Home » Boeken: Lezen over Italië » Thuis in Varese
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Thuis in Varese

Van een fervent bloglezer uit Varese kreeg ik, buiten de vriendelijke aanmaning nu toch echt eens langs te komen om Varese en omgeving te leren kennen, de tip eens in het boek Thuis – de mooiste plekken, producten en feesten rond Lago Maggiore en Varese te duiken.

Thuis is de opvolger van het succesvolle Altijd zondag – de beste plekken rondom Lago Maggiore en Varese. In het boek staan 52 uitstapjes om een echte Varesenaar te worden. Het is dus een soort handleiding om je thuis te gaan voelen in deze Noord-Italiaanse provincie, een mooi uitgangspunt van een reisgids!

Liesbeth neemt je mee op ontdekkingstocht door de provincie Varese, het gebied tussen het Lago Maggiorre, Lago di Como en Lago di Lugano en laat je kennismaken met de ziel van de streek en zijn bewoners. Je beleeft samen met haar de vier seizoenen in Varese, met steeds nieuwe tips om de streek te leren kennen – en te proeven!

Thuis houdt het midden tussen een reisgids en een heerlijk blader- en leesboek. Uiteraard staat er een toeristisch lijstje met topattracties in, maar je wordt ook meegevoerd naar bijzondere restaurants, prachtige wandel- en fietsroutes, witte stranden en besneeuwde skioorden.

Thuis biedt je een kijkje in de levens van de bewoners. Welke feesten mag je niet missen? Waar komt de liefde voor de natuur en de seizoenen vandaan? Liesbeth neemt je mee naar Sacro Monte, de heilige berg van Varese, naar de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, naar ijshuisjes uit de achttiende eeuw, naar het Isola dei Pescatori… Ze laat je proeven van de typische kazen, honing, grappa en wijnen uit de provincie Varese en bovenal fluistert ze je toe: ‘Kom kijken, kom proeven, kom genieten!’

Vandaag een klein voorproefje, over i perzic de Munà:

Hoe kan het toch dat een toetje van perziken uit een ‘eenvoudig’ blik het gespreksonderwerp is. Wie namelijk over de specialiteiten van de provincie praat, begint onherroepelijk ook over deze vrucht. Ze staan symbool voor Lago di Monate en omgeving. De dorpen rondom het water hebben hun logo zelfs gebaseerd op de perziken, die in het lokale dialect i perzic de Munà worden genoemd (in het Italiaans heten ze pesche, het lokale dialect perzic lijkt wel Nederlands!).

Wat maakt ze speciaal? De goede kwaliteit, dat in ieder geval. Ze worden namelijk zo geconserveerd dat ze een verse en niet te zoete smaak hebben, met een stevige bite. Dit geldt vooral voor de populaire witte perziken die iets groter en wat harder zijn dan hun gele broer.

Alles gebeurt in een dag: de vruchten worden geplukt op het moment dat ze nog hard en net niet helemaal rijp zijn, vervolgens geschild, in tweeën gesneden, op lichte siroop gezet en ingeblikt. Klaar. Zonder toevoegingen.

De locatie aan Lago di Monate, een van de schoonste meren van Italië, maakt de perziken extra gezond. De herinnering aan vroeger, aan de kleinschalige boerderijen, is een andere reden die deze perzik van Monate status geeft.

‘Jaren geleden kweekte iedereen hier deze vrucht,’ vertelt Giuliana Torresan Bianchi al lopend door de boomgaard bij haar woonhuis. ‘Sinds de industrialisatie en de urbanisatie is er minder ruimte voor landbouw.’ Samen met haar onlangs overleden man Giampaolo Bianchi was zij de allereerste die in 1965 de perziken ging inblikken.

‘Het recept is al veel eerder uitgevonden, in 1921 door de kok van de voorname familie Visconti di Modrone, ook uit Monate. Hij wilde zijn werkgever verrassen met een bijzonder nagerecht en zette verse perziken op lichte siroop voor. Nu zijn er nog maar een paar familiebedrijven die de traditie in ere houden. We hanteren vrijwel allemaal hetzelfde eenvoudige proces.’

Ze wijst naar een sober zaaltje, het laboratorio met daarin een tafel met wat aardappelmesjes om de perziken te schillen. ‘Tja, alles gaat met de hand. In de zomermaanden helpen familie en jongeren uit de omgeving mee; er worden geen machines gebruikt. Vandaar dat er niet veel bedrijven zijn die dit zware werk nog doen. Het is ook nog eens risicovol gezien de kans op vorst of hagelstormen. En de grond is duur, uitbreiden van het terrein is dan ook niet interessant voor ons. Het blijft parttime werk. Maar we willen er niet mee stoppen; alles eraan is mooi, van het kijken naar de bomen tot het inblikken en de verkoop,’ vertelt mevrouw Bianchi.

Een andere producent, Marco Bina, vertelt dat er een herwaardering voor de perzik komt, ook vanuit de overheid. ‘Men ziet steeds meer in dat het er hier niet mooier op wordt als je overal huizen bouwt. En aan de verkoop ligt het ook niet: die loopt al jaren goed. Als je voor de kerst nog een blik wilt kopen, dan moet je er op tijd bij zijn, anders zijn ze uitverkocht.’ En dat terwijl een blik met ongeveer 550 gram uitgelekte perziken zo’n 8 euro kost als je ze direct bij de boerderij ophaalt. Op andere verkooppunten zijn ze nog wel duurder.

De perziken kun je het beste eten als toetje na een bijzondere maaltijd, gewoon puur of met een schepje ijs of kwark. Met alle tijd om van de subtiele smaak te genieten. De productie komt overigens nog niet in aanmerking voor een DOP certificaat, maar ze hebben wel een Denominzione Comunale (De.C.O.). die de originele herkomst en waardering van het product aangeeft.’

Ook voor Italianen zelf bevat de gids (die eveneens in het Italiaans verkrijgbaar is) veel geheimen en verrassingen. Liesbeth: ‘Ook in Italië zelf zijn de boeken een succes. De meeste boeken verkoop ik hier omdat Italianen het een leuk cadeau vinden: praktisch, onontdekte plekken en restaurantjes voor hun zondagse lunch… Ze vinden het vooral ook grappig dat een Nederlandse de plekken bij elkaar zoekt om er ‘een van hier’ te worden, een echte Varesenaar.’ Met Liesbeths boek is dat gelukkig voor iedereen weggelegd, Nederlander of Italiaan, voor de eerste keer in de omgeving of al tientallen jaren terugkerend naar deze prachtige plek.

Lees meer over de mooiste plekken, producten en feesten in en om Varese in

Thuis – de mooiste plekken, producten en feesten rond Lago Maggiore en Varese
Liesbeth Paardekooper
ISBN 9788865700389
€ 15,00
te bestellen via www.edicola.nl

Wil je (ook) de eerste reisgids, Altijd zondag, of het boek Thuis in het Engels of Italiaans bestellen, dan kun je het best direct contact opnemen met Liesbeth Paardekooper via lpaardekooper@me.com. Thuis heet in het Italiaans: 52 itinerari per diventare Varesino Varesotto DOC. Die DOC-toevoeging zegt genoeg over de kwaliteit van Liesbeths gidsen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Laat ik nu vandaag een perzikenmousse hebben gemaakt, maar zo lekker als de perziken die jij beschrijft zullen ze niet zijn. Ik laat mijn gasten dit stukje maar niet lezen voor ze het toetje ophebben :)!!! Daarna zal ik het ze laten lezen.Leuk om over dit gebied wat te weten, we rijden naar het zuiden er altijd langs of overnachten daar in de buurt.

  2. Thuis in Varese is het boek dat ik nu al een tijdje zoek maar nergens kan vinden. Weet iemand waar ik dit nog kan kopen ?

  3. Ciao Josiane,
    Thuis in Varese is inderdaad uitverkocht. Wellicht kan de auteur, Liesbeth Paardekooper, je verder helpen. Je kunt contact met haar opnemen via lpaardekooper@me.com. Hopelijk lukt het dan nog een exemplaar te bemachtigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *