Download gratis de Ciao tutti app

Agriturismo – vakantie vieren op de boerderij

agriturismo-vakantie-boerderij-Italie (2)

Steeds meer lezers vragen ons om tips voor een agriturismo als vakantieadres. Ze willen ontspannen vakantie vieren, te midden van olijf- of wijngaarden, lekker ver weg van alle drukte. Gelukkig is er in Italië een breed aanbod aan agriturismi, zodat we voor iedereen altijd wel een geschikte plek weten te vinden. Maar wat is een agriturismo nu eigenlijk precies?

Agriturismo – logeren bij de boer
Het woord agriturismo is een samentrekking van agricultura, landbouw, en turismo, toerisme. Logeren bij de boer dus!

agriturismo-vakantie-italie-2

Een agriturismo is in Italië in principe altijd een boerenbedrijf dat nog op volle toeren draait. Er wordt bijvoorbeeld wijn of olijfolie gemaakt op het landgoed – en vaak ook allebei – of er scharrelen kippen, konijnen, varkens of andere dieren rond. Soms vind je ook velden vol koren, klaprozen of zonnebloemen op het terrein.

agriturismo-vakantie-italie-5Olive trees being pruned and thinned in Italy

Een deel van de boerderij, de stallen en/of andere gebouwen is gerestaureerd tot gastenverblijven die van alle gemakken zijn voorzien. Soms zijn er slechts enkele kamers, soms is er veel meer ruimte voor kamers en appartementen en soms kun je op het terrein ook je eigen tent opzetten.

Naast de wijn- en/of olijfgaarden is er vaak ook een moestuin met kruidentuin, waar je als gast uit mag plukken en oogsten, of een fruitboomgaard. Vaak is er op het landgoed ook een restaurant, waar de eigen oogst wordt gebruikt als basis van het menu.

zonnebloemen

Zo logeer je écht bij de boer – met het ritme van de seizoenen. In de vroege nazomer kun je bijvoorbeeld vaak helpen met druiven plukken, terwijl je in november de olijven mee uit de bomen mag harken. Kinderen mogen natuurlijk ook een handje helpen, bijvoorbeeld bij het voeren en het verzorgen van de dieren of bij het plukken van heerlijk zomerfruit.

kat-zon-agriturismo-Italie

Vakantie voor het hele gezin
Een verblijf bij een agriturismo staat garant voor een heerlijke vakantie voor het hele gezin. Er is volop ruimte om lekker te spelen en de aanwezige dieren worden meteen dikke vrienden. Vaak is er ook een zwembad, voor het nodige watervertier. Voor kinderen een welkome afwisseling van de bezoekjes aan oude dorpjes, kastelen en andere bezienswaardigheden in de directe omgeving.

Ouders (en grootouders) vermaken zich aan de rand van het zwembad, met een glas van de op het landgoed geproduceerde wijn, en het vooruitzicht op een heerlijke avond vol lokale lekkernijen, aan tafel bij de eigenaren.

agriturismo-vakantie-italie-3agriturismo-vakantie-italie

Agriturismi in allerlei soorten en maten
Agriturismi zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, van klein en heel familiair tot wat groter en luxer. Veel agriturismi zijn perfect voor het hele gezin, andere zijn juist weer heel geschikt als romantische getaway of voor een culinair wijnweekend met vrienden.

We maakten een mooie selectie agriturismi voor je, allemaal met een eigen sfeer en stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard. Zo kun je alvast heerlijk wegdromen en je binnenkort in de watten laten leggen door de boer!

agriturismo-vakantie-boerderij-Italie (1)

Houd er bij het boeken van je vakantie overigens wel rekening mee dat je bij de meeste agriturismi niet makkelijk komt zonder (huur)auto. Ze liggen prachtig, midden op het platteland, maar vaak te afgelegen voor het openbaar vervoer.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *