Home » Gastblog » Een maand in Florence
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een maand in Florence

Edith, een van onze trouwste lezers, verbleef samen met haar man Frank een maand in Florence. ‘s Ochtends studeerde ze Italiaans, ‘s middags en in het weekend ging ze op pad om Florence te ontdekken. Soms met de Ciao tutti Special Firenze als leidraad, soms gewoon haar neus achterna – op zoek naar onbekende plekjes in de stad.

Edith-Frank-Florence

Voor Ciao tutti doet ze vandaag verslag:

Edith: ‘Net weer in Nederland denk ik al met weemoed terug aan onze maand in Florence.

Het was een maand met een dubbele missie. ‘s Morgens de schoolbanken in om het vakantie-italiaans naar een hoger niveau te tillen. Want zeg nou zelf, hoe kun je een fatsoenlijke anekdote vertellen als je alleen de tegenwoordige tijd beheerst? Gewapend met voldoende kennis van verleden tijd en voltooid deelwoord ben ik weer thuisgekomen. Missie 1 : geslaagd.

Mijn lessen volgde ik bij Centro Fiorenza, een relatief klein taleninstituut, persoonlijk en met uitstekende docenten. Je stroomt in en uit wanneer je wil, dus zo kan het zijn dat je de ene week met drie studenten in de les zit en de andere week met z’n zevenen.

Zevenen? Of achten?
Nietsvermoedend wilde docente Renata laatst aan haar les beginnen toen ze merkte dat we niet met zeven maar met acht in de klas zaten. Gino was er ook.

Die naam klinkt aardig Italiaans dus wat deed Gino in onze les? Wel, Gino is een kat.

En niet zomaar een kat. Het is DE kat van de Via Santo Spirito en daar gedraagt hij zich ook naar. Ik had al over dit fenomeen gelezen in de Florence Special van Ciao tutti.

Als zwerfkat werd Gino Jaren geleden opgenomen door markies en markiezin Vittorio en Bona Frescobaldi. Van een zielige straatkat werd hij een kat met kapsones.

Parmantig kwam hij ons lokaal binnen gestapt. En voor jullie beeld: we zaten op de tweede etage in het achterste lokaal!! Gino was echter totaal op zijn gemak en liet zich door ons van harte fotograferen, als een waar fotomodel.

Edith-Florence-kat-in-de-klas

Zoals ik al schreef, gingen we naar Florence met twee missies. Naast het leren van de taal wilden we ook het echte Florence leren kennen. Wat dat betreft had Sophie al een leuke tip van de sluier opgelicht vorig jaar. Ze nam ons toen een ochtend mee naar de andere kant van de rivier, oftewel Oltrarno. Dat smaakte naar meer!!

Zowel de school als ons appartement waren aan die kant van het water. We waagden ons ook wel aan de andere kant van de Arno, om eindelijk eens een keer die campanile te beklimmen bijvoorbeeld. En die tip van de sluier omvatte ook leuke plekjes aan de kant waar de massa zich begeeft, maar dan net even buiten de gebaande paden.

Maar goed. Oltrarno. We werden op slag verliefd op Piazza Santo Spirito en alles wat zich daar omheen bevindt. Dwalend door de straatjes kom je de leukste winkeltjes en barretjes tegen.

Edith-Florence-2

Toch verlieten we ‘ons’ Oltrarno regelmatig op zoek naar leuke plekjes aan de overkant.

Voor ons was eerdergenoemde special van Ciao tutti daarbij heel waardevol, want waar begin je anders in zo’n stad vol moois? Wij hebben met veel plezier gebruik gemaakt van hun culinaire tips. 
Zo hebben we een keer geluncht bij Trattoria da Giorgio (Via Palazzuolo 100/r). Het is bijna niet voor te stellen, maar we kregen een primo, secondo, contorno, vino e aqua voor de somma van € 13,-.

Ik kreeg een huisgemaakte pasta met truffel. mijn favoriet. Ga je er ’s avonds eten dan wordt dat bedrag verhoogd naar, schrik niet … € 14,-. We hebben er heerlijk gegeten. Eerlijk is eerlijk: als we er niet over gelezen hadden ,waren we er niet naar binnen gegaan. Trattoria Da Giorgio is een familiebedrijfje dat zich richt op vaste klanten en niet op toeristen. Het zit dan ook in een straat waar geen massa’s toeristen voorbij schuiven. Nou zijn wij sowieso allergisch voor restaurants waar het eten op door de zon verschoten borden met foto’s wordt aangeprezen, maar dit is het andere uiterste, zo verstopt zit het.

Edith-Florence-3

Op Piazza Santo Spirito waren we vaak te vinden met een broodje van Gusta Panino op de trappen voor de kerk en diverse malen zijn we gaan lunchen bij Osteria Santo Spirito.

Rest me nog te vermelden dat missie 2 dus ook meer dan geslaagd is. Missie 3 hebben we ook al bedacht: volgend jaar weer!!’

Grazie Edith, voor je enthousiaste verhaal. Daar doen we het voor en we vinden het heerlijk dat je zo genoten hebt van onze tips maar bovenal van Florence!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *