Home » Droomplekken voor een vakantie in Italië » Eliza was here ontdekt Puglia en Matera
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Eliza was here ontdekt Puglia en Matera

Waar iedereen rechts gaat, slaat Eliza linksaf. Dat brengt haar op de meest onverwachte bestemmingen. In Puglia bijvoorbeeld, in de hiel van de Italiaanse laars. Het landschap wordt er gekenmerkt door talloze wijnranken en olijfboomgaarden, waar bochtige weggetjes doorheen kronkelen. Helemaal de smaak van Eliza!

Eliza-was-here-Puglia

Eliza selecteerde dan ook een mooi nieuw aanbod vakantieadresjes in Puglia. Net als wij verloor Eliza haar hart aan deze prachtige regio: ‘De eerste keer dat ik in Puglia was, logeerde ik in een van de authentieke trulli. Deze huisjes zijn typerend voor deze regio. De schattige, kegelvormige daken herken ik van een afstand.

Il-Palmento-Puglia-2

Maar niet alleen de trulli maken Puglia zo speciaal. Een ritje door deze streek bezorgt mij iedere keer weer prachtige uitzichten. Overal vind je olijfbomen en de mooiste wijngaarden. Niet voor niets vind je in deze regio de grootste wijnproducenten van Italië. Een glaasje wijn kan daarom ook niet ontbreken tijdens een bezoekje aan deze bijzondere streek.

De keuken van Puglia is ongerept en puur. Omdat je veel graanvelden in Puglia vindt, spelen brood en pasta een hoofdrol in de cucina pugliese. De tielle di pesce, gebakken visschotels, behoren bovendien tot de specialiteiten van de regio. Verser krijg je je eten zelden geserveerd. Ja, Puglia heeft mijn hart gestolen.’

Eliza tipt haar vier favoriete plekken in Puglia:

Masseria-Baroni-Nuovi-Puglia-1 Masseria-Baroni-Nuovi-Puglia-5

Baroni Nuovi
Eliza: ‘In de mooie tuin van Baroni Nuovi waaien de geuren van amandelbomen, perzikbomen en olijfbomen je tegemoet. Van de olijven wordt door de eigenaresse elk jaar een smakelijke olijfolie gemaakt, maar er wordt ook een heerlijke wijn geproduceerd die je als gast natuurlijk moet proeven. Wie wil, kan een rondleiding krijgen en van dichtbij zien hoe het maken van wijn en/of olijfolie in zijn werk gaat. Bijzonder om zo te worden ondergedompeld in de eeuwenoude tradities van een masseria!

Masseria-Baroni-Nuovi-Puglia-2 Masseria-Baroni-Nuovi-Puglia-4

Masseria Selvaggi
Altijd al eens in een echte trullo willen slapen? Dat kan bij Masseria Selvaggi, een waar paradijsje onder de Zuid-Italiaanse zon. Om het nog sprookjesachtiger te maken, wacht er in de tuin een heerlijk zwembad, met zover het oog reikt zicht op de eeuwenoude olijfbomen die zo kenmerkend zijn voor dit stukje Italië.

Masseria-Selvaggi-Puglia Masseria-Selvaggi-Puglia-2 Masseria-Selvaggi-Puglia-3

Il Palmento
Ook bij Il Palmento slaap je in een trullo. Maar dat is niet het enige bijzondere van deze plek. Il Palmento dankt zijn naam aan de eeuwenoude wijze van druiven persen. Deze wijntraditie zie én proef je overal nog terug.

Il-Palmento-Puglia Il-Palmento-Puglia-3 Il-Palmento-Puglia-4

Want hoewel veel grote wijnnamen uit Piemonte of Toscane komen, staat Puglia bekend als een van de belangrijkste wijnstreken van Italië. Il Palmento met recht het huis van de wijn – met een van de lekkerste wijnen die in Puglia gemaakt worden. Het is heerlijk proeven onder de Italiaanse zon. De wijnen, die door het heerlijke klimaat zwoel en vol van smaak zijn, hebben tegelijk ook de frisse, karakteristieke smaak van Italiaans fruit. De rosé en witte wijnen zijn soepel, toegankelijk en vooral fruitig. De rode wijnen zijn dieprood, vol en rond. Salute!

wijn-Puglia-druiven

Tenuta Deserto
Eliza: ‘Dwalend over het grote landgoed van Tenuta Deserto zie ik opeens een kapelletje staan. Eigenaar Ricardo en zijn vrouw Sveva zijn hier getrouwd. In mijn gedachten zie ik de kapel vol zitten met al hun familie en vrienden. Wat moet die bruiloft sprookjesachtig zijn geweest… Terwijl ik verder wandel, droom ik stiekem ook van een bruiloft tussen de olijf-, eucalyptus- en pijnbomen. Wie weet!’

Tenuta-Deserto-Puglia Tenuta-Deserto-Puglia-2 Tenuta-Deserto-Puglia-3

Le Grotte della Civita
Eliza ontdekte ook een prachtige plek net over de grens bij Puglia, in Matera (Basilicata). In deze prachtige oude stad, die is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad 2019, vind je eeuwenoude grotwoningen.

Matera-Culturele-Hoofdstad-2019 (13)

Een deel van die oude grotwoningen is omgetoverd tot unieke hotels. Een van de mooiste is Le Grotte della Civita, met luxe hotelkamers die van alle gemakken zijn voorzien maar die ín de authentieke grotwoningen zijn vormgegeven. Je kamer wordt romantisch verlicht door de vele kaarsjes en sfeerlichtjes, alle meubels zijn van natuurlijke materialen en al je dromen zijn hier net zo magisch als Matera zelf…

Matera-Le-Grotte-della-Civita (2) Matera-Le-Grotte-della-Civita (4) Matera-Le-Grotte-della-Civita (5) Matera-Le-Grotte-della-Civita (6) Matera-Le-Grotte-della-Civita (7)

P.S. Bij iedere vliegvakantie van Eliza was here is een huurauto bij de prijs inbegrepen, zodat je zelf kunt gaan en staan waar je wilt. Direct na aankomst kun je meteen op weg naar die afgelegen baaitjes, eindeloos koffie drinken op gezellige dorpspleintjes en naar een authentiek restaurant voor een heerlijke lunch… Buon viaggio!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met

Eliza-was-here

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *