Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Tien verdwenen dagen

Getallen, data, tijd en de lengte van de meter zijn objectieve waarheden die het leven overzichtelijk maken, nietwaar? Niet waar. In Tien verdwenen dagen onderzoekt Michiel van Straten dergelijke alledaagse dingen, en ontdekt verrassende verhalen.

Zoals dat van André Méchain, de meest precieze wetenschapper ter wereld. Hij werd bijna krankzinnig tijdens het definiëren van de lengte van de meter (die nu 0,2 mm te kort is). Of dat van de jonge Stuart McArthur, die een wereldkaart maakte die zijn docenten schokte en zijn klasgenoten in verwarring achterliet – niks was herkenbaar, terwijl er niets fout was.

‘De twaalfjarige scholier Stuart McArthur zette de wereld op zijn kop. Hij kreeg van zijn leraar aardrijkskunde de opdracht om zelf een wereldkaart te tekenen. Stuart deed dat, maar scoorde geen voldoende. Hij had namelijk het zuiden aan de bovenkant geplaatst.


Er is objectief gezien niets op tegen om het zuiden bovenaan te tekenen. McArthur had dus gelijk noch ongelijk. Het was niet zomaar een op zijn kop gedraaide kaart; de namen van de landen stonden er leesbaar op. Dat zorgde voor de eerste vorm van vertwijfeling, van ongeloof, want de verklarende teksten leken nu niet meer bij de hen omringende vormen te passen. Stuart McArthur woonde in Melbourne. Hij zal er geen behoefte aan gehad hebben om Australië ergens rechtsonder in een hoekje te tekenen. Die plek was op zijn kaart voorbehouden aan ons kikkerlandje. Dat lag ineens in een uithoek van de wereld, alsof het er niets meer toe deed. Heel Europa was in de hoek gezet. McArthurs kaart was een confrontatie met vooringenomenheid.’

Michiel van Straten deed ook onderzoek in Florence, en kwam daarbij op een wel heel bijzondere plek, waar hij een uniek document in handen kreeg. Zijn verslag van deze bijzondere ervaring – iets waar ik stiekem wel een beetje jaloers op ben – lees je in dit fragment uit Tien verdwenen dagen.

Tijdens al dat onderzoek kwam Michiel van Straten erachter dat de wereld nooit meer zou zijn wat ze toch al nooit geweest was. Maar dankzij zijn zoektocht ontdekte hij wel bijzondere verhalen, die je allemaal kunt lezen in

Tien verdwenen dagen
Michiel van Straten
ISBN 97890 45090702
€ 24,95
uitgeverij Atlas

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *