Home » Boeken: Lezen over Italië » Vijf boeken om het vakantiegevoel te verlengen
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vijf boeken om het vakantiegevoel te verlengen

Morgen is het dan echt voorbij, de zomervakantie. Ook in het noorden van Nederland zijn de scholen weer begonnen, en zelfs in Italië keert iedereen weer terug naar het ritme van alledag. De stranden raken steeds leger, en hoewel de zon nog volop schijnt, raakt het vakantiegevoel beetje bij beetje naar de achtergrond.

Met deze vijf titels, met voor ieder wat wils, kun je het Italiaanse vakantiegevoel echter nog tot ver in het najaar rekken, zodat je voorlopig nog geen afscheid hoeft te nemen van la dolce vita. Kies een van onderstaande ‘bestemmingen’, neem elke dag even de tijd, al is het maar voor een paar pagina’s, en waan je weer even in Italië…

© foto: Libreria Fogola Pisa

De eer van de familie Santoro
Wanneer bij de sloop van een oude villa aan de Italiaanse kust bij toeval het lichaam van Vito Santoro wordt opgegraven, sluit zijn zus Piera, de matriarch van de familie Santoro, zich op in haar kamer. Ze wil met niemand praten, behalve met haar Canadese neef David. Alle broers en zussen, die inmiddels verspreid over drie continenten wonen, komen terug naar het ouderlijk huis om de toedracht van hun broers dood te achterhalen. Maar iedereen zit vol wrok; zodra ze elkaar terugzien vliegen de verwijten over en weer.

Piera vertelt David de geschiedenis van de Santoro’s in het Italië van de jaren 40: over het zware en armoedige leven van het gezin met zeven kinderen, een ontrouwe vader, een depressieve moeder en over de rivaliteit tussen de kinderen die ieder moesten vechten voor hun dromen. Gaandeweg ontdekt David de waarheid: de sluimerende vendetta’s, een verboden liefde en het mysterie rond de dood van zijn oom Vito.

De eer van de familie Santoro
Genni Gunn
vertaald door Susan Ridder
ISBN 9789047202837
€ 18,95
uitgeverij Artemis

Misplaatste kussen
‘Ik weet wie je bent, Alessandro Veronesi, ik ken jouw ziel, en ik voorzeg je dat jij je uiterste best zult doen en je ervoor zult inzetten dat je vader niet sterft in een ziekenhuisbed, maar, volgens zijn wens, in zijn eigen bed, in de vertrouwdheid van zijn eigen woning, op de eerste verdieping van het, door hemzelf in 1968 ontworpen, functionalistische herenhuis aan de Via Bruno Buozzi 3 in Prato, waar jij bent opgegroeid.’

Sandro Veronesi (1959) staat inmiddels algemeen bekend als een van de grootste Italiaanse schrijvers van zijn generatie. Zijn gestaag groeiende oeuvre bevat onder meer de schitterende romans Kalme chaos (verfilmd met Nanni Moretti) en XY .Misplaatste kussen is zijn eerste verhalenbundel, een genre waarin hij zich eveneens een meester toont. Al zijn verhalen eindigen met een verrassende draai: een zoon die denkt zijn dominante vader eindelijk te hebben verslagen komt bedrogen uit, een doodgemartelde schildpad laat zijn kwelgeesten niet met rust, en een vrouw keert terug naar haar minnaar op grond van een denkbeeldige droom. Een schitterend boek, zowel voor Veronesi’s talrijke liefhebbers als voor degenen die hem nog nooit lazen.

Misplaatste kussen
Sandro Veronesi
vertaald door Rob Gerritsen
ISBN 9789044621716
€ 17,95
uitgeverij Prometheus

Het beleg – Strijder voor Rome
270 na Christus. Rome heeft al ruim drie eeuwen over Syrië geheerst. Maar het verzwakte Romeinse Rijk staat nu voor een imminente bedreiging: koningin Zenobia van Palmyra heeft haar door de Romeinen zelf getrainde leger opgezet tegen de voormalige overheerser met als gevolg dat die eens onoverwinnelijke legioenen worden verslagen.

Cassius Corbulo is een jonge, intelligente legionair die net van de officiersopleiding komt. Hij heeft de doodsaaie taak gekregen om gewonde legionairs bijeen te verzamelen als er urgente bevelen binnenkomen. Maar aangezien hij ook de hoogste officier in rang is in Palmyra, de Romeinse frontlinie waar hij gestationeerd wordt, moet hij het bevel gaan voeren over het fort Alauran, het laatste bastion dat nog in Romeinse handen is.

Wat Cassius in Alauran aantreft zou de meest doorgewinterde veteraan ontmoedigen: een bij elkaar geraapt zootje verdeelde en gedemoraliseerde legionairs die bijgestaan worden door een paar onhandelbare Syriërs en een dronken Pretoriaanse gardeofficier. Terwijl de Palmyrenen zich op slechts enkele dagen afstand bevinden, moet Cassius op een of andere manier de discipline, de middelen en de onverschrokkenheid zien te vinden om van het garnizoen een eenheid te smeden, Alauran in handen te houden en de Romeinse oostelijke frontlinie veilig te stellen.

Het beleg – Strijder voor Rome
Nick Brown
vertaald door Henk Moerdijk
ISBN 9789045202464
€ 12,95
Karakter Uitgevers

Help me herinneren
Bernlefs nieuwe verhalenbundel over herinneren en vergeten omvat het verhaal van Gino Stratella, die als kok in New York werkt. Zijn oude moeder heeft hij achtergelaten in zijn geboortedorp in Italië. Ze schrijven elkaar lange brieven: Gino doet verslag van zijn dagen, zijn moeder vertelt vergeten verhalen uit zijn jeugd. Ze is analfabeet; een vriendin tekent haar verhalen op. Dan gebeurt er iets waardoor de moeder niet meer kan praten. Maar Gino blijft de brieven met jeugdherinneringen ontvangen. Wat voor herinneringen zijn dit? Valse? Geleende? En maakt het uit?

Als geen ander weet Bernlef, zijn meesterschap op de korte baan demonstrerend, in deze rijke bundel de kracht én de verraderlijkheid van herinneringen op te roepen.

Help me herinneren
Bernlef
ISBN 97890 21441849
€ 19,95
uitgeverij Querido

Die zomer in Ischia
Liddy en Helena zijn jeugdvrienden. In de zomer van 1979 vertrekken ze samen naar het Italiaanse eiland Ischia, waar ze beiden een baantje hebben gevonden als au pair. Ze verwachten een heerlijke zomer in het paradijs door te brengen, waarin ze alleen een beetje op de kinderen van de rijke families Verducci en Baldini hoeven te passen. Waar ze niet op hebben gerekend is een ontvoerd kind, gevaarlijke amoureuze verwikkelingen en de inmenging van de politie. En wel het minst van alles hadden ze kunnen voorzien hoe vreselijk ze elkaar zouden verraden…

Vijfentwintig jaar later komt Liddy iemand tegen die opvallend veel op Helena lijkt: het is Allie, Helena’s dochter. Ondanks het gevaar oude wonden open te rijten, sluit Liddy vriendschap met haar. En daarmee begint een zoektocht naar de waarheid, die Liddy terugbrengt naar die Italiaanse villa waar ze zoveel jaren geleden haar jeugd en onschuld verloor.

Die zomer in Ischia
Penny Feeny
vertaald door Harmien Robroch
ISBN 9789022561416
€ 19,95
uitgeverij De Boekerij

Lees hier alvast een fragment uit Die zomer in Ischia

Met deze vijf tips en het leesfragment zijn jullie vast een zondag zoet… Daarom – en omdat ik vandaag de hele dag op pad ben voor een nieuwe reportage – vanmiddag geen nieuw verhaal. Morgenochtend ben ik er echter gewoon weer, met een bijzonder theatraal Venetiaans verhaal. Tot dan!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Snif, morgen begint alles hier ook weer en zal ik Italië nog harder missen….één lichtpunt, donderdag start ik mijn eerste jaar italiaans!
    Ik vind de boeken Frances Mayer toch ook een houvast tijdens de lange wintermaanden…
    Katrien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *