Home » Gastblog » Ga je mee op reis naar het hart van Italië?
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ga je mee op reis naar het hart van Italië?

Op 10 juli 2015 vertrekt Ciao tutti-lezer Betty Franke naar Italië om onderzoek te gaan doen voor haar nieuwe roman. Voor Ciao tutti ligt ze alvast een tipje van de sluier op.

Lago-di-Bolsena-Artemisia (3)

Betty: ‘Tussen de takken van de olijfbomen door is een stukje van het Lago di Bolsena zichtbaar. Een mysterieus stukje water dat wordt omringd door het lentegroen dat in snel tempo aan bomen en struiken ontspruit. Aan de overkant van het meer verlicht de zon het kasteel van Bolsena, dat hoog boven het dorp uittorent.

Lago-di-Bolsena-Artemisia (1) Lago-di-Bolsena-Artemisia (2)

Hier, op ons stukje grond net buiten het dorpje Gradoli, voel ik me helemaal thuis. Dit is de plek waar ik de komende jaren zal werken aan mijn volgende roman over het leven van Matilda di Canossa. Ik begrijp heel goed dat het kasteel van Bolsena een van de plekken is waar Matilda het liefst verbleef. Het uitzicht vanaf het kasteel over het meer is fenomenaal. Maar bovenal gaat er zoveel vrouwelijke kracht vanuit.

De voormalige vulkaankrater is de garantie voor vruchtbare grond in de omgeving. Al in de tijd van de Etrusken speelde het meer een belangrijke rol. Zij beschouwden het meer als de navel van moeder aarde, de plek waar vruchtbaarheid en vernieuwing ontsprongen. In talloze heilige processies werd bij het meer hun goddelijk koppel Voltumna en Velth geëerd. En die traditie is nooit helemaal verdwenen.

Gedurende het jaar zijn er in de omliggende dorpen nog steeds voorchristelijke vruchtbaarheidsfeesten. Naast de vooral mannelijke christelijk traditie is er in deze streek nog steeds een mooie balans met het vrouwelijk goddelijke, door de verering van moeder aarde en talloze vrouwelijke heiligen, onder wie Maria Magdalena, de patroonheilige van ons dorp. Ik kijk er naar uit om mee te bewegen op het ritme van de seizoenen en de feesten van de godin.

De vrouwelijke scheppingskracht zal ook Matilda di Canossa hebben geïnspireerd om haar missie te volbrengen. Zij zette zich in om al die krachtige plekken uit het verleden te beschermen en te bewaren in de tijd van de middeleeuwen. Dit deed zij door op deze mystieke plaatsen kerkjes te bouwen. Er zijn in totaal bijna honderd heiligdommen door haar gerealiseerd, allemaal op plekken die ons verder terugvoeren in de geschiedenis en de rol en betekenis van de moeder godin prijsgeven.

Matilda-CanossaMatilda’s handtekening

Mijn romans gaan over sterke vrouwen. Matilda is een voorbeeld van een vrouw die in haar kracht staat. Een vrouw met een missie, daadkracht en doorzettingsvermogen. Ze had grote politieke invloed, een geheimzinnige relatie met paus Gregorius VII en speelde een belangrijke rol bij het verzamelen en beschermen van relikwieën. Er wordt beweerd dat ze een van de nazaten van Jezus en Maria Magdalena is. Ze ligt bovendien als enige vrouw begraven in de Sint-Pieter in Rome.

Matilda-Canossa-Sint-Pieter-Rome

Daarnaast was ze een spiritueel hoogontwikkelde vrouw die veel mensen inspireerde. In Dantes Divina Commedia is het Matilda die Dante naar de poort van de hemel leidt.

Het proces van onderzoek doen vind ik zeker zo leuk als het schrijven van het boek dat daaruit volgt. Aangezien reizen veel leuker is als je je ervaringen kunt delen, ben ik op zoek naar zo veel mogelijk vrouwen die ‘met mij mee willen reizen’. Andiamo?’

Wil je Betty’s zoektocht naar vrouwelijke kracht en wijsheid volgen? Abonneer je dan op haar blog www.arte-mi-sia.com. Ze houdt je wekelijks op de hoogte van haar ontdekkingen en ervaringen. Natuurlijk vragen we haar ook om een aantal ervaringen op Ciao tutti te delen. Buon viaggio, Betty!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Hi Saskia en Betty, wat geweldig dat Matilda de laatste tijd zo veel in de belangstelling staat. Ik heb onlangs het boek van Selma Sevenhuijsen, ‘De koningin van het Vaticaan’ over haar aangeschaft, en ik ben heel benieuwd naar jouw insteek voor je boek. Ik ga je in ieder geval volgen!

  2. Dani Vandecasteele

    Superinteressant, ik heb de blog met veel belangstelling gelezen. Maar ik ben een beetje verbaasd dat je schrijft dat Matilda als enige vrouw in de Sint Pieter begraven is. Christina van Zweden is er toch ook begraven dacht ik ?
    Groetjes, Dani

  3. Ciao Dani, is het niet zo dat er in de Sint-Pieter wel een monument voor haar is, maar dat haar graf onder de Sint-Pieter te vinden is? Ik zal het eens navragen bij Betty!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *