Download gratis de Ciao tutti app!

Wijsneus in de keuken

Wie graag uitgebreid kookt, weet dat er werelden van verschil bestaan tussen recept en eindresultaat. Of het gerecht op tafel nu tot triomf of teleurstelling leidt – bij het lezen van het recept heerst vooral twijfel. Hoe groot precies is een ‘klontje’? Is een ‘toefje’ meer of juist minder dan een ‘klodder’? Hoe groot is een middelgrote ui? En wat is het verschil tussen ‘fijnsnijden’ en ‘fijnhakken’?

Keukenwijsneus Julian Barnes wil het allemaal weten en zoekt het tot in de puntjes uit, wat zijn kookkunsten niet altijd ten goede komt. Met onnavolgbare zelfspot doet hij verslag van zijn jarenlange zoektocht naar gastronomische precisie en culinaire verrukking.

Wijsneus-in-de-keuken-Barnes

Een fragment:

‘Onlangs, in een drukke week waarin ik ‘vrienden te eten kreeg’, schoot me Pomianes uitspraak (‘Voor een succesvolle maaltijd moeten er nooit meer dan acht personen zijn. Men dient slechts één mooi gerecht te maken.’) weer te binnen, maar toen draaide ik doe om. In plaats van ‘slechts één mooi gerecht’ ging ik voor twee halve: het voor- en nagerecht zouden uit mijn eigen handen komen; het hoofdgerecht, lasagne met porcini, uit de Italiaanse delicatessenzaak.

De afspraak met de delicatessenzaak gaat zo: je brengt ze een paar dagen van tevoren je eigen ovenschaal en haal die vervolgens gevuld en bakklaar weer op. De aanwezigheid van eigen tafelgerei wekt stiekem de indruk, ik geef het toe, dat je de lasagne eigenhandig tot laagjes hebt gestapeld.

Het etentje verliep prima en de koks was niet gestrest. Niemand zei iets over mijn voorgerecht (tikkeltje beledigd) en trouwens ook niet over mijn nagerecht. Maar iedereen was het erover eens: ‘Die lasagne is geweldig.’
‘Mooi,’ antwoordde ik ferm. Daarmee leek de kous af.

Twee weken later kreeg ik een e-mail van een van de gasten, waarin de lof werd herhaald en om het recept werd gevraagd. Goed, wat zou u dus hebben gedaan? Ik keek in Marcella Hazan, maakte een lijstje van wat me voor de hand liggende ingrediënten leken, raadde een mix van verse en gedroogde porcini aan en was uiterst stellig over de vereiste bereidingstijd (omdat de delicatessenzaak me die verteld had). Daarmee leek de kous wederom af. Een week of zo later weer een e-mail: ‘Mijn lasagne was niet half zo lekker als die van jou.’
Zelfs de wijze Edouard de Pomiane biedt geen raad in zo’n geval…’

Geniet van al Barnes’ wijsneusverhalen in

Wijsneus-in-de-keuken-Barnes

Wijsneus in de keuken
Julian Barnes
vertaald door Ronald Vlek
ISBN 9789045025322
€ 18,95
uitgeverij Atlas Contact

Bestel Wijsneus in de keuken via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *