Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Op reis in eigen land

Emie is een van de gastbloggers op Ciao tutti. Ze woont zeven maanden per jaar in Italië en geniet dan zo optimaal mogelijk van la dolce vita. Dit keer vertelt ze over de uitstapjes en reizen in eigen land:

Projecten
Dat oude huis van ons en die lap grond eromheen vragen voortdurend onze aandacht. Werk delen we op in projecten. Zo hebben we jaarlijks het schilderproject.  Al die ramen en luiken vergen nou eenmaal flink wat onderhoud.  En als je niet oppast neemt de natuur weer snel de boel over en zijn we terug bij af, toen de wildernis bij de voordeur begon.

Dus schuurt en schildert Adriano zich een slag in de rondte en snoeien en zagen,  binden en knippen we dat het een lieve lust is. Het houdt ons heerlijk bezig en we willen niet anders. O, ja. Nog benieuwd naar de wijnoogst? Mislukt. Een slechte zomer met een plantenziekte genaamd meeldauw als gevolg.  We leren ervan en gaan volgend jaar met goede moed opnieuw aan de slag.

Dagje weg
Gasten ontvangen en onderhoud plegen is dus zo’n beetje onze core business. Maar we zouden wel gek zijn als we niet ook op ontdekkingstocht door dit mooie land gaan. ‘Dit doen we veel te weinig,’ zeggen we tegen elkaar als we een stranddag houden. Want hoewel Umbrië de enige provincie is die niet aan zee grenst, is de kust – op een uur afstand – goed te bereiken.

Op-reis-Fanonaar het strand in Fano

Juist in deze tijd van het jaar, als de toeristen weer naar huis zijn, is het extra aantrekkelijk om er op uit te gaan. Op het strand zijn alleen nog maar locals en de zee is  nog aangenaam van temperatuur.  We eten er vis, luieren en kuieren wat en ervaren een absoluut vakantiegevoel .

Napoli
Maar het kan nog wat uitgebreider; begin september deden we drie dagen Napels. Veel zuidelijker dan Rome zijn we nog niet geweest, tijd voor een inhaalslag.  Wat is die stad  de moeite waard.  Het eerste uur beleefden we een soort cultuurshock, Napels is echt wel andere koek dan het bravere Gubbio. Maar al snel waren we onder de indruk van de levendigheid, de aardige mensen, de ietwat vergane glorie en de prachtige ligging aan de Golf van Napels.

Op-reis-Napels

Het station en omliggend gebied wordt gerenoveerd en is vrijwel gereed. De afvoer van huisvuil is weer onder controle. Met de trein reisden we erheen en ook dat is aanbevelenswaardig.  Per trein reizen in Italië is sowieso comfortabel.  Het is zeker niet duur in vergelijking met Nederland en men rijdt op tijd.

We nemen ons voor om naast dagtripjes in de ruime omgeving, ook af en toe tijd vrij te maken voor wat ontdekkingsreizen in de rest van Italië. De uitdrukking ‘Eerst Napels zien en dan sterven’ lappen we graag aan onze Italiaanse laars. Het hele zuiden ligt nog als een onontgonnen gebied voor ons open…’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *