Ciao tutti 5 jaar

Win een reischeque van Eliza was here!

Ciao tutti! Wat hebben we genoten van de eerste maand van ons jubileumjaar! We zijn bedolven onder de felicitaties en onze mailbox stroomt nog dagelijks over van jullie enthousiaste en persoonlijke reacties op onze winacties. Vandaag is het tijd voor de (voorlopig) laatste winactie. Uiteraard gaan we jullie ook de rest van het jaar nog regelmatig verrassen met fijne extra’s, leuke winacties en andere verrassingen, maar vandaag sluiten we feestmaand februari af. Uiteraard doen we dat met een mooie prijs als uitsmijter: een reischeque ter waarde van vijfhonderd euro van Eliza was here! Met deze reischeque kun je kiezen uit …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op pasta en olijfolie uit Toscane

In de glooiende heuvels van de Chianti, omringd door wijngaarden en olijfboomgaarden, ligt Fattoria Loppiano, een boerenbedrijf waar nog altijd de lekkerste Toscaanse specialiteiten worden gemaakt: extra vergine olijfolie, Chianti DOCG, graan (voor onder andere eigengemaakte pasta), grappa, spumante en honing. Wij mogen jullie vandaag laten proeven van al dit lekkers, maar we nemen je eerst nog even mee naar deze heerlijke plek in hartje Toscane, waar je ook kunt logeren! Fattoria Loppiano Rondom het hoofdgebouw, waarin de fattoria is gevestigd, ligt een aantal fijne appartementen, verspreid over het terrein. Grote gemene deler is het uitzicht over het typisch glooiende …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op vincotto uit Puglia

‘Tu non conosci il Sud, le case di calce, da cui uscivamo al sole, come numeri, dalla faccia di un dado,’ zo schreef Vittorio Bodini in 1947 over de Salento, de streek in het zuiden van Puglia, rondom Lecce. Een streek waar de authentieke keuken op handen wordt gedragen, waar gezellig samenzijn altijd gepaard gaat met lekker eten en drinken. Het is ook een streek waar bijzondere delicatessen vandaan komen, zoals de bijzondere vincotto barrique die we laatst mochten proeven, gemaakt door het Pugliese bedrijfje Perchè ci credo (‘Omdat ik erin geloof’). Perchè ci credo brengt de smaak van de …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op kleurrijk keramiek uit Italië

We houden van uitgebreid Italiaans tafelen, met allerlei antipasti vooraf en grote schalen pasta’s op lange tafels, gevolgd door vlees of vis en allerlei contorni. Niet alleen de gerechten en de wijn moeten tijdens zo’n etentje Italiaans zijn, als het even kan gebruiken we ook Italiaans servies. Sinds kort kunnen we daarvoor ook terecht in eigen land. Jean Hermens, eigenaar van de Italiaanse delicatessenwinkel Culitalia in Valkenburg, importeert sinds begin dit jaar borden, schalen en andere blikvangers van Froolik Keramiek. Ter ere van het eerste lustrum mag Ciao tutti vandaag vijf winnaars verrassen met een mooi item uit de collectie …

Lees meer »

Wonderbaarlijk mooi: de film Le Meraviglie

Een nieuwe Italiaanse filmtip vandaag: Le Meraviglie (‘De Wonderen’). Le Meraviglie – het verhaal Het is volop zomer, op het platteland in de Maremma, in het diepe zuiden van Toscane. De veertienjarige Gelsomina woont samen met haar ouders en drie jongere zussen in een vervallen boerderij, waar ze honing produceren. De meisjes groeien op aan de rand van de maatschappij, bewust van de buitenwereld afgeschermd door hun vader die voorstander is van een leven dat in harmonie is met de natuur. Hun kleine wereld wordt echter verstoord door de komst van Martin, een jonge Duitse misdadiger die een ontwenningskuur volgt én …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op pizza margherita

‘Franco Manca’s Pizza’s are the best,’ aldus de Britse krant The Observer. De pizza’s van pizzaketen Franco Manca worden door velen als de beste in Groot-Brittannië beschouwd. Maar eigenaar Giuseppe Mascoli, zelf geboren Napolitaan, weet als geen ander dat de ultieme pizza uit Napels komt. In het boek Pizza om zelf thuis te maken ging hij terug naar zijn roots. Dit boek is gericht op thuiskoks die niet per se hoeven te beschikken over een traditionele houtoven – de recepten zijn ook geschikt voor thuisbakkers in bezit van een pizzasteen of zware bakplaat. Franco Manca’s beroemde zuurdesemrecept – met een …

Lees meer »

La Cucina d’Abruzzo – recepten uit Abruzzo

Een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Amsterdam is Mondo Mediterraneo, een wereld vol mediterrane delicatessen: van bijzondere pasta’s tot goed gevulde broodjes en geurende tomatensaus. Mondo Meditterraneo wordt gerund door Giancarlo Acciavatti en Gemma Mirabilio, beiden afkomstig uit de Italiaanse regio Abruzzo. Giancarlo en Gemma geven hun culinaire geheimen gelukkig niet alleen prijs in hun delicatessenzaak, maar ook in het prachtige kookboek La Cucina d’Abruzzo. Hierin laten ze elk een eigen stukje Abruzzo zien. Gemma groeide namelijk op op het platteland, Giancarlo in de badplaats Pescara. Dit contrast vind je terug in hun receptuur. Gemma’s culinaire no-nonsense benadering en …

Lees meer »

10x viva la Vespa!

De Vespa is onlosmakelijk verbonden met het Italiaanse straatbeeld. Of je nu door Rome, Napels of een van de kleinere dorpjes slentert, je ziet overal scooters geparkeerd staan of voorbijscheuren. Wij hebben vandaag de tien mooiste Vespafoto’s voor jullie verzameld, plus een schattige Vespa-pin. Win een vrolijke Vespapin! Altijd een Italiaans icoon bij je dragen, bijvoorbeeld op je tas? Ciao tutti trakteert vandaag op 5 vrolijke Vespapins. De winactie is helaas afgelopen. Fiorella di Vanna, Simone Franken, Leni Noteborn, Will Langenberg en Ellen Lotte krijgen een vrolijke Vespapin thuisgestuurd!

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op een verwenset van Claride

Zijn jullie ook zo toe aan lekker wat zon op je gezicht? Hier in Florence hebben we afgelopen dagen gelukkig alweer kunnen genieten van een strakblauwe lucht, warme zonnestralen en temperaturen die overdag zo richting twintig graden klimmen. Heerlijk om je daar heel even in te koesteren. We kunnen jullie helaas niet blij maken met wat zonnestralen, maar we mogen jullie wel alvast helpen om met een frisse teint aan het voorjaar te beginnen. Namens Cormetica mogen we namelijk vijf sets reinigingsproducten van Claride ter beschikking stellen, bestaande uit een tonic en een milk, zodat je je huid optimaal kunt …

Lees meer »

Proef de bijzondere Merlot van Baracchi

In het diepe zuiden van Toscane, niet ver van Cortona, schittert het wijnlandgoed Baracchi. Sinds 1860 wordt hier bijzondere wijn gemaakt, waarbij de druiven alle kans krijgen om te verdrinken in het uitzicht over de Chiana-vallei. In de verschillende wijngaarden rijpen tussen 250 en 300 meter hoogte Sangiovese-, Syrah-, Merlot-, Cabernet- en Trebbiano-druiven. Er is altijd bedrijvigheid tussen de wijnstokken. De wijngaarden worden meerdere malen per jaar handmatig gesnoeid en ook de druiven worden handmatig geoogst. Dat zorgt allemaal samen voor bijzonder mooie wijn, waar we jullie ter ere van ons jubileum van mogen laten proeven. We zetten vandaag de …

Lees meer »