Ga op pad met onze City Walks!

Een nieuwe lente met The Rome Digest

Vandaag een gastblog vanuit Rome. Irene de Vette, culinair journalist en sommelier, vertelt over een waanzinnig leuk (en lekker) nieuw project:

‘De mythe van de willekeurige trattoria in het achterafstraatje is hardnekkig. Dat tentje zonder naam waar je zomaar de beste pranzo van je leven eet. Tussen de Italianen, geen toerist te bekennen. Hoewel ik in Italië gelukkig nog regelmatig bij toeval op juweeltjes stuit, moet je in Rome echt je huiswerk doen. Tourist traps zijn er helaas in overvloed: kitschy restaurants waar je teveel betaalt voor (als je geluk hebt) middelmatige kwaliteit. De ongeïnteresseerde obers zijn wandelende clichés. Het idee van die restaurants is: de klant komt er toch nooit meer terug, dus waarom zouden we ons best doen?

Maar al te vaak hoorde ik van Romebezoekers teleurstellende berichten. Ook mijn culinaire collega’s hadden zulke verhalen, van toeristen die in restaurants een totaal andere behandeling hadden gekregen dan de Italiaanse gasten. Ze werden in een tochtig achterafhoekje gezet, er stonden ineens obscure dingen bedragen op de rekening of de pasta was koud.

Er is ook goed nieuws: in Rome struikel je over de restaurants. En daar zitten óók heel veel goede tussen. Daarom richtte ik met vier collega’s The Rome Digest op: een online portal met onze persoonlijke selectie van restaurants, wijnbars en andere culinaire bestemmingen in Rome. In het Engels, met een recensie en zoveel mogelijk extra informatie. Wie wel eens op een website van een Italiaans restaurant gekeken heeft, weet dat het niet meevalt om openingstijden of een routebeschrijving te vinden.

The-Rome-Digest-site

We hebben nu zo’n honderd wijnbars, markten en restaurants op de site. Er staan publiekslievelingen tussen zoals Pizzarium en La Barrique, maar ook een bijzondere Speakeasy in de buurt van Campo de’ Fiori en een salumeria met meer dan 400 soorten Italiaanse kazen en worsten. Allemaal persoonlijk geselecteerd en bezocht. Ook brengen we plaatselijk culinair nieuws, top-5 lijstjes en een kalender met onze events.

Omdat het in Nederland maar geen lente wil worden en in Italië altijd de zon schijnt (om nog maar een hardnekkig misverstand te noemen) heeft The Rome Digest voor Ciao tutti een paar van onze favoriete gelateria’s. Om toch een beetje in de voorjaarsstemming te komen!

The-Rome-Digest-Fatamorgana

Gelateria del Teatro
Creatieve smaken zoals framboos met salie of pure chocolade met rode wijn in deze gelateria vlak bij Piazza Navona. De eigenaar was ooit banketbakker, vandaar de smaken die geïnspireerd zijn op bekend Italiaans gebak.

Neve di Latte
Wie een bezoekje brengt aan het hypermoderne museum MAXXi moet ook zeker langs deze ijszaak. Alleen de meest natuurlijke ingrediënten, tot aan biodynamische melk toe.

Fatamorgana
Nu deze ijszaak ook een filiaal heeft in Monti zijn de fans Fatamorgana alleen maar toegenomen. Creatieve, steeds wisselende smaken, afhankeljk van het seizoen. Denk aan pure chocola met tabak (!), gorgonzola met peer of ananas met gember.’

The-Rome-Digest-team

Irene de Vette werkt als culinair journalist en sommelier in Rome. Ze laat bezoekers graag de culinaire kant van de stad zien met marktrondleidingen en wijnproeverijen.

The Rome Digest is een project van Irene de Vette, Sarah May Grunwald, Hande Leimer, Katie Parla & Gina Tringali. Ze werken allen als sommelier en culinair professional. Kijk voor meer informatie en alle adressen die The Rome Digest-test hebben doorstaan op Theromedigest.com of op The Rome Digest’s Facebookpagina

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *