Home » Boeken: Lezen over Italië » Uit liefde voor Josiah
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Uit liefde voor Josiah

De tweede week van leestips in het kader van de Boekenweek beginnen we met Uit liefde voor Josiah, dat op intelligente en levendige wijze het leven van drie ongewone mensen optekent. De achtjarige Josiah staat er alleen voor. Zijn bijzondere ouders leerden elkaar kennen in een psychiatrische inrichting, werden verliefd en begonnen samen een leven. Maar de sociale diensten geloofden niet in het huwelijk van de eigenzinnige, intelligente Eve en de zwijgende tuinman Gibson Nelson.

Door een gruwelijk misverstand verdwijnen uiteindelijk beide ouders uit Josiahs leven. Pas als hij Thomas, een leraar klassieke talen, leert kennen begint er een gelukkiger leven voor hem. Maar wanneer zij samen terugkomen van een reis naar Italië wacht hen een onaangename verrassing. Iedereen in dit verhaal handelt ‘uit liefde’, alleen verstaat iedereen daar wat anders onder…

Uit liefde voor Josiah is vrolijk, diepzinnig en ontroerend. Een meeslepend verhaal over vriendschap en liefde, en over dat je nooit voorzichtig moet zijn met houden van, alleen met het te snel veroordelen van andere manieren van liefde. Een fragment:

‘De reden dat Thomas tot nu toe hartstochtelijk veel van boeken had gehouden, was dat hij boeken altijd vele malen interessanter had gevonden dan mensen. Het karakter van de gemiddelde persoon, zo had hij vele jaren geleden hardvochtig besloten, was te reduceren tot een minimaal aantal categorieën: aardig/gemeen, dom/slim, wijs/stompzinnig – en de derde categorie bestond niet eens totdat hij na het ter ziele gaan van zijn huwelijk naar Cambridge terugkeerde.

Maar het spannende van ideeën was dat ze losstonden van de mensen die ze toevallig hadden bedacht, en hij vond wetenschappelijke werken opwindend juist omdat de schrijvers ervan onzichtbaar waren, of zouden moeten zijn. Want persoonlijkheid en bevooroordeeldheid waren een en hetzelfde – wat waren vooroordelen immers anders dan openbare uitingen van persoonlijke verlangens en aversies? En wat was de persoonlijkheid anders dan een privécatalogus van diezelfde verlangens en aversies voor eigen gebruik?

En daarom stond hij zelf versteld van zijn belangstelling voor de jongen. Als de studenten in Cambridge verschenen, waren ze min of meer ‘af’ – ze hadden de persoonlijkheid die ze de rest van hun leven zouden hebben, hij kon ze in gedachten in een grafiek onderbrengen en ze stelden hem zelden voor verrassingen. Maar die jongen was aandoenlijk onvolmaakt in de zin dat hij nog niet ‘af’ was.

Toen Thomas naar de exacte formulering zocht om zijn specifieke hoedanigheid te omschrijven, moest hij zijn toevlucht nemen tot het Latijn: perfecte imperfectus, want er waren in zijn karakter twee lijnen die evenwijdig liepen en prima facie tegenstrijdig waren: hij was enerzijds onafhankelijker dan de meeste volwassenen, aangezien hij geen belangstelling had voor, en evenmin enige zelfwaardering ontleende aan zijn leeftijdgenoten.

Maar tegelijkertijd vertoonde zijn leven een gat dat zo groot was dat hij zelfs in die paar momenten dat ze samen waren geweest blijk had gegeven van een welhaast wanhopige zucht naar datgene wat er ontbrak – zo kwam het Thomas althans voor terwijl hij hun ontmoeting honderdmaal voor zijn geestesoog liet passeren.

En toen de dagen weken werden, begreep hij waarom hij geobsedeerd was geraakt: omdat hij dacht dat hij, Thomas Marius, hem zou kunnen helpen dat ontbrekende deel te vinden.’

Lees het bijzondere verhaal van Thomas en Josiah in

Uit liefde voor Josiah
Olivia Fane
vertaald door Lidwien Biekmann & Wim Scherpenisse
ISBN 9789046811955
€ 19,95
Nieuw Amsterdam

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

3 reacties

  1. Wat krijg ik zin om dit boek te gaan lezen. Dank. Dank ook voor het mooie thema, vriendschap en Italië. Ik geniet er al dagen van.

  2. Ciao Saskia, ik heb je gemist op Italia al Dente! Saluti Kitty

  3. Ciao Kitty,
    we hebben elkaar inderdaad gemist. Ik was er uiteindelijk alleen zaterdag, heb zondag aan de correcties van mijn boek gewerkt. Bijna klaar, dus hopelijk zien we elkaar bij de doop!
    Cari saluti,
    Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *