Ga op pad met onze City Walks!

Ciao tutti trakteert op Amedei chocolade

Het Toscaanse Pontedera, in de provincie Pisa, is niet alleen het thuis van Piaggio, met zijn omvangrijke collectie Vespa’s en Apes. In dit stadje ligt ook het chocoladeparadijs van Amedei, bijzonder lekkere chocolade waarvan elk stukje smaakt naar meer.

Amedei-Toscane

Amedei is opgericht door de Italiaanse Cecilia Tessieri, de eerste vrouwelijke Maître Chocolatier. In 1990 besloot deze dame het roer om te gooien; voortaan zou ze haar hele leven aan chocolade wijden. Haar doel? De beste chocolade ter wereld maken.

Het ontbreekt Cecilia niet aan doorzettingsvermogen, passie en ambitie. Ze had er een paar jaar voor nodig om Amedei op poten te zetten, maar het is haar gelukt om haar doel te bereiken. In 1998 waren de eerste Amedei-repen te koop.

blanco de criolloCecilia Tessieri

Cecilia’s nonna, die Amedei heette, leverde haar bijdrage in de vorm van een klassieke, chique naam. Cecilia’s moeder ontwierp de verpakking, die origineel en toch herkenbaar is. Het zwart met gouden logo is een meer dan mooie (h)erkenning voor Cecilia’s missie de beste chocolade ter wereld te maken.

Amedei-chocolade-Italië (1) Amedei-chocolade-Italië (3)

Cecilia wil hiervoor elke fase van het productieproces kunnen controleren, want alleen zo kan ze de beste kwaliteit chocolade garanderen. De kwaliteit van de cacao is immers een van de sleutels tot succes. Cecilia reisde de hele wereld over, op zoek naar de beste cacao. Ze bezocht Madagascar, Venezuela, Jamaica, Ecuador en de Caribische eilanden, om overal te proeven en de beste bonen te selecteren.

Die worden van de cacaoplantages naar Pontedera verscheept, waar de enorme juten balen vol cacao liggen opgeslagen om verwerkt te worden. Uiteraard wordt elke baal cacao aan een kwaliteitscontrole onderworpen. Hiervoor wordt er steeds een stukje proefchocolade gemaakt van een beetje cacao. Alleen zo weet Cecilia of de kwaliteit hoog genoeg is.

Tussen haar reizen door volgde Cecilia de opleiding tot Maître Chocolatier, met stages in onder andere Frankrijk en België. Voor haar eigen atelier zocht ze in heel Europa naar antieke productiemachines die ook bijdragen aan de kwaliteit en de authenticiteit van de chocolade.

Als de chocolade goedgekeurd is, worden de cacaobonen in een klassieke koffiebrander geroosterd. Dat levert al verleidelijke geuren op, maar klaar is Cecilia dan nog lang niet. De bonen moeten nog worden gepeld en gemalen, waarna de zo verkregen cacaoboter in speciale bassins moet rusten. Bij Amedei laten ze de chocolade minimaal 72 uur rusten, wat mede zorgt voor de zachte smaak van de chocolade.

Na dit ‘chocoladebad’ moet de chocolade getempeerd worden, om ervoor te zorgen dat de chocolade een mooie glans krijgt en lekker krokant wordt. Dan wordt de chocolade in de speciale mallen gegoten voor de Amedei-repen of gebruikt bij het maken van bijzondere bonbons.

Amedei-chocolade-Italië (2) Amedei-chocolade-Italië (5)

Amedei-chocolade-Italië (4) Amedei-chocolade-Italië (6)Win chocolade van Amedei!
Deze winactie is helaas afgelopen. Marielle Duran; Mieke Schepens, Inge Groenen, Greet Kroon en Wouter Severs mogen gaan proeven van de chocolade van Amedei!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *