Download gratis de Ciao tutti app!

Au revoir Frankrijk, ciao Italië!

We hebben al veel mensen aangestoken met het Italiëvirus, onder wie Rosanne Langenberg. Rosannes hart klopt echter nog net een beetje harder voor Frankrijk, waar ze sinds enige tijd over blogt op Bonjour Frankrijk – zeg maar het Franse zusje van Ciao tutti. Voor de zomer mailde Rosanne ons echter met het nieuws dat ze een paar weken ‘vreemd zou gaan’ op Sardinië. Of ze daar dan voor ons een blog over mocht schrijven? Uiteraard mocht dat, want we weten natuurlijk als geen ander dat de liefde bij elk bezoek weer wordt aangewakkerd. Au revoir Frankrijk, ciao Italië – hier is Rosanne!

Rosanne-Sardinië

‘Veel rare blikken kreeg ik, toen ik vrienden en familie vertelde een week naar Sardinië te gaan. ‘Sardinië? Italië? JIJ?’ Ja, ik! Deze rasechte Francofiel vertoefde een week op een Italiaans eiland. Niet helemaal raar hoor, ik ben geen Francofiel die vies is van andere landen. Ook aan Toscane heb ik eerder mijn hart al verloren. Maar sinds het moment dat ik in mijn eentje voor zes weken naar Zuid-Frankrijk trok, voor mijn blog Bonjour Frankrijk, hebben mensen mij in het hokje van Francofielen geplaatst. Geen verkeerd hokje, overigens!

Maar ja, na zes weken woonachtig te zijn geweest in Zuid-Frankrijk, is Italië toch wel even andere koek. Alles begint natuurlijk al met de taal, waar ik niet mee uit de voeten kan. Ik doe echt mijn best en roep vrolijk ‘Ciao!’ naar iedere Italiaan die me aankijkt of –spreekt. Een grazie kan er ook nog wel vanaf, maar dat er soms per ongeluk een merci door mijn lippen glipt…

Scusi! Dat komt ook enigszins doordat het leven op Sardinië, of in heel Italië misschien, wel enigszins lijkt op het leven in Zuid-Frankrijk; de mediterrane invloeden zijn zichtbaar en mensen leven rustiger dan wij Nederlanders. Calmement, con calma… Soms waande ik me weer even in Frankrijk. Dus zonder twijfel: ook een Francofiel kan houden van Italië.

Cagliari02Villaputzu03

Magistraal Sardinië
Nu moet ik zeggen dat ik daar ook niet héél veel moeite voor hoefde te doen. Ik logeerde namelijk in het schitterende, typisch Italiaanse huis van mijn vriendin, met zwembad en uitzicht over de Middellandse Zee. Tsja, hoe kun je hier niet van houden?

huis-Sardinië (4) Kerkje-Villaputzu01 Kerkje-Villaputzu02 Villaputzu02

Beneden aan de berg wachtten de schapen me op. Of nee, andersom. Ik wachtte hén op. Gooi één sneetje brood over het hek, en ze komen op je af gehuppeld. Deze puurheid van natuur, ik houd ervan.

huis-Sardinië (2) Villaputzu05

Maar er gebeurde nog veel wonderbaarlijkere dingen. Magistrale dingen. Eén woord: wauw. Een dolfijn… In het wild! Tsja, 1-0 voor Italië, want dit heb ik in Frankrijk nog niet meegemaakt. Nu begreep ik van mijn vriendin en haar Italiaanse familie dat het ook op Sardinië een zeldzaamheid is, maar hee: ik heb hem mooi gezien! Het strand waar we die dag verbleven was ook wel een uitgelezen stukje zee voor de dolfijn: Cala Murtas.

Murtas01 Murtas02

Het strand wordt momenteel gebruikt als uitvalsbasis voor de militairen die in dit gebied gehuisvest zijn. Het is daarom op veel plekken afgesloten. Op dagen dat er niet gewerkt wordt, is het uitsluitend te bezoeken op eigen risico, zo vertellen vele borden aan het begin van de duinen. Voordeel is dat je dit prachtige strand bijna voor jezelf hebt, en zo moet ook die dolfijn gedacht hebben: ‘wat een heerlijk stukje Sardinië…’

De clichés naar waarheid
Clichés zijn er om bevestigd of ontkracht te worden, maar juist op vakantie vind ik de bevestiging vaak wel leuk. Ja: rijden op een rode Vespa door het Italiaanse landschap, týpisch Italië, maar zo leuk! Grenzeloos ijs eten bij de gelateria. TIP: voor het beste ijs van Cagliari ga je naar L’Isola del Gelato. Wat een smaken!

Cagliari03

De lekkerste cappuccino’s drinken. Slenteren door olijfboomgaarden en onbezorgd pasta’s eten. Rode wijn en limoncello drinken. Ik leefde in Italië als een stokbroodeter in Frankrijk. En zonder gekheid: het was heerlijk!’

Wandeling-Castello-Quirra01 Wandeling-Castello-Quirra02

Mocht Rosanne weer naar Italië gaan, of fijne Italiaanse adresjes in Frankrijk spotten, dan deelt ze die vast weer met ons. Tussendoor kun je van haar Franse verhalen genieten op Bonjour Frankrijk. Maar alleen voor een tussenetappe hè… 😉

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Heerlijk dat ruige landschap daar! De eerste foto vind ik vooral heel leuk!
    En wat een prachtig optrekje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.