Home » Droomplekken voor een vakantie in Italië » Podere di Santa Maria – paradijs op het Toscaanse platteland
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Podere di Santa Maria – paradijs op het Toscaanse platteland

Meteen na aankomst bij Podere di Santa Maria, op het prachtige platteland ten zuiden van Siena, doorklieft een vallende ster de lucht. Dat kan geen toeval zijn! Een beetje verbluft door dit bijzondere welkom, steekt Saskia onder een hemel vol twinkelende sterren de sleutel in het slot van Casa Erina, een van de drie huizen op het landgoed. Wat valt er meer te wensen dan een verblijf op deze bijzondere plek?

Van boerderij tot bellissimo vakantieverblijf
Casa Erina is vernoemd naar de laatste vrouw die op de boerderij woonde. De oude graanschuur is inmiddels verbouwd tot een comfortabel appartement, maar ooit vierde men hier het huwelijk van Erina’s dochter Giovannina.

Waar je nu geniet van een lekker luxe verblijf te midden van de rust en de stilte van het platteland, werd toen volop gedanst, gezongen, gegeten en gedronken. De oven van de podere draaide overuren voor alle vers gebakken brood, taarten, cakes en gebraden varkensvlees waarmee de gasten werden verwend.

Saskia: ‘Nog onder de indruk van de schitterende sterrenhemel en de vallende ster verken ik mijn tijdelijke verblijf. Er is een grote woonkamer met een keuken die van alle gemakken is voorzien.

Beneden vind ik een tweepersoonsslaapkamer, met op het bed een heerlijk geurend welkomstsetje: fris gewassen handdoeken, verzorgingsproducten met olijfolie en verse kruiden. Naast de slaapkamer liggen een kleinere kamer, met een slaapbank, en een badkamer met douche. Leuk detail: op het toiletpapier prijken Toscaanse cipressen!

Vanuit de slaapkamer stap ik zo het terras op, met een fijne tuinset en twee ligbedden. Hoewel het al bijna middernacht is, is het nog zacht buiten. De sterren flonkeren nog steeds zo helder, dat ik het niet kan laten om nog even te blijven kijken.

Onderweg naar dit paradijsje vertelde Gianna al dat het haar missie is om de wereld te laten zien hoe mooi haar stukje Toscane, de Val di Merse, tussen Siena en Grosseto, is. Want hoewel veel toeristen het schelpvormige Piazza del Campo met de ranke Torre del Mangia bewonderen, is het gebied ten zuiden van Siena een stuk minder bekend. Misschien maar goed ook, want zo hoef je pareltjes als Chiusdino, Ciciano en Montieri alleen maar te delen met de locals.

Bovendien is de sterrenhemel hier stralender dan elders, aangezien er in de directe omgeving geen grote lichtbronnen zijn die de sterren doen verbleken. De stilte wordt nu en dan even onderbroken door een serenade van krekels, verder heerst er een serene rust. Tegen middernacht zoek ik toch maar mijn bed op, want hoe lekker ik hier ook lig, morgen gaat de wekker weer vroeg.

Een heerlijk begin van de dag
In de verte kraait een haan. Ik draai me nog een keer om, maar de aantrekkingskracht van de eerste zonnestralen die door de gordijnen heen piepen is te groot. Na een snelle douche loop ik vanuit mijn slaapkamer het terras op. Er hangt nog wat nevel tussen de heuvels, maar aan de zon te zien, zullen die snel verdwijnen.

Het is september, maar het lijkt wel zomer, zo warm zijn de eerste zonnestralen. Ik maak een cappuccino en installeer me met mijn laptop op het terras, om de inspirerende omgeving alvast op te tekenen. Cricchetto, een aanhankelijke zwarte kat, is het daar echter niet mee eens. Hij probeert me eerst nog af te leiden door constant kopjes geven, maar al gauw springt hij op schoot. Eigenlijk kan ik hem geen ongelijk geven, de omgeving is te mooi om niet volop van te genieten, zonder afleiding van beeldscherm en deadlines.

Gianna & Cricchetto

Als mijn maag begint te rammelen, springt Cricchetto van mijn schoot. Binnen heeft Gianna, de eigenaresse van Podere di Santa Maria, een heleboel lekkers klaar gezet: een bord met verse vijgen uit de tuin, een vers gebakken cake, brood van de lokale bakker, pecorino, jam, yoghurt en sinaasappelsap. De cake is zo lekker dat ik stiekem nog een tweede plak neem, met erbij een paar in partjes gesneden vijgen, die in deze tijd van het jaar onweerstaanbaar zoet zijn.

Gianna’s grote trots
Na het ontbijt krijg ik een rondleiding over het landgoed. We beginnen bij de – na Gianna en Cricchetto – belangrijkste bewoners van Podere di Santa Maria: de kippen. De haan die vanochtend zo fier kraaide, loopt trots paraderend over het gras. En terecht, want wat scharrelen hier prachtige kippen rond!

Gianna vertelt dat ze al van jongs af aan is gefascineerd door kippen. Ze haalde dan ook heel wat exotische exemplaren naar Toscane, vanuit onder meer Java. Dat zorgt niet alleen voor een kleurrijke kippenmix, maar ook voor elke dag verse eieren in verschillende kleuren. We rapen bruine, blauwe en witte eieren, voor bij het ontbijt morgen.

Naast het kippenverblijf ligt de orto, moestuin, waar Gianna verschillende soorten groente verbouwt. Verderop prijken zeshonderd walnootbomen en vierhonderd olijfbomen. Dat levert niet alleen veel lekkers op, maar zorgt ook voor prachtige vergezichten. Midden in deze groene oase prijkt het zoutwaterzwembad, met comfortabele ligbedden, zitkussens en zitjes.

Een landgoed vol vrouwen
We stoppen even bij de receptie voor een espresso met een luid spinnende Cricchetto op schoot. Op tafel een groot aanbod aan brochures voor uitstapjes in de omgeving, maar Gianna geeft je ook maar wat graag persoonlijk advies. Aangezien ze al bijna veertig jaar in dit deel van Toscane woont, kent ze de mooiste plekjes in dit gebied, de beste restaurants en de mooiste bedrijven die nog volgens Toscaanse traditie kaas, wijn en worst maken bijvoorbeeld.

Ik krijg meteen zin om op pad te gaan, maar eerst bekijken we nog de twee andere huizen op het terrein: Casa Ada en Casa Gualdi. Alle huizen zijn vernoemd naar de vrouwen die ooit op het landgoed woonden en werkten, een mooi eerbetoon van Gianna aan haar voorgangsters.

Casa Ada dankt haat naam aan Ada, die hier samen met haar drie broers woonde. Het huis is tijdens de renovatie zoveel mogelijk intact gelaten: de stenen muren en de openhaard zijn nog precies zo als in Ada’s tijd. Ook de ligging van de kamers (waaronder twee slaapkamers) is niet veranderd. Op het privéterras vind je nu een comfortabele tuinset, een barbecue en een kleine kruidentuin.

Casa Gualdi herinnert aan de bellissima Gualdi (ook wel Gualandi genoemd), die eeuwen geleden op het landgoed woonde en zich vooral bezig hield met het helpen van anderen. Ooit bevonden zich hier de stallen, de garage voor de tractoren en de kelders, nu geniet je er van een knus verblijf, met buiten een terras dat uitkijkt over de walnootbomen en het bos.

Honderden jaren historie
Er zijn geen gasten in Casa Gualdi, dus we strijken even neer op dit terras, zodat Gianna me de geschiedenis van Podere di Santa Maria kan vertellen. Het eerste huis op het landgoed werd gebouwd rond 1300, het laatste werd voltooid in 1600. Aan het eind van de negentiende eeuw werd het landgoed opgekocht door een van de grotere mijnbedrijven die op dat moment in Toscane actief waren, om onderdak te bieden aan de mijnwerkers en hun gezinnen.

Daarnaast was het ook altijd een pleisterplaats voor boeren die op weg waren naar Ciciano. Het was de laatste plek langs de weg heuvelopwaarts waar ze nog even konden uitrusten. Gastvrijheid stond dus altijd al hoog in het vaandel, al lang voordat Podere di Santa Maria door Gianna werd omgetoverd tot een vakantieverblijf.

In de jaren zestig vertrokken de laatste bewoners en vanaf dat moment stond alles lange tijd leeg. In de jaren negentig begon men met de restauratie, een proces dat lang duurde maar waarvan het resultaat er dan ook echt mag zijn. In 2008 kon Gianna de eerste gasten van Podere di Santa Maria verwelkomen om te genieten van deze prachtige plek midden in de natuur.

Ook logeren bij Podere di Santa Maria? Op de website van Podere di Santa Maria vind je alle details voor een heerlijk verblijf op Gianna’s landgoed in Toscane.

met dank aan Gianna voor het heerlijke verblijf en een aantal foto’s

Verken de Val di Merse
Gianna ontvangt je echter niet alleen met open armen op haar landgoed, ze helpt je zoals ik al schreef ook graag met het ontdekken van de Val di Merse, de vallei waarin Podere Santa Maria ligt. Ze kent de beste adresjes, vertelt je graag over de mooiste (en lekkerste) Toscaanse tradities en wijst je op de mooiste plekjes.

Zo kun je vanaf het landgoed het Sentiero della Poetessa volgen, het ‘Pad van de Dichteres’. Ook wandel je in een klein kwartier vanuit je huis naar Ciciano, dwars door het groen. Voor een picknick en een mooie wandeling geeft Gianna je ook graag de routebeschrijving naar de rivier, waar het ook voor de kleine gasten heerlijk toeven is.

Ook leuk: een uitje met Simone van 75Avventura. Hij organiseert paardrijritten door het Toscaanse landschap, quadtochten, kanotochten, trekkings en boogschietlessen. Ideaal om de állermooiste plekken van de Val di Merse te zien!

Maar dat is nog lang niet alles: Gianna organiseert ook regelmatig kookworkshops, een bezoek aan Tenuta di Trecciano (waar je na een wandeling door de wijngaarden heerlijke wijnen kunt proeven) of aan een boerderij waar de speciale cinta senese-varkens rondscharrelen.

Ze verklapt de mooiste route naar de Abbazia di San Galgano, geeft fijne tips voor een dagje Siena en vertelt je waar de mooiste stranden van dit stukje Toscane te vinden zijn. Ook weet ze waar je in de buurt lekker kunt eten.

Ze nam mij bijvoorbeeld mee naar Bistrò Dai Galli in Ciciano, waar het motto Qui si mangia, si beve e si fa la scarpetta is: hier eet je, drink je en maak je je bord tot de laatste kruimel en druppel saus schoon (in deze blog leggen we uit wat fare la scarpetta precies inhoudt).

We genoten van heerlijke kazen van Podere Paterno (waar ik toevallig eerder dit jaar al op bezoek was), malfatti (balletjes van ricotta en spinazie) met tomatensaus en pici (dikke spaghetti) met broodkruim en ansjovis. Chef-kok Dominique kwam haar kookkunsten persoonlijk toelichten, voor ons in het Italiaans, maar aan andere tafeltjes hoorde ik haar ook vloeiend Frans, Engels en Duits spreken. Traditioneel Toscaans met een internationale touch dus!’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *