Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Wijn maken in Umbrië

Emie woont samen met haar man zeven maanden per jaar in Umbrië. In haar blog vertelt ze dit keer over het proces van zelf wijn maken:

Emie: ‘We hebben op ons erf een wijngaard aangelegd, ik schreef er vorig jaar ook al over. Dus zal er op een zeker moment een oogst plaatsvinden en , nog belangrijker, er zal uiteindelijk een product van eigen land zijn waar we heel blij van worden.

wijnboer-Adriano

Dat het een hoop werk is, wisten we op voorhand. Dat een beginnend wijnmaker veel te leren heeft, ook. Vorig jaar mislukte de eerste oogst, de zomer van 2014 was slecht en ook de professionele wijnboeren hadden het moeilijk. Maar met hernieuwd enthousiasme ging mijn wijnboer, Adriano, dit jaar weer aan de slag.

Dat betekent veel onderhoud plegen aan de stokken en per rank maar twee trossen laten zitten. Dat moet de kracht van de wijn ten goede komen. De ondergroei wordt kort gehouden en veel inspecties in de wijngaard moeten plagen zien te voorkomen.

Gelukkig verliep dat allemaal prima en in september hingen er dan ook wel honderdtwintig trossen in de zon steeds rijper worden. Dat aantal trossen moet nog omhoog, maar de wijngaard is pas vijf zomers oud en hier zijn we al enorm blij mee.

druivenoogst-Umbrie

Plukken en pletten
Met z’n tweetjes waren we daar in een uurtje wel mee klaar. En eerlijk is eerlijk, de totale opbrengst van dertien kilo druiven viel ons bitter tegen. Het loont bovendien bijna niet de moeite om het hele proces van wijn maken te starten. Maar ja. Toch eigenlijk wel handig om met een kleine hoeveelheid druiven aan de slag te gaan, zo’n eerste keer. Dus risten we handmatig de steeltjes er af, pletten de druiven met een stok tot most en geurde onze keuken zoals ie nog nooit geroken had. Het hele proces is vanaf deze link terug te lezen op mijn blog.

Inmiddels hebben we zes liter wijn in wording. Pas volgend voorjaar gaat het op fles. In halve flesjes, dan lijkt het wat meer. Tussentijdse proefmomenten hebben ons hoop gegeven op een mooie rode Caldeser wijn zoals we ons product gaan noemen. Het eindresultaat blijft dus nog even spannend. En in 2016? Dan beginnen we weer van voor af aan, mét de nodige ervaring.’

Dit was Emies laatste gastblog voor Ciao tutti. We willen Emie bedanken voor al haar bijdragen uit het prachtige Umbrië. Voor wie haar blijven volgen, kan meelezen op Emies eigen blog Wonen in Caldese.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. We gaan je Italiaanse stukjes missen hier in Malaga. Gracias, Emie voor al het leesplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *