Ga op pad met onze City Walks!

Ciao tutti trakteert op een moka mét Italiaanse koffie

Niets heerlijkers dan koffie zetten met de moka. Dat smaakt niet alleen nog wat lekkerder dan koffie uit een espressoapparaat voor thuis, dat niet de hele dag staat te sissen en te dampen, maar het is ook nog eens een fijner ritueel. Zeker op zondagochtend, als je net iets langer de tijd kunt nemen om wakker te worden.

moka-koffie-Italie (6)

Terwijl de moka op het vuurt staat, hoor je de koffie langzaam pruttelen en verspreidt de geur van verse koffie zich door het hele huis. Nog slapende huisgenoten zullen meteen en met een goed humeur wakker worden en zich rond de keukentafel scharen voor een eerste kopje koffie.

Zo gaat dat ook vaak als we bij Italiaanse vrienden logeren. Want hoewel veel niet-Italianen denken dat alle Italianen thuis een espressomachine hebben staan, is dat bij de meeste Italianen niet het geval. Een Italiaan gaat vaak naar de dichtstbijzijnde bar, waar hij staand aan de bar een caffè drinkt. Als hij thuis al koffie drinkt, dan wordt er vaak gebruik gemaakt van de moka – vaak gesierd door l’uomino con i baffi, het mannetje met de snor.

moka-koffie-Italie (4)

 

Namens Koffiecentrale mogen we vandaag 5 winnaars blij maken met een moka van Bialetti. Maar dat niet alleen: je krijgt er ook nog koffie bij, van het authentieke Zuid-Italiaanse merk Caffè Mauro.

Caffè Mauro – a tostatura lenta
In november 1949 installeerde Demetrio Mauro een kleine, tweedehands koffiebrander in een magazijn in de buurt van de haven van Reggio Calabria (Calabrië). Dit is het prille begin van Caffè Mauro. Vanaf het allereerste begin gebruikt Caffè Mauro de slow roasting-methode, waarbij de koffiebonen vijftien tot achttien minuten zeer langzaam branden. A tostatura lenta, op zijn Italiaans.

moka-koffie-Italie (5)

De typische smaak van Caffè Mauro is te danken aan dit unieke roosterproces van de koffiebonen. Tijdens het roosterproces ondergaan de koffiebonen namelijk een ware metamorfose. Ze verliezen enorm aan gewicht, veranderen van kleur, worden groter en ontwikkelen tot duizend verschillende aroma’s. Dit wordt de Maillardreactie genoemd: de verzamelnaam voor een complexe reeks chemische reacties die optreden tussen reducerende suikers en aminozuren onder invloed van warmte. Traag roosteren van koffiebonen is een ware kunst: spelen met tijd, de warmtecurve en warmte-intensiteit. Caffè Mauro beheerst deze kunst als geen ander.

moka-koffie-Italie (3)

Win een moka én proef van Caffè Mauro
De winactie is helaas afgelopen. Geert Knops, Thijs Mulder, Marijn de Ruijter, Fabienne Ramaekers en Irene van Minnen krijgen een moka mét koffie thuisgestuurd!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *