Home » Gastblog » De witte pracht van Puglia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De witte pracht van Puglia

Eind mei verschijnt het boek Puglia – reizen door de hak van de Italiaanse laars.

Puglia-Willemijn-van-Dijk

Auteur Willemijn van Dijk geeft vandaag alvast een voorproefje op Ciao tutti:

In Carlo Levi’s roman Cristo si è fermato a Eboli (1945) vertellen de inwoners van een dorp in Zuid-Italië dat het christendom – en eigenlijk de geschiedenis in het algemeen – aan hen, aan hun dorp voorbijging. ‘Christus kwam niet verder dan Eboli,’ zeiden ze gekscherend maar met ernstige gezichten tegen elkaar. Het werd een gevleugelde uitspraak die symbool is gaan staan voor de Mezzogiorno (een Italiaanse term voor het zuidelijk deel van het land) en de achterstand die het gebied altijd heeft gehad ten opzichte van het rijkere noorden – althans in de hoofden van veel Italianen. De vooroordelen over de Mezzogiorno verspreidden zich en zijn nooit helemaal verdwenen. Sterker nog, toen ik mensen vertelde dat ik ging studeren in het uiterste zuiden van Italië, kreeg ik veelal bezorgde blikken: ‘Echt waar? Is dat niet gevaarlijk?’

Zonder het bestaan van armoede en natuurlijk de maffia te ontkennen, wil ik dat beeld toch graag een beetje bijstellen. Het bleek in Lecce, de stad in de hak van de laars waar ik woonde, helemaal niet gevaarlijk en zelfs niet armoedig. De werkgelegenheid stond er misschien minder goed voor dan in Milaan, maar ik bevond me in een levendige universiteitsstad en sloot vriendschappen met studenten die ambitieus waren en hun geboortegrond een warm hart toedroegen. Ik ontdekte beetje bij beetje ook de rest van de regio en kon niet anders dan vaststellen dat ik me niet in een uithoek van Italië bevond waar niets te doen was – dit was een prachtig, paradijselijk stukje van de laars dat de meeste vakantiegangers volkomen ten onrechte links lieten liggen.

Wat is dat dan; waarom moet je naar Puglia? Hoe prachtig de regio ook is, het is niet gemakkelijk om ‘het karakter’ van Puglia te beschrijven. Toscane, Sicilië, Rome, Napels – zoveel delen van het bel paese laten zich relatief gemakkelijk vatten in enkele clichébeelden (cipressen, tempels, het Colosseum, de voetbal). Maar hoe vat je Puglia samen?

‘Wit’ is misschien wel een goed begin. De kleur wit, zoals die ook schittert op kleine eilandparadijsjes in de Griekse archipel, kenmerkt de architectuur en daarmee de aanblik van veel plekken: van barokke stadscentra tot plattelandsdorpjes. De witte pracht van Puglia zelf ontdekken? Reis af naar het zuiden en sla de volgende drie dingen niet over:

Tutti i trulli
Tussen Taranto en Brindisi vind je het beroemdste stukje van Puglia: de betoverende Valle d’Itria. Deze vallei is een lappendeken van trulli – de karakteristieke, bijenkorfvormige witte huisjes die ooit door de arme landarbeiders werden bewoond. De trulli concentreren zich in het dorpje Alberobello, waar je ze in het oude centrum volop kunt bewonderen. Tegenwoordig is de Valle d’Itria een rustig heuvellandschap met pittoreske dorpjes, maar dat is niet altijd zo geweest. De vallei heeft een verleden van armoede en anderszins zware tijden. Het was hier ooit flink bebost en dus een ideale plek voor struikrovers. Zij waren zo actief in de Valle d’Itria dat het gebied tot zo’n honderd jaar geleden steevast werd vermeden door reizigers…

Trulli-Puglia
foto: Michiel Tromp

La città bianca
Van alle witte dorpjes in Puglia is er maar een die daadwerkelijk de (bij)naam La città bianca draagt: Ostuni. Het stadje schittert – vooral aan het begin van de zomer, wanneer de inwoners zoals elk jaar net hun huisjes hebben witgekalkt, zoals ze verplicht zijn te doen – prominent op drie heuvels op zo’n 40 kilometer van Brindisi. In Ostuni kun je heerlijk ronddwalen, vanaf Piazza della Libertà wandelen in de richting van het Piazzetta Cattedrale, waar je de kathedraal en het Palazzo Vescovile kunt vinden. Wandel omhoog het oude centrum in en laat je betoveren door de pittoreske straatjes en het mooie uitzicht over land en de zee in de verte. Schuif aan een tafeltje aan bij Osteria Piazzetta Cattedrale op het gelijknamige pleintje en geniet van de specialiteiten van de streek, vergezeld van een glaasje Ostuni DOC-wijn!

Ostuni-deur

Zachter dan mozzarella
Echte Italiaanse mozzarella wordt ook wel de regina (koningin) van de verse kazen genoemd. In Puglia kun je echter een verse, witte kaas proeven waar zelfs de buffelmozzarella voor moet buigen: de burrata. Deze zachte kaas wordt eveneens gemaakt van buffelmelk, maar tijdens het bewerkingsproces wordt er verse, volle room toegevoegd. De romige, licht zure smaak van de burrata, die voornamelijk wordt geproduceerd in het ommeland van Andria, komt het beste tot zijn recht als je ‘em zo vers mogelijk eet. Een onverslaanbare combinatie: proef de burrata met wat zonrijpe tomaten of rauwe prosciuttio en een glas witte wijn.

Burrata

Vanaf vandaag reizen Willemijn en Saskia een week door Puglia, waar we op Ciao tutti uiteraard uitgebreid verslag van doen. Willemijn weet immers de mooiste plekjes en zal Saskia – en daarmee  jullie – mee nemen naar al die paradijselijke pracht.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Een hele gezellige reis! En genieten jullie maar volop van al het moois en lekkers daar!
    Wij wachten wel op de verhalen! Buon viaggio! Ciao!

  2. Roos Schepers-Dahmen

    Geniet ervan!! Puglia is geweldig !! ik was er vorig jaar in mei>

  3. Ik houd het in de gaten! Gisteren een betoverende plek via het internet gevonden in de buurt van Ostuni: een trullo met prive-zwembad op 5 km afstand van de zee. Volgens de foto’s en omschrijving een zeldzaam mooie plek op een voor ons nog onbekende streek met een verrassend laag prijskaartje eraan. Helaas was het al compleet volgeboekt dit jaar dus ik heb een pre-reservering gedaan voor 2014. Vroeg, zeer vroeg zelfs maar ik denk dat het het lange wachten meer dan waard zal zijn. En het boek over Puglia ga ik mezelf kado doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *