Download gratis de Ciao tutti app

Voorbij de horizon – Arend van Dam & Alex de Wolf

Nog een kinderboekentip: het voorleesboek Voorbij de horizon… – Op reis door Europa in vijftig voorleesverhalen.

Alle landen om ons heen vormen een werelddeel dat we Europa noemen. Hoe is dat werelddeel tot stand gekomen? Waar komt die naam vandaan? Hoe werken al die landen samen?

Arend van Dam en Alex de Wolf hebben gedurende een aantal jaren – op uitnodiging van internationale scholen – heel wat Europese steden bezocht. Ze spraken er met kinderen en hoorden verhalen over feesten en tradities, over muziek en dans, over eten en drinken, over gebouwen en landschappen.

Zo ontstond het idee om heel Europa in één groot verhalenboek te stoppen. Met portretten van kinderen die vertellen wat zij zo bijzonder vinden aan hun eigen land. Zoals de menselijke torens in Spanje, de goulash in Hongarije, de kastelen in Frankrijk, de muziek in Engeland, de bergen in Oostenrijk en ga zo maar door.

Uiteraard komt ook Italië aan bod, maar dat is niet het enige land in de laars waar Van Dam en De Wolf geweest zijn. Ook Vaticaanstad figureert in het boek. Een kort fragment:

‘Eigenlijk is het een beetje vreemd om aan een kind in Vaticaanstad te vragen wat er bijzonder is aan zij land, want kun je Vaticaanstad wel een land noemen? Ja, het is het kleinste landje van Europa en het ligt midden in de stad Rome in Italië. Vaticaanstad is de woonplaats van de paus. Er wonen priesters en kardinalen. Alleen maar mannen? Nee, ook een paar vrouwen en een enkel kind.

Op een klein pleintje zijn twee jongens aan het voetballen. Bianca, een meisje uit San Marino, kijkt ernaar. Plotseling rolt de bal haar kant op. Ze haalt uit en schiet de bal in het doel dat is gemaakt van twee stenen.

‘Een-nul,’ zegt de keeper. ‘Doe je mee? Ik heet Mario.’
‘Woon je hier, in Vaticaanstad?’ vraagt Bianca?
Mario schudt zijn hoofd. ‘Ik woon hier om de hoek, in Rome. Ik ben Italiaan.’
Dan kijkt Bianca naar de andere jongen. ‘En jij?’ vraagt ze.
‘Mijn naam is Francesco. En ja, ik woon hier. Mijn vader werkt voor de Zwitserse Garde. Hij bewaakt de paus.’
‘Dat meen je toch niet!’ zegt Bianca giechelen. ‘En waarom zou de paus bewaakt moeten worden door soldaten uit Zwitserland?’

Van het voetballen komt niets meer terecht. Francesco pakt de bal op en klemt hem stevig in zijn handen. ‘Ik kan het uitleggen,’ begint hij. ‘Vijfhonderd jaar geleden huurden veel koningen soldaten uit Zwitserland om hen te bewaken. Zwitserse huursoldaten waren sterk en betrouwbaar. Dat wilde de paus ook, zo’n legertje van stoere bewakers. En dat is altijd zo gebleven.’

‘Ben je hier geboren?’ wil Bianca weten.
Francesco knikt. ‘Ja, ik woon hier al mijn hele leven.’
Hij kijkt een beetje verlegen. Dat verbaast Bianca. Is het zo bijzonder dat hij geen Italiaan is, maar een Vaticaan?’

Waarom dat inderdaad bijzonder is lees je in Voorbij de horizon…, dat naast het verhaal over Vaticaanstad nog 49 andere Europese voorleesverhalen bevat.

Voorbij de horizon | Arend van Dam & Alex de Wolf | ISBN 9789000305292 | € 17,50 | Van Holkema & Warendorf | bestel Voorbij de horizon via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Hallo Saskia, een erg leuk boek!
    Groep 3/4 van de school waar ik werk, heeft het tgv Kinderboekenweek gekregen en er wordt met veel plezier naar de verhalen geluisterd als er wordt voorgelezen….een echte aanrader dus, zoals je suggereerde……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *