warm is. Ze deelt daarom dit keer een paar tips met leuke culinaire adresjes die je helpen het hoofd koel te houden op een warme (na)zomerdag.

Inge: ‘Augustus zit er alweer bijna op: een maand die we begonnen met de heetste week van het jaar en misschien wel van de eeuw. Terwijl de meeste Milanezen de stad hebben verlaten en zijn neergestreken op hun vakantiebestemming voor een welverdiende zomervakantie, blijven de toeristen gewoon komen.

Dit jaar zijn wij in augustus lekker in de stad gebleven. Lekker, want het is super rustig, het fietsen is een stuk ontspannener, je auto parkeren is opeens een lachertje en elke winkelier heeft tijd voor een praatje. Tegelijkertijd is het ook wel een uitdaging om een zomer in de stad te overleven.

Ja, overleven, want veel winkels, bars en restaurants zijn gesloten. Vooral de kleine ondernemers sluiten de hele maand augustus. Dat betekent dus dat als je niet in hartje centrum bent, je echt ‘op jacht’ moet gaan naar brood, groente en vlees, een café om een lekkere kop koffie te drinken en een terrasje voor je aperitivo.

Eigenlijk begint het vanaf half juni allemaal al een beetje langzamer te gaan in Milaan. De kinderen beginnen dan hun drie maanden(!!) durende vakantie. Vaak worden ze bij de nonni ondergebracht, die ze meenemen naar het tweede huis in de bergen of aan de kust. Als het lekker weer is, komen de ouders dan in het weekend langs.

In juli wordt het nog een stukje rustiger, als de lavoratore zich een vakantie net voor het seizoen kan permitteren. Zo vanaf half juli is de standaard vraag aan vaste klanten dan ook ‘Cosa fai per le ferie?’ waarop de klant vaak hetzelfde antwoord geeft als de jaren ervoor, want ja, dat tweede huis staat er nu eenmaal en het is wel zo handig om daar dan maar van te profiteren.

Maar de echte uittocht vindt in augustus plaats, wanneer iedereen zich klaar maakt voor de festiviteiten van Ferragosto, op 15 augustus, de dag waarop het hele land stil staat en eet, het liefst met de hele familie.

Ik ben dus in Milaan gebleven en met mij waren en zijn er nog genoeg andere mensen die Milaan willen ontdekken. Hieronder een paar tips met leuke food plekken in Milaan die je helpen het hoofd koel te houden.

Ben je één dag in Milaan? Zorg dan dat je lekker op tijd aankomt, dan is het nog niet zo heet. Begin de dag met een kopje koffie en een brioche, bijvoorbeeld op Piazza Gae Aulenti in de buurt van het station Porta Garibaldi. Of bij Zaini, de chocoladewinkel waar we ook tijdens de Old Milano Food Tour even stoppen.

Vanaf daar loop je door het gezellige en schaduwrijke Brera, via de romantische Orto Botanico di Brera. Ga onderweg even langs L’orto di Brera en koop hier een verse frullato van seizoensgroente en -fruit.

Hierna ben je klaar om naar Piazza della Scala te lopen. Via de prachtige Galleria Vittorio Emanuele II ga je vervolgens naar het Piazza del Duomo. Zorg voor een goede hoed als je hier aankomt, want de veel bediscussieerde palmbomen geven maar weinig schaduw.

Wie moed heeft, koopt ook nog een ticket om naar het dak van de Duomo te gaan om van daaruit een prachtig uitzicht over de stad en wijde omgeving te hebben.

De heetste momenten van de dag, zo tussen twaalf en vier, kun je het beste doorbrengen in winkels of in een van de vele musea die de stad rijk is. Tussendoor neem je natuurlijk een lekker ijsje. Mijn secret hotspot in het centrum is Ciacco. Gelato senz’altro. Je betaalt misschien iets meer, maar je proeft echt het verschil.

Als je liever niet binnen bent, is Parco Sempione, achter Castello Sforzesco ook een prima plek om de heetste uren van de dag door te komen. Een drankje of een hapje scoor je bij Locanda alla Mano dat gerund wordt door mensen met het syndroom van Down. Het paviljoen van waaruit zij werken is trouwens een ontwerp van de bekende Milanese Studio Italo Rota.

Als de temperaturen weer wat aangenamer worden, kun je te voet of met het openbaar vervoer richting de Navigli gaan. Het is hier wat toeristisch, maar dat is ook niet zo gek gezien de bijzondere uitstraling van de oude straatjes aan het water. Je winkelt hier in een van de vele boetiekjes en neemt vervolgens een lekkere aperitivo. Probeer een plekje te bemachtigen bij het MAG Cafè (dat ook leuk is op minder warme dagen).

Voor het diner kun je vervolgens de groene metro richting Porta Garibaldi nemen. Loop vanaf daar naar de wijk Isola, waar genoeg gezellige tentjes zitten. Direct onder Bosco Verticale vind je Cafè Gorille, waar ze moderne Italiaanse gerechten (en heerlijke toetjes!) serveren. Iets verder lopen eet je een bijzondere en lekkere pizza van Berberè.

Mocht je meerdere dagen in Milaan verblijven, neem dan je zwemspullen mee, zodat je een duik kunt nemen in een van de openluchtzwembaden, zoals de Bagni Misteriosi die na jaren van verval in 2016 heropend zijn. Je betaalt wel wat om binnen te komen, maar dan heb je ook wel een unieke zwemervaring. Je kunt trouwens ook alleen naar de bijbehorende bar (un posto incredibile) gaan en daar genieten van een lunch of aperitivo én het uitzicht op veel Italiaans schoon 🙂

Of pak de trein naar het Comomeer. Ik ga de laatste tijd meestal naar Mandello del Lario, waar een park genoeg schaduw biedt voor degene die niet wil eindigen als een kreeft. Hier kun je ook makkelijk het water in. Koop bij de plaatselijke ondernemers een picknick of pak een terrasje voor je lunch. Verder hoef je alleen maar te genieten van het ultieme vakantiegevoel!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *