Home » Gastblog » 3x ijs eten op z’n Romeins
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

3x ijs eten op z’n Romeins

Lucia

Terwijl wij hunkerend uitkijken naar ons weerzien met Italië, stuurt gastblogger Lucia ons vanuit Rome de lekkerste ijsfoto’s. Want tja, in Rome is het met temperaturen van ruim boven de 25 graden nog echt weer voor un gelato. Al is het dat eigenlijk altijd wel, zo schrijft Lucia: ‘Il momento per un buon gelato non manca mai.’

Daar moeten we haar eigenlijk wel gelijk in geven. Ook wij haalden tijdens het kerstshoppen in Rome elke middag wel een ijsje, waarbij we het liefst elke keer iets nieuws uitprobeerden. Twee van de drie ijssalons die Lucia in haar verhaal noemt, zijn voor ons ook nieuw. Die gaan hoog op het lijstje voor ons volgende Romebezoek. Dat moet nog wel even wachten, dus mochten jullie er al eerder een ijsje eten, laat ons je ervaringen weten!

♥♥♥

‘Je struikelt in Rome over de gelaterie,’ zo schreef Lucia ons. ‘Sommige verkopen fabrieksijs, de meeste zijn wel oké, een aantal is echt heel bijzonder. Toeristen zie je meestal bij de eerste soort in de rij staan – ook omdat deze ijssalons vaak op de drukbezochte pleinen gevestigd zijn. Toen ik weer eens een massa mensen voor een middelmatige gelateria zag staan, besloot ik mijn favoriete ijssalons met jullie te delen. Hier is niet alleen het ijs bijzonder lekker, maar wordt er vooral op een bijzondere manier ijs aan de man gebracht.

De eerste is Gelateria Miami 3, mijn lievelingsijssalon. Hij ligt wel een beetje buiten het centrum, in de buurt van de San Paolo fuori le Mura. Gelukkig ben je er zo met de metro, want het is echt een bezoek waard. Niet alleen vanwege het heerlijke ijs, dat natuurlijk elke dag vers gemaakt wordt, maar ook vanwege de bijzondere hoorntjes. Naast de gewone ijshoorn kun je hier een hoorntje bedekt met witte of met pure chocolade en hazelnootjes nemen om je bolletjes ijs te dragen. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je ook nog eens pure of witte chocolade over je gelato heen laten gieten. De chocoladesaus wordt warm over het ijs heen gegoten, maar wordt meteen lekker knapperig zodra hij in contact komt met het koude ijs. Nog wat nootjes erover en je gelato Miami 3 is klaar om verorberd te worden!

Miami3-Rome

Op korte afstand van deze geweldige gelateria staat op nummer 2 in de top 3 Sweety Gelato, midden in het historische centrum, bij het Campo de’ Fiori. Hier kun je je ijsje helemaal naar eigen wens samenstellen. Je kunt niet alleen kiezen tussen een bakje (coppa) of hoorntje (cono) en tussen de vele smaken ijs, maar ook tussen tal van toppings: verschillende soorten fruit, siroop, koekjes, snoep, chocolade… Het is hier één groot Luilekkerland! Een sweety gelato wordt het dus sowieso, je ‘doe-het-zelf-ijsje’, maar pas wel op dat je niet overdrijft. Je betaalt namelijk voor het eindgewicht en als je helemaal losgaat kun je zomaar 8 euro voor een ijsje neertellen. Kijk dus eerst naar welke combinatie je het allerlekkerst lijkt – en ga dan gewoon de dag erna terug voor een andere combinatie van ijs en toppings.

Sweety (1) Sweety (2)

Aan de andere kant van het centrum, vlak bij station Termini, zit mijn derde favoriete gelateria, Palazzo del Freddo (ook wel Gelateria Fassi genoemd). Dit ‘paleis van de kou’ heeft een toonbank van meer dan 5 meter lang, vol met gebakjes en ijs waarvan je gaat watertanden. De specialiteit van deze gelateria zijn de sampietrini; gebakjes die hun naam danken aan de beroemde stenen waarmee de straten in het centrum van Rome geplaveid zijn. Ze hebben een fluweelzacht hart van ijs of room, gevangen in glazuur of chocolade. Een prima alternatief voor als het straks toch eigenlijk echt te koud wordt voor een ijsje…

Palazzo-del-Freddo (2)Palazzo-del-Freddo (1)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *