Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Super Mario Monti

De afgelopen weken was de toekomst van Italië regelmatig onderwerp van gesprek. Gloort er nog hoop aan de horizon? Is er nog een toekomst voor Italië weggelegd of gaat het land Griekenland en Spanje achterna? Kan er überhaupt op dit ogenblik een regering worden gevormd of is het wachten op nieuwe verkiezingen? Is een land dat zo verdeeld is te verenigen? Al deze vragen en de verschillende antwoorden hierop kwamen ter sprake, in de bar, op het plein, aan tafel zelfs – een teken dat het onderwerp Italianen meer dan gemiddeld bezig houdt.

We leverden regelmatig een bijdrage aan de discussie, niet alleen door onze mening over de Italiaanse politiek – voorzichtig – op tafel te deponeren, maar ook door uit te leggen hoe bepaalde zaken in Nederland geregeld zijn of worden aangepakt. Mede dankzij het nieuwe boek van Andrea Vreede, dat vandaag wordt gepresenteerd en dat we alvast mochten lezen tijdens onze reis door Italië, kunnen we uitspraken beter plaatsen maar tegelijk ook pareren. In Super Mario Monti doet Andrea namelijk niet alleen een boekje open over Mario Monti, maar vertelt ze tevens intrigerende details over de Italiaanse politiek, die hoe je het wendt of keert z’n invloed heeft op de Europese.

Super-Mario-Monti-Vreede

In het voorwoord zegt ze:

‘Mario Monti is een raadselachtige figuur. Hij heeft meer weg van een Britse professor dan van een Italiaanse politicus. Zeker voor wie zich het lichtend voorbeeld van zijn voorganger Silvio Berlusconi nog goed kan herinneren.

Monti is de gereserveerdheid zelve. Keurig, correct en gezaghebbend. De Italianen vielen over elkaar heen in het beschrijven van de voortreffelijkheid van de man die hun land uit de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog moest redden. Vanuit Europa klonk een diepe zucht van opluchting. Eindelijk een Italiaan die de zaken goed zou aanpakken. Zodat Italië niet om zou vallen en de Europese munt geen gevaar meer zou lopen.

Midden in Monti’s avontuur als leider van een zaken – kabinet kreeg ik het verzoek een boek over hem te schrijven. Het leek me, in de maanden na mijn vertrek als correspondent bij het NOS Journaal, een goed idee. Alleen vroeg ik me af of Monti wel genoeg stof zou opleveren voor een heel boek. Meer een man voor een flink artikel, dacht ik.

Maar gaandeweg veranderde het verhaal over de oud-Eurocommissaris die premier werd in een relaas over de structurele problemen waar Monti mee te maken kreeg. Dit boek is een zoektocht geworden naar de achtergronden van de huizenhoge staatsschuld, de enorme corruptie en het falen van de Italiaanse staat. Waarom Italië is zoals het is en wat er moet gebeuren om het land te veranderen. Beter en rechtvaardiger te maken voor zijn burgers.

Want hoewel hier altijd de zon schijnt, de wijn en het eten geweldig zijn en de mensen er immer goed verzorgd bijlopen, is er heel veel mis. Eigen merites worden zelden beloond. Het systeem beschermt de sterken en niet de zwakkeren. Sluwheid en gewiekstheid zijn noodzakelijke kwaliteiten. Goedheid is voor sukkels.

Heel veel Italianen zijn deze situatie zat. Ze willen als burgers hun rechten kunnen laten gelden en niet als onderdanen de machthebbers om gunsten moeten vragen. Ze willen echte hervormingen en niet de loze woorden die ze al tientallen jaren van hun politici te horen krijgen. Daarom keken velen hoopvol naar Mario Monti en zijn regering van deskundigen. Hij moest de verandering inzetten. En dat heeft hij zeker gedaan. Maar toen kwam het systeem in verzet en begon zijn langzame neergang.

Dit boek is met veel liefde voor Italië geschreven. Niet voor niets woon ik er al bijna twintig jaar. Net zoals bij zoveel noorderlingen met een zuidelijk hart is die liefde vermengd met somberheid. Maar ook met hoop, want Italië heeft bewezen in staat te zijn tot momenten van ongekende vooruitgang.’

Lees verder in

Super-Mario-Monti-Vreede

Super Mario Monti
Andrea Vreede
ISBN 9789054293453
€ 19,99
uitgeverij Conserve

Bestel Super Mario Monti via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *