Home » Gastblog » Emie vanuit Umbrië » Winter in Caldese
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Winter in Caldese

Emie, een van de gastbloggers op Ciao tutti, woont samen met haar man zeven maanden per jaar in Italië. In haar Italiaanse leven werkt ze in de moestuin, legt ze een wijngaard aan en geniet ze zo optimaal mogelijk van la dolce vita. Ook schrijft ze elke dag op haar eigen blog, waar je al haar verhalen kunt teruglezen en haar belevenissen op de voet kunt volgen. Vandaag vertelt ze ons over met mooie van de winter in Caldese:

‘Er ligt wel vijftig centimeter sneeuw, mailde de buurman. Weet je wel zeker dat je hier naar toe wil komen? Ja hoor, dat wisten we zeker en bovendien, zou hij niet een beetje overdrijven? Onze eerste kerst in Italië vieren, dat leek ons wel romantisch. Er lag wel degelijk een dik pak sneeuw en het viel nog niet mee om met de auto de berg op te rijden. Zelfs met sneeuwkettingen is dat een hele toer. Maar dan doemt  er ineens weer een andere buurman op, die zijn tractor inzet als sneeuwschuiver. Wat waren we blij met zijn hulp. Adriano kapte een jeneverbes die we naar binnen sleepten en versierden. We schoven om de open haard en het leek of we een huis in een wintersportgebied hadden betrokken.

Winter-in-Caldese

Warme kerst
Ook het jaar daarop lag er rond de kerstdagen een dik pak sneeuw in Umbrië. ‘Een uitzondering,’ riepen alle buren in koor. Het weerhield ons niet te komen. Sterker nog, dit keer kwam ook onze baby-kleinzoon mee en stookten we de centrale verwarming maar eens extra stevig op. Dat hebben we achteraf duur moeten bekopen met een hoge gasrekening. Maar goed, onze romantiek liet zich niet smoren en die gasrekening zagen we pas achteraf. We bezochten een levende kerststal in een van de vele kerken in Gubbio, we kookten met z’n allen een heerlijk kerstmaal en deden spelletjes aan de grote keukentafel.

Winter-in-Caldese-2

Een enorme kerstboom en de paus
En er was nog een enorme attractie, want Gubbio kent de grootste kerstboom van de hele wereld. Althans dat beweert men en we zijn de laatsten die daaraan durven twijfelen. Aan de Monte Ingino, de beeldbepalende berg van de stad, zijn snoeren met honderden lampen bevestigd. Een werkelijk betoverend gezicht…

Winter-in-Caldese-3

Elk jaar op 7 december worden de lichten met een feestelijke ceremonie ontstoken. En dit jaar is daar een wel heel belangrijke gast bij aanwezig. De paus, papa Francesco zelf, zal dit jaar Gubbio de eer aan doen de boom zijn glans en licht te geven.

Wij zullen daar dit keer niet bij zijn. Wij beschouwen ons huis in Gubbio toch meer als een zomer- dan als winterhuis. Ondanks alle romantiek kiezen we dit jaar voor een kerst met familie in Nederland. En wie weet gaat het dan hier wel sneeuwen…’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Leuk dat ik je hier weer tegen kom Emie. En mooie foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *