Home » Boeken: Lezen over Italië » Vergeten steden
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vergeten steden

Na thuiskomst uit Rome vond ik een briefje in de bus met daarop de mysterieuze woorden ‘Net terug uit Rome en je kunt al weer op reis naar Vergeten steden…’ Nieuwsgierig maakte ik het bijbehorende pakje open – waaruit een prachtig prentenboek tevoorschijn kwam:

‘De steden van nu zijn zoals ze zijn. We kennen ze allemaal. Maar dat is niet altijd zo geweest. Heel lang geleden waren er bijna geen steden en die enkele die je kon bezoeken, waren onderling zo verschillend en zo vreemd dat jullie mij niet zouden geloven als ik erover vertelde.
Toch ga ik dat doen, want ik ben er geweest en zelfs als iemand mij een leugenaar noemt en volhoudt dat ik alles heb verzonnen, vraag ik jullie mij te geloven. Want het is allemaal waar, ik heb het met eigen ogen gezien.’

De hoofdpersoon in Vergeten steden reist in een ver verleden de wereld over en vertelt over de steden die hij bezoekt en waarvan wij het bestaan al lang vergeten zijn. Volg de rode lijnen en kom terecht in de eerste stad, Duin, die na iedere windvlaag van vorm verandert. Vervolg je weg naar Hoek, waar de mensen leven in huizen die je niet ziet, om na een overnachting verder te gaan naar Wolk, waar de stad hoog boven de wolken uit torent.

Rad overkomt je, de stad draait en draait en stopt nooit. Vertelopnieuw is een stad vol met verhalen die verteld moeten worden. In Muur zijn alle huizen aan elkaar geplakt, kent men geen privacy en kan men niet naar buiten. Wiezalhetzeggen kun je al verdwalend ontdekken – of er voor altijd de weg kwijtraken:

‘Bij al dat rondtrekken van de ene stad naar de andere verdwaal je wel eens. Overigens was het nou ook niet zo dat ik voordat ik verdwaalde zo zeker wist waar ik was of waar ik naartoe ging.
Ik wil er wel graag even bij vertellen dat er in die tijd geen reisorganisaties waren die je vakantie voor je regelden, je bezoek aan musea en al dat soort dingen.
Er bestond trouwens geen vakantie en er waren ook geen musea te bezoeken. Integendeel, we hadden er geen idee van dat veel van de dingen die ons omringden op een dag in een museum zouden belanden, anders hadden we ze wel in wat betere staat achtergelaten.

Maar laat ik niet afdwalen. Ik wil jullie alleen maar duidelijk maken dat in die tijd reizen iets totaal anders was, waarbij je nergens zeker van kon zijn.
Goed, ik had het dus over verdwalen… Kijk, als je stilstaat en je je voeten gaat bekijken zonder ook maar te weten of je vooruit moet of moet omkeren of een van al die andere richtingen moet nemen die je als een stralenkrans om je heen ziet, nou, dán ben je verdwaald.
En zo gebeurde het.

Als je echter boft als reiziger, kun je al verdwalend een nieuwe en onbekende stad ontdekken waarvan je het bestaan nooit had vermoed: de stad Wiezalhetzeggen, ook wel de Stad van de Verloren Stappen geheten.’

Ontdek samen met de reiziger Wiezalhetzeggen en de andere vergeten steden, die weer tot leven zijn geroepen in de verhalen van Guido Quarzo (vertaald door Irma van Welzen) en in de etsen van Gemma Plum, die zich liet inspireren door de grottekeningen uit de prehistorie.

De oplettende lezer had het wellicht al gemerkt: Vergeten steden is geïnspireerd op de intrigerende Italiaanse klassieker Onzichtbare steden van Italo Calvino. ‘Ik hoop dat dit boek de jeugd prikkelt om in de toekomst deze grote literatuurklassieker ook te lezen,’ aldus Guido Quarzo. Als ze tenminste niet verdwalen in een van de vergeten steden…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *