Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Casa Museo Bagatti Valsecchi – een prachtig museum in Milaan

Dat Milaan een rijke stad is, is algemeen bekend. Dit is niet iets van de laatste jaren: deze ‘nederzetting’ in het centrum van de vruchtbare Povlakte, op de kruising van de belangrijkste (handels)routes, heeft altijd al een bloeiende economie gekend.

De prachtige palazzi van welgestelde families, met hun overdadige inrichting, zijn daar het bewijs van. Gelukkig geven sommige van deze families je de kans om de unieke interieurs te bewonderen, in een casa museo (‘museumhuis’). Inge neemt je mee naar een van deze pareltjes, het Casa Museo Bagatti Valsecchi.

Inge: ‘De broers Fausto en Giuseppe Bagatti Valsecchi begonnen aan het einde van de negentiende eeuw met het inrichten van de familiewoning, gelegen tussen de Via Gesù en de Via Santo Spirito.

Deze twee straten liggen tegenwoordig in het centrum van het Quadrilatero d’Oro, de wijk waar alle grote modehuizen minstens één winkel hebben. Ooit stonden in dit gebied vooral echter veel kloosters: de monniken leefden maar al te graag in het noorden van de stad waar het water nog vers en schoon was en de overdadige tuinen kon irrigeren.

In de zeventiende en achttiende eeuw nam de Milanese bourgeoisie de macht van de kerken over. De woningen werden overgekocht door deze welgestelde Milanezen. Een enkele woning is nog altijd privébezit, maar het grootste deel is inmiddels overgenomen door grote modemerken of luxe hotelketens.

Terug naar de broers Bagatti Valsecchi. Allebei studeerden ze rechten, maar na het afronden van hun opleiding besloten ze zich te wijden aan de inrichting van hun woning. Ze startten met het verzamelen van schilderijen en andere kunstobjecten uit de vijftiende en zestiende eeuw, met een voorkeur voor stukken uit de regio Lombardije.

Er was echter niet alleen een verlangen naar het verleden. De heren Bagatti Valsecchi waren zich wel degelijk bewust van innovaties uit hun tijd én van modern comfort als centrale verwarming, stromend water en elektrisch licht. Ze wisten beide op een buitengewoon mooie manier te integreren, wanneer nodig door meubels op maat te laten maken zodat de eenheid in stijl gegarandeerd bleef.

Zo ontstond een perfecte mix van oud en nieuw, zoals je met eigen ogen kunt bewonderen. Toen de woning in 1974 buiten gebruik raakte, besloten de nazaten van de gebroeders Bagatti Valsacchi namelijk om het huis te renoveren en te openen voor het grote publiek.

Casa Museo Bagatti Valsecchi is echter nooit echt bekend geworden als bezienswaardigheid. Anders dan de Duomo is het echt een van de onontdekte pareltjes van Milaan; slechts weinig mensen weten dit museum te vinden.

Ik kom er graag, om me te vergapen aan alle moois. De eerste keer dat je mond van verbazing openvalt, is al direct wanneer je het entreeportaal vanaf de Via Gesù inloopt. Je betreedt dan de eerste van de twee binnenplaatsen, die gedecoreerd is met een waterput en diverse beelden in de renaissancestijl.

Eenmaal binnen en voorzien van een ticket loop je de trap op die je naar de Sala dell’Affresco brengt. In deze ruimte, die onderdeel uitmaakte van het appartement van Fausto, start de route door het museum.

Het belangrijkste werk in de eerste zaal is een prachtig fresco (vandaar de naam) uit 1495, afkomstig uit een kerk niet ver van Bergamo. Vanwege deze religieuze afbeelding werd deze ruimte ook wel gebruikt als familiekapel, waar kinderen werden gedoopt en huwelijken werden gesloten.

Een van mijn andere favoriete ruimtes is de bibliotheek, met een plafond in een felle kleur blauw, opgelicht door gouden sterren. Uniek zijn de twee globes, beide oorspronkelijk van eind zestiende eeuw.

Via de slaapkamer en badkamer van Fausto (voorzien van warm, stromend water) kom je uiteindelijk in de Passaggio del Labirinto. Kijk hier omhoog en probeer met je ogen de uitgang van dit labyrint te vinden…

Via dit doolhof kom je uit op de enorme Galleria della Cupola, die de overgang van het appartement van Fausto naar dat van Giuseppe en zijn familie symboliseert.

Anders dan zijn broer Fausto, die altijd alleen woonde, trouwde Giuseppe. Zijn vrouw en hij kregen samen vijf kinderen. In zijn appartement zie je dus meer terug van het gezinsleven, met wiegjes die aan beide zijden van het bed van de ouders stonden. Giuseppe had, zoals het aristocratische families in die tijd betaamde, ook zijn eigen kamer met privéruimte, zodat hij zich even terug kon trekken wanneer dit nodig was.

Ondanks het feit dat de broers onder één dak leefden, waren de appartementen zo ingericht dat ieder een eigen ingang had; Fausto aan de Via Gesù, Giuseppe aan de Via Santo Spirito. Door de woning op een bepaalde manier in te richten en openbare ruimtes af te wisselen met privévertrekken, was er voor iedereen genoeg privacy.

Voordat je het museum verlaat, loop je door de Galleria delle Armi. In deze gang worden de wapens, schilden en harnassen die de broers verzamelden tentoongesteld. Net als in de rest van de woning zijn er zowel originele als speciaal voor de broers gemaakte werken, zodat je het gevoel hebt in een antieke wapenzaal te zijn. Verwonder je maar eens over de verhalen die achter deze enorme (en zware!) oorlogsuitrusting zit.

Het bezoek aan dit museum, inclusief de audioguide of het lezen van de bijschriften (in elke ruimte beschikbaar in verschillende talen, waaronder Italiaans, Engels en Duits) duurt ongeveer een uur. Omdat het museum niet zo bekend is, is het meestal niet druk, waardoor je op je gemak rond kunt lopen.

Al kijkend en luisterend of lezend krijg je meer inzicht in het leven van de welgestelde families in het Milaan van de achttiende eeuw. Wie er niet aan toe komt om het museum te bezoeken, raad ik aan deze virtuele rondleiding te volgen op de zeer uitgebreide website van het Museo Bagatti Valsecchi.’

Praktische informatie

Je vindt het Casa Museo Bagatti Valsecchi aan de Via Gesù 5 in Milaan. Het museum is dagelijks, behalve op maandag, geopend van 13.00 tot 17.45 uur. Een kaartje kost € 10,-.

Tip: de historische tramlijn 1 stopt vlak bij Casa Museo Bagatti Valsecchi (halte Via Manzoni). Een ritje met deze tram is echt een aanrader, zoals Inge in deze blog laat zien.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *