Ciao tutti 5 jaar

Ciao tutti trakteert op pasta en olijfolie uit Toscane

In de glooiende heuvels van de Chianti, omringd door wijngaarden en olijfboomgaarden, ligt Fattoria Loppiano, een boerenbedrijf waar nog altijd de lekkerste Toscaanse specialiteiten worden gemaakt: extra vergine olijfolie, Chianti DOCG, graan (voor onder andere eigengemaakte pasta), grappa, spumante en honing. Wij mogen jullie vandaag laten proeven van al dit lekkers, maar we nemen je eerst nog even mee naar deze heerlijke plek in hartje Toscane, waar je ook kunt logeren! Fattoria Loppiano Rondom het hoofdgebouw, waarin de fattoria is gevestigd, ligt een aantal fijne appartementen, verspreid over het terrein. Grote gemene deler is het uitzicht over het typisch glooiende …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op vincotto uit Puglia

‘Tu non conosci il Sud, le case di calce, da cui uscivamo al sole, come numeri, dalla faccia di un dado,’ zo schreef Vittorio Bodini in 1947 over de Salento, de streek in het zuiden van Puglia, rondom Lecce. Een streek waar de authentieke keuken op handen wordt gedragen, waar gezellig samenzijn altijd gepaard gaat met lekker eten en drinken. Het is ook een streek waar bijzondere delicatessen vandaan komen, zoals de bijzondere vincotto barrique die we laatst mochten proeven, gemaakt door het Pugliese bedrijfje Perchè ci credo (‘Omdat ik erin geloof’). Perchè ci credo brengt de smaak van de …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op kleurrijk keramiek uit Italië

We houden van uitgebreid Italiaans tafelen, met allerlei antipasti vooraf en grote schalen pasta’s op lange tafels, gevolgd door vlees of vis en allerlei contorni. Niet alleen de gerechten en de wijn moeten tijdens zo’n etentje Italiaans zijn, als het even kan gebruiken we ook Italiaans servies. Sinds kort kunnen we daarvoor ook terecht in eigen land. Jean Hermens, eigenaar van de Italiaanse delicatessenwinkel Culitalia in Valkenburg, importeert sinds begin dit jaar borden, schalen en andere blikvangers van Froolik Keramiek. Ter ere van het eerste lustrum mag Ciao tutti vandaag vijf winnaars verrassen met een mooi item uit de collectie …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op pizza margherita

‘Franco Manca’s Pizza’s are the best,’ aldus de Britse krant The Observer. De pizza’s van pizzaketen Franco Manca worden door velen als de beste in Groot-Brittannië beschouwd. Maar eigenaar Giuseppe Mascoli, zelf geboren Napolitaan, weet als geen ander dat de ultieme pizza uit Napels komt. In het boek Pizza om zelf thuis te maken ging hij terug naar zijn roots. Dit boek is gericht op thuiskoks die niet per se hoeven te beschikken over een traditionele houtoven – de recepten zijn ook geschikt voor thuisbakkers in bezit van een pizzasteen of zware bakplaat. Franco Manca’s beroemde zuurdesemrecept – met een …

Lees meer »

La Cucina d’Abruzzo – recepten uit Abruzzo

Een van onze favoriete Italiaanse adresjes in Amsterdam is Mondo Mediterraneo, een wereld vol mediterrane delicatessen: van bijzondere pasta’s tot goed gevulde broodjes en geurende tomatensaus. Mondo Meditterraneo wordt gerund door Giancarlo Acciavatti en Gemma Mirabilio, beiden afkomstig uit de Italiaanse regio Abruzzo. Giancarlo en Gemma geven hun culinaire geheimen gelukkig niet alleen prijs in hun delicatessenzaak, maar ook in het prachtige kookboek La Cucina d’Abruzzo. Hierin laten ze elk een eigen stukje Abruzzo zien. Gemma groeide namelijk op op het platteland, Giancarlo in de badplaats Pescara. Dit contrast vind je terug in hun receptuur. Gemma’s culinaire no-nonsense benadering en …

Lees meer »

10x viva la Vespa!

De Vespa is onlosmakelijk verbonden met het Italiaanse straatbeeld. Of je nu door Rome, Napels of een van de kleinere dorpjes slentert, je ziet overal scooters geparkeerd staan of voorbijscheuren. Wij hebben vandaag de tien mooiste Vespafoto’s voor jullie verzameld, plus een schattige Vespa-pin. Win een vrolijke Vespapin! Altijd een Italiaans icoon bij je dragen, bijvoorbeeld op je tas? Ciao tutti trakteert vandaag op 5 vrolijke Vespapins. De winactie is helaas afgelopen. Fiorella di Vanna, Simone Franken, Leni Noteborn, Will Langenberg en Ellen Lotte krijgen een vrolijke Vespapin thuisgestuurd!

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op een verwenset van Claride

Zijn jullie ook zo toe aan lekker wat zon op je gezicht? Hier in Florence hebben we afgelopen dagen gelukkig alweer kunnen genieten van een strakblauwe lucht, warme zonnestralen en temperaturen die overdag zo richting twintig graden klimmen. Heerlijk om je daar heel even in te koesteren. We kunnen jullie helaas niet blij maken met wat zonnestralen, maar we mogen jullie wel alvast helpen om met een frisse teint aan het voorjaar te beginnen. Namens Cormetica mogen we namelijk vijf sets reinigingsproducten van Claride ter beschikking stellen, bestaande uit een tonic en een milk, zodat je je huid optimaal kunt …

Lees meer »

Proef de bijzondere Merlot van Baracchi

In het diepe zuiden van Toscane, niet ver van Cortona, schittert het wijnlandgoed Baracchi. Sinds 1860 wordt hier bijzondere wijn gemaakt, waarbij de druiven alle kans krijgen om te verdrinken in het uitzicht over de Chiana-vallei. In de verschillende wijngaarden rijpen tussen 250 en 300 meter hoogte Sangiovese-, Syrah-, Merlot-, Cabernet- en Trebbiano-druiven. Er is altijd bedrijvigheid tussen de wijnstokken. De wijngaarden worden meerdere malen per jaar handmatig gesnoeid en ook de druiven worden handmatig geoogst. Dat zorgt allemaal samen voor bijzonder mooie wijn, waar we jullie ter ere van ons jubileum van mogen laten proeven. We zetten vandaag de …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op Amedei chocolade

Het Toscaanse Pontedera, in de provincie Pisa, is niet alleen het thuis van Piaggio, met zijn omvangrijke collectie Vespa’s en Apes. In dit stadje ligt ook het chocoladeparadijs van Amedei, bijzonder lekkere chocolade waarvan elk stukje smaakt naar meer. Amedei is opgericht door de Italiaanse Cecilia Tessieri, de eerste vrouwelijke Maître Chocolatier. In 1990 besloot deze dame het roer om te gooien; voortaan zou ze haar hele leven aan chocolade wijden. Haar doel? De beste chocolade ter wereld maken. Het ontbreekt Cecilia niet aan doorzettingsvermogen, passie en ambitie. Ze had er een paar jaar voor nodig om Amedei op poten …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op een schrift vol lekkers

Saskia’s koffer is gepakt. Morgen vertrekt ze voor twee maanden naar Italië, naar Toscane om precies te zijn. Van daaruit zal ze, net als anders vanuit Nederland, door de laars reizen voor de mooiste verhalen – waarvan uiteraard hier op Ciao tutti verslag volgt. In Saskia’s bagage net als altijd een dik schrift, om de eerste gedachten, indrukken en anekdotes meteen op te kunnen tekenen. Hoewel we uiteindelijk natuurlijk een laptop of tablet nodig hebben om de blog online te kunnen zetten, schrijft het onderweg toch lekkerder op papier. Dat heb je altijd fijn bij de hand, ook op een …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op een moka mét Italiaanse koffie

Niets heerlijkers dan koffie zetten met de moka. Dat smaakt niet alleen nog wat lekkerder dan koffie uit een espressoapparaat voor thuis, dat niet de hele dag staat te sissen en te dampen, maar het is ook nog eens een fijner ritueel. Zeker op zondagochtend, als je net iets langer de tijd kunt nemen om wakker te worden. Terwijl de moka op het vuurt staat, hoor je de koffie langzaam pruttelen en verspreidt de geur van verse koffie zich door het hele huis. Nog slapende huisgenoten zullen meteen en met een goed humeur wakker worden en zich rond de keukentafel …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op Trasparenze Blush van Collistar

Het Italiaanse make-up merk Collistar presenteert dit voorjaar een kleurrijke nieuwe collectie: Transparency. Het is de eerste make-up collectie die een link heeft met de wereld van design. Kartell, bekend van de doorzichtige design stoelen, tekende namelijk voor het transparante design. Daardoor is deze kleurrijke collectie nog meer dan anders een echte must have – want wanneer stop je nu twee Italiaanse grootheden in je handtas of koffer? Collistars collectie voor de lente en de zomer van 2015 combineert de Italiaanse identiteit met een frisse schoonheid. Warme kleuren en veranderende tinten komen niet alleen terug in de compositie en textuur …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op sprankelende zoete rode tafelwijn

We beginnen het weekend met een bijzondere rode wijn: Diana Sangue di Giuda DOC. Deze lekkere tafelwijn uit de collectie van Ithely heeft een frisse, heldere geur met een aanhoudende intensiteit. Het parfum doet denken aan rijpende aardbeien. Daarom is de subtitel van deze wijn ook Orto delle Fragole, (moes)tuin van de aardbeien. Deze Diana Sangue di Giuda DOC heeft een lichte zoete smaak. Je serveert hem lekker koud. Vanwege de frisse, zoete smaak de bijzondere eigenschap kun je hem niet alleen als dessertwijn schenken, maar ook als aperitivo. Wees wel gewaarschuwd: deze beminnelijke wijn kan vanwege zijn zoetheid en …

Lees meer »

De immigrante – intrigerend verhaal van Mario Puzo

Ciao tutti trakteert vandaag op een fragment uit de intrigerende roman De immigrante, een meeslepend verhaal over de kracht van moederliefde en het vermogen van een gezin om zich waar dan ook thuis te voelen. New York, de jaren twintig van de twintigste eeuw. Honderdduizenden Italianen maken de oversteek naar het land van de onbegrensde mogelijkheden: Amerika. Zo ook Mama Lucia, een moedige, sterke vrouw, die in haar eentje voor haar grote gezin zorgt, zoals de Italiaanse tradities dat voorschrijven. Verbeten vecht ze voor het geluk van haar kinderen, die ze intenser liefheeft dan ze ooit een man liefhad. Ze …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op olijfolie uit Puglia

Tijdens onze jubileumactie mag een flesje Italiaans goud natuurlijk niet ontbreken. Vandaag trakteren we daarom op olijfolie van L’Olpe di Marco uit Puglia. Honderd procent biologisch en fris pittig, zoals we dat ooit proefden bij een oude frantoio, olijvenpers, in Puglia zelf. Gelukkig hoef je er nu niet zo ver voor te reizen; Olio di Uliveto importeert de olijfolie in Nederland en maakt ter ere van ons lustrum vijf winnaars blij met een flesje! Tapijt van olijfbomen In deze regio vind je, van noord naar zuid, uitgestrekte velden vol olijfbomen, vaak geworteld in de rode aarde die zo kenmerkend is …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op bizarre basilicum

Niks ruikt zo lekker als een bos verse basilicum. Met een pakje Bag to Nature – Bizarre basilicum kweek je dit heerlijke Italiaanse kruid gewoon in eigen keuken!   Iedereen wil terug naar de natuur, maar dan wel een beetje comfortabel. Bag-to-Nature is een heel eenvoudig organisch groei-systeem, waarmee je thuis groente en kruiden kunt kweken. Dat is wel zo gezond en bovendien leuk om te doen. Tuinieren zonder groene vingers, maar mét schone handen :). De natuurlijke grond van gemalen kokos-bolsters die gebruikt wordt, is rijk aan voedingsstoffen en buitengewoon vruchtbaar. De grond is samengeperst en heeft daardoor een …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op verse bloedsinaasappels van Sicilië

Dol op bloedsinaasappels, om zo uit de hand te eten of te persen tot een glaasje robijnrood sap? Wij wel! Zeker als de zon in eigen land ver te zoeken is, genieten we graag elke ochtend van zo’n vitaminebommetje dat heeft gerijpt onder de Siciliaanse zon. Dankzij Claudio Militello kun je nu makkelijk ook buiten Sicilië genieten van deze echte Siciliaanse bloedsinaasappels. Via Bloedsinaasappels.nl verkoopt hij online onbespoten bloedsinaasappels. Claudio: ‘Het zijn eigenlijk geen sinaasappels maar een kruising tussen grapefruit en mandarijn. Een smaakvolle combinatie tussen zoet, zuur en bitter. In de bloedsinaasappels zit een gen die ze rood laat …

Lees meer »

Altijd perfecte pasta met de Al Dente Pastatimer

Voor een Italiaan gaat er niets boven goed gegaarde pasta. Te lang doorgekookte of afgekoelde pasta staat voor een Italiaan bijna gelijk aan een halsmisdaad. In Italië hoor je dan ook regelmatig: Mangia, la pasta non aspetta, oftewel: Eet, de pasta wacht niet. Zodra de pasta perfect al dente, ‘aan de tand’ (dus beetgaar), is, moet hij worden opgediend – en opgegeten. Voor het eten van de perfecte pasta slaat men in Italië dan ook elke beleefdheidsvorm in de wind: zodra je een bord pasta onder je neus krijgt geschoven, begin je te eten. Op de rest van het gezelschap …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op Dolci Baci

Bij de allereerste aanblik van zo’n pot vol Dolci Baci, zoete kusjes, waren we verkocht. We proefden er eentje, met pistache, maar al gauw volgden ook de andere vijf varianten. Allemaal even lekker, allemaal even zoet. Daar willen we jullie graag van mee laten proeven. De Dolci Baci worden allemaal gemaakt met Siciliaanse amandelen. Ze worden gebakken door een klein, van oorsprong Siciliaans familiebedrijfje dat al  drie generatie lang traditionele koekjes maakt (en proeft) en het recept in al die jaren heeft weten te perfectioneren. Of ze nu citroen, chocolade, kers, sinaasappel of pistache toevoegen, het smaakt allemaal even lekker. …

Lees meer »

Ciao tutti trakteert op bijzondere balsamico van Foodelicious

Sinds Saskia in Modena heeft gezien hoe het maken van balsamico in zijn werk gaat, smaakt dit zwarte goud nog lekkerder. Als je eenmaal weet hoeveel tijd, liefde en toewijding nodig is voor één flesje balsamico, proef je ook deze ingrediënten terug als de balsamico over je tong danst. Een mooie aceto balsamico mocht dan ook niet ontbreken bij onze dagelijkse winacties in deze jubileummaand. We doken daarvoor in het assortiment van Foodelicious, waar je allerlei soorten azijn en balsamico vindt. Foodelicious Foodelicious Food & Gifts vind je aan de Mariniersweg 47 te Rotterdam. De eigenaren reizen heel Europa af …

Lees meer »