Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Toto Aroma – de uitvinder van de pizza

Hoewel de Kinderboekenweek dit jaar in het teken staat van illustraties, wil ik de beroemde Italiaanse kinderboekenschrijver Roberto Piumini eigenlijk niet overslaan. Hoewel hij dus niet tekent, maar schrijft, is hij wel een echte kunstenaar, een woordkunstenaar, althans, zo noemt hij zichzelf. Hij heeft meer dan honderd romans, verhalen, toneelstukken, gedichten en liedjes geschreven, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Een van zijn meest recent verschenen boeken in Nederland is Toto Aroma, dat vertelt over de uitvinder van de pizza, die net zo heet als het boek, Toto Aroma. Als kok is Toto in dienst van de koning van Napels. Daar vindt op een dag een rijke gast een haar in zijn eten.

Dat is voor de gast en de koning een grote belediging en Toto, die het gerecht heeft klaargemaakt, wordt gevangen gezet. Toto bedenkt allerlei manieren om te ontsnappen. Met behulp van zijn uitmuntende kookkunst weet hij daar uiteindelijk ook in te slagen.

Om de sfeer en de smaak van Italië nog meer te benadrukken is ook de originele Italiaanse tekst opgenomen. Zo leren kinderen (en hun ouders!) spelenderwijs een beetje Italiaans:

‘In de tijd van de Bourbon-koningen woonde er in Napels een uitzonderlijke kok. Hij heette Antonio Gimbellino, maar iedereen noemde hem Toto Aroma.’

Al tempo dei re Borboni, c’era a Napoli un cuoco eccezionale che si chiamava Antonio Gimbelloni, ma tutti lo chiamavano Totò Sapore.

‘Hij kookte zo verrukkelijk dat hij naar het hof werd gehaald en tot chef-kok werd benoemd in de keuken van het koninklijk paleis. Het beroemdst waren zijn pasta’s en zijn taarten, maar Toto Aroma was in alles wat hij maakte alle koks van heel Zuid-Italië de baas.’

I suoi piatti erano così deliziosi che fu preso a corte, e nella cucina del palazzo reale nessuno contava più di lui. Famose erano le sue pastasciutte e le sue torte, ma in ogni tipo di cibo cucinato Totò Sapore superava I cuochi dell’intera Italia Meridionale.

De illustraties zijn van de hand van Cecco Mariniello, een bekende Italiaanse illustrator die al dertig jaar de verhalen in (prenten)boeken met potlood en penseel tot leven wekt.

Het verhaal over Toto Aroma diende ook als basis voor een Italiaanse animatiefilm: Le avventure di Totò Sapore. Roberto Piumini zelf is echter niet echt blij met deze film, die zeer vrij voortborduurt op zijn verhaal.

Waar hij wel blij mee is, is dat zijn verhaal ertoe heeft geleid dat je in Italië nu regelmatig een pizzeria ziet die is vernoemd naar de hoofdpersoon in het boek. Als je dus in Italië een pizzeria ziet die Totò Sapore heeft, dan weet je zeker dat ze er Toto’s pizza serveren.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.